Φάνης Τριανταφύλλου: Φταίνε για όλα

φάνης-τριανταφύλλου-φταίνε-για-όλα-353558

ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Βόλος έχει τα μαύρα του τα χάλια, αλλά η άνευ όρων παράδοση του πολιτικού προσωπικού που τον διοίκησε στη νεοφιλελεύθερη κεντρική πολιτική εξουσία απλώς εξηγεί γιατί η κατάσταση των άλλων θεσσαλικών πόλεων είναι σχετικά καλύτερη. Σε καμία περίπτωση δεν εξηγεί τις αιτίες για τις οποίες ο Βόλος βρίσκεται σ’ αυτά τα χάλια.

Φανερή απόδειξη του παραπάνω ισχυρισμού είναι ότι σε όλες τις πόλεις η φτώχεια κι η ανεργία γιορτάζουν κι ας έχουν για δημάρχους σοσιαλδημοκράτες ή δεξιούς που είναι πιο ενεργητικοί και δραστήριοι απ’ το δικό μας. Στην πραγματικότητα η εγκατάλειψη των πόλεων είναι μεγαλύτερη εκεί όπου στο τιμόνι του δήμου υπάρχει πολιτικό προσωπικό που έχει παραδοθεί περισσότερο στη μνημονιακή κεντρική εξουσία. Ο νεοφιλελεύθερος Καλλικράτης είναι παντού ο ίδιος. Οι περικοπές της χρηματοδότησης προς την τοπική αυτοδιοίκηση το ίδιο. Για να μπορέσει ο δήμος να επιτελέσει στοιχειώδεις λειτουργίες χρειάζεται μια μόνιμη διάθεση αντίστασης προς τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κεντρικής εξουσίας. Στους υπόλοιπους θεσσαλικούς δήμους ο δήμαρχος προέβαλε κατά καιρούς μια στοιχειώδη αντίσταση.

Η σοσιαλδημοκρατία κι η δεξιά που διοικούν εναλλάξ το δήμο Βόλου φταίνε για όλα: Για την υστέρηση της πόλης σε σχέση με τις υπόλοιπες θεσσαλικές πόλεις φταίει το γεγονός ότι το δεξιό και σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό προσωπικό που διοίκησε το δήμο αποδέχθηκε άνευ όρων την πολιτική των δεξιών και σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων στο επίπεδο του Βόλου, σε αντίθεση με το αντίστοιχο πολιτικό προσωπικό που διοίκησε τις άλλες θεσσαλικές πόλεις και φρόντισε επ’ ωφελεία της πόλης του να επιδείξει κάποια αυτοσυγκράτηση και να τηρήσει κάποια προσχήματα. Γενικότερα, όμως, η κατάσταση του Βόλου, όπως και η κατάσταση όλων των θεσσαλικών πόλεων, οφείλεται στο γεγονός ότι τα λίγα άτομα που έχουν συγκεντρώσει τον πλούτο στα χέρια τους μπορούν να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους στους πολλούς μέσω των πολιτικών διαμεσολαβητών τους, του δεξιού και σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού προσωπικού που στεγάζεται στην Κυβέρνηση, στη Βουλή, στο Δημαρχείο.

Όλες οι δικαιολογίες που επινοούνται από τους δεξιούς και τους σοσιαλδημοκράτες για να εξηγήσουν το χάλι του Βόλου είναι λανθασμένες ή ψέματα. Στην πραγματικότητα η κατάσταση της πόλης απεικονίζει την ταξική στόχευση του συστήματος. Η πόλη καταρρέει κι η κοινωνία λιμοκτονεί επειδή η ολιγαρχία θέλει να αυξήσει κι άλλο τον πλούτο, τα προνόμια και την εξουσία της. Η λογική λέει ότι οι συστημικοί πολιτικοί στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο δεξιός και ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος περιφερειάρχης και δήμαρχος, πρέπει να ψηφίζονται αποκλειστικά και μόνο από εκείνους των οποίων τα συμφέροντα άμεσα ή έμμεσα υπηρετούν, δηλαδή τους ολιγάρχες. Ο άνθρωπος του λαού που ψηφίζει τον πολιτικό εκπρόσωπο του ολιγάρχη αδικεί κατάφωρα τον εαυτό του και τη βολιώτικη κοινωνία, δεδομένου ότι οι πολιτικές αποφάσεις του δεξιού ή σοσιαλδημοκράτη δημάρχου στρέφονται εξ αντικειμένου εναντίον του Βόλου και του βολιώτικου λαού. Σίγουρα, υπάρχουν πολλοί παραλογισμοί, αλλά αυτός είναι ο έσχατος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου