ΕΞΟΔΟΣ

Κινηματογραφική «επίθεση»

κινηματογραφική-επίθεση-708647

Συμπαραγωγή Λιβάνου, Γαλλίας και Βελγίου είναι η ταινία με τίτλο: «Η επίθεση» που θα προβληθεί από σήμερα, Τρίτη 20/8 έως την Πέμπτη 22/8 στις 9.30 το βράδυ, στο θερινό σινεμά «Εξωραϊστική», στο πλαίσιο του Ciné Μεσόγειος. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Ζιάντ Ντουεϊρί, το σενάριο οι Ζοέλ Τουρμά, Ζιάντ Ντουεϊρί, Γιασμίνα Κάντρα (μυθιστόρημα) και πρωταγωνιστούν: Αλί Σουλιμάν, Ρεϊμόντ Αμσελέμ, Ευγενία Ντοντίνα, Καρίμ Σαλέχ. Η ταινία απέσπασε ειδική μνεία και Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν.

Παλαιστίνιος νευροχειρουργός, που έχει σπουδάσει, εγκατασταθεί και εργάζεται στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, ειδοποιείται πως η σύζυγός του βρέθηκε νεκρή μετά από τρομοκρατικό χτύπημα σε εστιατόριο. Ο Άραβας γιατρός, σοκαρισμένος από τον ισχυρισμό των ισραηλινών αρχών ότι η σύζυγός του θεωρείται αυτουργός της επίθεσης αυτοκτονίας που στοίχισε τη ζωή σε δεκαεννέα ακόμη ανθρώπους, ανάμεσά τους και παιδιά, αποφασίζει να ξεκινήσει τη δική του έρευνα για την αναζήτηση της αλήθειας. Οι αποκαλύψεις θα ακολουθήσουν η μία μετά την άλλη και η μοίρα θα του παίξει ένα απρόβλεπτο παιχνίδι, που δύσκολα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει.

Από τις πρώτες κιόλας σκηνές, η ταινία του Λιβανέζου Ziad Doueiri προϊδεάζει τους θεατές για τον πολυσύνθετο χαρακτήρα της. Στην αρχή, ο Παλαιστίνιος τιμάται για τη συμβολή του ως γιατρός στη γεφύρωση των σχέσεων των δυο εθνοτήτων, καταχειροκροτούμενος από τους Ισραηλινούς. Λίγο αργότερα, καλείται από τις ισραηλινές αρχές να αναγνωρίσει το πτώμα της συζύγου του, η οποία θεωρείται η αυτουργός πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης.

Η σκηνοθεσία κατορθώνει ν’ αναδείξει με πολύ όμορφο τρόπο ένα δύσκολο θέμα. Απλός και περιεκτικός ο Ziad Doueiri, μεγαλωμένος και ο ίδιος μέσα στον εμφύλιο πόλεμου του Λιβάνου, εκμεταλλεύεται κατάλληλα τον κινηματογραφικό χρόνο, αποφεύγει να περιττολογήσει και προβάλει μόνο ό,τι κρίνεται ουσιαστικό και απαραίτητο για να προωθηθεί η πλοκή. Κύριο μέλημά του είναι να δείξει και τις δυο πλευρές του νομίσματος της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Και την πλευρά των Ισραηλινών και την πλευρά των Παλαιστίνιων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου