Φάνης Τριανταφύλλου: Το μήνυμα της κάλπης

φάνης-τριανταφύλλου-το-μήνυμα-της-κάλ-361377

ΔΙΕΞΟΔΟΣ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Οι χτεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν νικητή και ηττημένο. Νικητής είναι ο ελληνικός λαός. Ηττημένοι τα μνημόνια, η λιτότητα, η υποτέλεια, η τρόικα και οι υποταγμένες σ’ αυτήν νεοφιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις στην κεντρική κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση. Το μήνυμα της κάλπης είναι μήνυμα ανατροπής κι ελπίδας. Το χτεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, είναι το πρώτο βήμα της μεγάλης λαϊκής νίκης που θα ολοκληρωθεί την επόμενη Κυριακή, ανοίγοντας το δρόμο σε μια σειρά δημοκρατικών πολιτικών εξελίξεων υπέρ της χώρας και του λαού.

Το εκλογικό αποτέλεσμα για τις περιφέρειες και τους δήμους κατέλαβε εξ απροόπτου τους πάντες εκτός από την Αριστερά. Η Αριστερά είχε ήδη από καιρό προβλέψει την αναπόφευκτη ήττα των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών αυτοδιοικητικών δυνάμεων, που θα ερχόταν ως αποτέλεσμα της σθεναρής αντίδρασης του λαού προς τις πολιτικές δυνάμεις που ανέλαβαν εργολαβικά να υπηρετούν την ολιγαρχία στο εσωτερικό της χώρας. Η Αριστερά εκτίμησε εκ των προτέρων τον κοινωνικό χαρακτήρα αυτής της αντίδρασης, καταδεικνύοντας ότι το άμεσο, αντικειμενικό καθήκον των νέων αυτοδιοικητικών αρχών σε όλη την επικράτεια είναι όχι μόνο το σπάσιμο τής μέχρι σήμερα ακολουθούμενης στη συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειών και των δήμων πολιτικής υπέρ των μεγάλων συμφερόντων, αλλά και η δημιουργία συνθηκών παλινόρθωσης και επέκτασης των δικαιωμάτων των δημοτών, του εργαζόμενου λαού.

Δεν είναι δύσκολο να πούμε τι μορφή θα πάρει η ανάπτυξη των περιφερειών, των πόλεων και των τοπικών κοινωνιών, όπου στο δεύτερο γύρο των εκλογών επικρατήσουν τελικά φιλομνημονιακές αυτοδιοικητικές δυνάμεις. Αρκεί να δούμε τι συμβαίνει γύρω μας σήμερα κι αυτό είναι αρκετό. Η περιφέρεια κι η πόλη, χτισμένες πάνω σε νεοφιλελεύθερα πολιτικοοικονομικά θεμέλια, κάτω από την πίεση μεγάλων συμφερόντων και την επιρροή των πολιτικών δυνάμεων που τα εκπροσωπούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα μαραζώσουν κι άλλο. Επόμενο είναι, μιας κι η πολιτική στόχευση, η οργάνωση και η λειτουργία των περιφερειών και των δήμων που υπόσχονται οι φιλομνημονιακές αυτοδιοικητικές δυνάμεις έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα λαϊκά συμφέροντα. Η κατίσχυση των δυνάμεων της Αριστεράς στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών παίζει καθοριστικό ρόλο για την ανατροπή της φιλοολιγαρχικής πολιτικής στόχευσης, οργάνωσης και λειτουργίας των περιφερειών και των δήμων. Την επόμενη Κυριακή θεωρητικά παρουσιάζονται δυο πιθανότητες: ή οι τοπικές κοινωνίες θα υποκύψουν στις ορέξεις των ολιγαρχών, δίνοντας την εκλογική νίκη στους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους τους, ή θα ξεπεράσουν τη σημερινή κατάσταση, δίνοντας τη νίκη στις αριστερές αυτοδιοικητικές δυνάμεις. Το αποτέλεσμα των χτεσινών εκλογών δείχνει ότι οι τοπικές κοινωνίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι θωρακισμένες ιδεολογικά και πολιτικά και θα αποτρέψουν την πρώτη πιθανότητα, επιβάλλοντας δημοκρατική διέξοδο από τα θολά και μολυσμένα νερά των μνημονιακών αδιεξόδων, όπου σήμερα βυθίζονται καθημερινά όλο και περισσότερο οι περιφέρειες και οι δήμοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου