ΕΞΟΔΟΣ

Οι μουσικές του μπερντέ

οι-μουσικές-του-μπερντέ-721156

Τη μουσική παράσταση «Οι μουσικές του μπερντέ» παρουσιάζουν το μουσικό σχήμα Ζαμάν και το Θέατρο Σκιών Δήμου Βουγιούκα σήμερα Πέμπτη 18 Ιουλίου στις 21.30 στο Μουσικό Κήπο – Λυχνάρι, στην Αγριά Βόλου.

Το ρεπερτόριο των Ζαμάν είναι ένα μωσαϊκό από αστικά και λόγια τραγούδια της Πόλης, της Σμύρνης και της Μικρασίας, παραδοσιακά κομμάτια από όλη την Ελλάδα, αλλά και σύγχρονες συνθέσεις δεξιοτεχνών της Μεσογείου. Η μουσική τους αναζήτηση πηγάζει από την αγάπη για τα μουσικά όργανα που παίζουν, όργανα διαδεδομένα σ’ όλη την περιοχή της ανατολικής κυρίως λεκάνης της μεσογείου, και την ανάγκη για μελέτη και εξερεύνηση των ιδιαίτερων τεχνικών κι εκφραστικών δυνατοτήτων του κάθε οργάνου.

Ο Καραγκιόζης και οι άλλοι ήρωες του μπερντέ του θεάτρου σκιών του μουσικού και παραδοσιακού καραγκιοζοπαίχτη Δήμου Βουγιούκα «ντύνονται» μουσικά από τους Ζαμάν με μουσικές και ήχους της ανατολής. Μελωδίες της παράδοσης, τροπικοί αυτοσχεδιασμοί (ταξίμια) και ήχοι της ανατολής γίνονται το μουσικό χαλί του έργου που εκτυλίσσεται στον μπερντέ μπροστά από την καλύβα του Καραγκιόζη και το σαράι, θαρρείς στην Πόλη του παρελθόντος…

Μουσική, εικόνα (οι φιγούρες το θεάτρου σκιών), γέλιο, συγκίνηση και εν τέλει η παράδοση ολοζώντανη, μουσικά κομμάτια που έχουν «επιβεβαιώσει» ξανά και ξανά τη μουσική κι αισθητική τους αξία στη διάρκεια του χρόνου, (τούρκ. Zaman = χρόνος), τα οποία όλοι οι συντελεστές προσπαθούν ν’ αντιμετωπίσουν με σεβασμό αλλά και διάθεση δημιουργική, δίνοντάς τους μια σύγχρονη πνοή κι οπτική με βάση τις δικές τους αισθητικές επιλογές και δυνατότητες.

Ο καραγκιοζοπαίχτης Δήμος Βουγιούκας και οι Ζαμάν: Στέφανος Γεωργίου – βιολί, Ζήσης Γεωργαλιός – κανονάκι, Βασίλης Λεμονιάς – τσέλο, Δημήτρης Μαμούρης – ούτι, Σταύρος Κουσκουρίδας – κλαρίνο Νίκος Μούτσελος – κρουστά, Ελεάννα Βαρελά – τραγούδι και Κωνσταντίνος Γεωργίου – κρουστά, υποδέχονται απόψε τους φίλους του θεάματος σε μια ξεχωριστή βραδιά. Το τηλέφωνο κρατήσεων είναι 6971.924660.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου