ΕΞΟΔΟΣ

Συγκλονιστική ταινία

συγκλονιστική-ταινία-721852

Με την ταινία «Τα παιδιά του πολέμου» της Κέιτ Σόρτλαντ συνεχίζονται οι προβολές του Σινέ Μεσόγειος στον θερινό κινηματογράφο «Εξωραϊστική». Η ταινία θα προβληθεί από σήμερα έως και την Κυριακή 14 Ιουλίου στις 10 το βράδυ.

Πρωταγωνιστούν: Σάσκια Ρόζενταλ, Κάι-Πέτερ Μαλίνα. Η συγκεκριμένη παραγωγή απέσπασε Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Λοκάρνο, Βραβεία Φωτογραφίας, Α΄ Γυναικείου Ρόλου και Μουσικής στο Φεστιβάλ Στοκχόλμης, Βραβείο Μουσικής Bavarian Film, Βραβείο Κριτικών στο Φεστιβάλ Αμβούργου, Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Χάμπτονς, Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βαγιαδολίδ.

Στην Γερμανία του 1945, η 14χρονη γερμανίδα Λόρε (Lore) θα μείνει μόνη με τα μικρότερα αδέρφια της, όταν οι ναζί γονείς της φυλακίζονται. Για να επιβιώσουν, τα παιδιά πρέπει να φτάσουν στο σπίτι της γιαγιάς τους στο Βορρά, διασχίζοντας το χάος μιας ηττημένης και ρημαγμένης χώρας. Η πορεία των παιδιών αρχίζει από το νοτιοδυτικό άκρο της Γερμανίας μέχρι το λιμάνι του Αμβούργου στο Βορρά. Μια πορεία 900 χιλιομέτρων μέσα από τον Μέλανα Δρυμό (Schwarzwald). Στο δρόμο θα συναντήσουν έναν εβραίο νεαρό πρόσφυγα, τον οποίον πρέπει να εμπιστευθούν, ενώ έχουν διδαχθεί να φοβούνται και να μισούν. Η ίδια η ζωή σύντομα θα αποκαλύψει στη Λόρε ότι η πραγματικότητα για τον Χίτλερ, τους Εβραίους και την ανωτερότητα της Άρειας Φυλής είναι τόσο διαφορετική από τα προπαγανδιστικά στερεότυπα με τα οποία μεγάλωσε.

Ενα συγκλονιστικό φιλμ γυρισμένο στα γερμανικά από τη 45χρονη αυστραλέζα σκηνοθέτιδα Κέϊτ Σόρτλαντ (Cate Shortland), η οποία συνεργάστηκε και με τον βρετανό ινδικής καταγωγής Ρόμπιν Μουκερτζί (Robin Mukerjee) στην τελική διαμόρφωση του σεναρίου, με βάση τη νουβέλα «Το Σκοτεινό Δωμάτιο» (The Dark Room) της 42χρονης βρετανίδας γερμανο-αυστραλιανής καταγωγής Ρέιτσελ Ζάιφερτ (Rachel Seiffert). Πολύ μακριά από μελόδραμα, η Σόρτλαντ κάνει μια ταινία που αγγίζει τον εξπρεσιονισμό. Με ατμοσφαιρική, αινιγματική φωτογραφία και καθηλωτικό χειρισμό του ήχου (ή της απουσίας του) συνδυάζει τον λυρισμό του εφηβικού έρωτα, την ειδυλλιακή (pastoral) προσέγγιση της φύσης, μια τελολογική αίσθηση καταστροφής και το σινεμά φουτουριστικής φαντασίας, κάπου ανάμεσα στο σινεμά του Λεός Καράξ και του Τέρενς Μάλικ, σε απλουστευμένη μορφή.

Λιτή κινηματογραφική γραφή, μαεστρική εικονοληψία, λεπτοδουλεμένο και δυνατό σενάριο με μετρημένη κλιμάκωση και εξαιρετικό φινάλε, υποδειγματικές ερμηνείες των νεαρών πρωταγωνιστών, με κορυφαία την ανερχόμενη γερμανίδα Σάσκια Ρόζενταλ (Saskia Rosendahl) που υποδύεται τη Lore, συνθέτουν μια συναρπαστική ταινία, που δίκαια κέρδισε την ολόθερμη υποδοχή κοινού και κριτικών, όπου κι αν προβλήθηκε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου