ΕΞΟΔΟΣ

«Γυναίκες του λεωφορείου»

γυναίκες-του-λεωφορείου-720990

Οι «Γυναίκες του λεωφορείου» θα προβληθούν από σήμερα Παρασκευή 19 έως την Κυριακή 21 Ιουλίου στις 10 το βράδυ στον θερινό κινηματογράφο «Εξωραϊστική», στο πλαίσιο του «Σινέ Μεσόγειος». Η ταινία, Αιγυπτιακής παραγωγής 2010, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Μοχάμεντ Ντιάμπ. Πρωταγωνιστούν: Νέλι Καρίμ, Μπούσρα, Ναχέντ Ελ Σεμπάι, Μάτζεντ Ελ Κενταουανί. Η ταινία απέσπασε πολύ σημαντικές διακρίσεις, όπως Βραβεία Κοινού και Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου του Μονπελιέ, Βραβεία Καλύτερης Ερμηνείας (Silver Hugo), Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Σικάγου και Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Σίδνεϊ.

Τρεις Αιγύπτιες από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και συνοικίες του Καΐρου. Η πρώτη από αυτές (Bushra) είναι μια συντηρητική μικροαστή, σκεπασμένη με την ισλαμική μαντίλα, εργαζόμενη στο δημόσιο, παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Η δεύτερη (Nelli Karim) είναι μια εύπορη δυτικότροπη σχεδιάστρια κοσμημάτων, σύζυγος μεγαλογιατρού της ανώτερης τάξης. Και η τρίτη (Nahed El Sebai) είναι μια νεαρή με προοδευτικές αντιλήψεις και αγωνιστικό φρόνημα, εργαζόμενη ως τηλεφωνήτρια και ερασιτεχνικά ως ηθοποιός της stand-up commedy. Οι τρεις γυναίκες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, που καθημερινά βιώνουν στους δρόμους της πόλης, φτάνοντας ως την αυτοδικία. Ο ανακριτής της αστυνομίας που ερευνά την υπόθεση φτάνει στα ίχνη τους, αλλά με διακριτικό τρόπο τις ενθαρρύνει να καταγγείλουν το περιστατικό της σεξουαλικής επίθεσης και να προσφύγουν (για πρώτη φορά στα χρονικά) στη δικαιοσύνη.

Η σεξουαλική παρενόχληση, όπως ειδικότερα τη βιώνει ο γυναικείος πληθυσμός στο Κάιρο, αποτελεί ασφαλώς μια απαράδεκτη μορφή βίας κατά των γυναικών. Βασισμένη σε αληθινά περιστατικά, η βραβευμένη πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του (μέχρι τώρα σεναριογράφου) Μοχάμεντ Ντιάμπ, εκτός από το ενδιαφέρον ειδικό θέμα της, διαθέτει και χιούμορ, και δεξιοτεχνικές συνδέσεις περιστατικών με άλματα μες στο χρόνο, και ανάλογη μουσική επένδυση με τοπικά έγχορδα, και σφιχτή αφήγηση, και πολύ καλές ερμηνείες. Το συνολικό αποτέλεσμα παρουσιάζει με εύσχημο και εύστοχο τρόπο ένα ρεαλιστικό πορτρέτο της σημερινής αιγυπτιακής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας, που αν και με την πρώτη ματιά μπορεί να μας φανεί πολύ μακρινή, στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου