ΕΞΟΔΟΣ

«Καυτοί και άσφαιροι»

καυτοί-και-άσφαιροι-784328

Η ταινία με τίτλο «Καυτοί και άσφαιροι» θα προβληθεί σήμερα και αύριο στις 9.30 μμ στο Αχίλλειο, στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου κύκλου «Σινέ Μεσόγειος».

Το σινεμά μας ταξιδεύει στην Αγγλία, με ένα παράξενο δίδυμο αστυνομικών, σε μια ξέφρενη παρωδία των ταινιών δράσης. Η ταινία «Καυτοί και άσφαιροι» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Έντγκαρ Ράιτ, σενάριο Έντγκαρ Ράιτ, Σάιμον Πεγκ. Πρωταγωνιστούν οι : Σάιμον Πεγκ, Νικ Φροστ, Μπιλ Νάι, Τζιμ Μπρόουντμπεντ, Τίμοθι Ντάλτον.

Ο Νικ Έιντζελ είναι ένας ικανότατος και υπερδραστήριος αστυνομικός του Λονδίνου. Λύνει πάντα όποια υπόθεση κι αν του ανατεθεί. Έχει ρεκόρ συλλήψεων 400% υψηλότερο σε σχέση με αυτό των συναδέλφων του. Αποτέλεσμα; Αυτοί να φαίνονται ανεπαρκείς και να δυσανασχετούν! Για να αποκαταστήσουν τις ισορροπίες μέσα στο τμήμα, οι ανώτεροί του αποφασίζουν να τον μεταθέσουν στο Σάντφορντ, ένα ήσυχο και ειδυλλιακό χωριό με μηδενική εγκληματικότητα. Εκεί, ο ήρωάς μας προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα του καθήκοντα, έχοντας ως συνεργάτη του έναν καλόκαρδο ντόπιο αστυνομικό, τον Ντάνι Μπάτερμαν. Όμως, μερικά περίεργα «ατυχήματα» κινούν την προσοχή του Νικ, που έχοντας στο πλευρό του το νέο του συνεργάτη, αναλαμβάνει δράση για να αποκαλύψει την αλήθεια και να αποδώσει δικαιοσύνη…

Η ταινία, γεμάτη με – ιδιότυπο, εξωφρενικό, (αυτο)σαρκαστικό – βρετανικό humour, κλείνει το μάτι στους σινεφίλ με ένα πλήθος σατιρικές αναφορές σε γνωστές ταινίες αστυνομικού μυστηρίου, περιπετειώδους δράσης, αιματηρού σπλάτερ, ζόμπι θρίλερ, αμερικάνικων μπλοκ-μπάστερ. Παραφράζει γνωστές ατάκες από ταινίες, όπως Chinatown, Η Λάμψη, Ο κύριος Χούλα-Χουπ, Ένας Αμερικανός Λυκάνθρωπος στο Λονδίνο, Λεόν κ.α. Αντιγράφει σκηνές από άλλες ταινίες, όπως Τα Καλά Παιδιά, Reservoir Dogs, Για μια Χούφτα Δολάρια, Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος, Ο Ταξιτζής, Η Προφητεία, Ο Κροκοδειλάκιας, Full Metal Jacket, Jurassic Park, Λεόν (πάλι), Χαμένη Λεωφόρος, Φονικό Όπλο, Trainspotting, Τα Σαγόνια του Καρχαρία και κυρίως από τα Point Break (Στην Κόψη του Κύματος) και τα Bad Boys 2 (Κακά Παιδιά 2) με τις δυο τελευταίες να αποτελούν τμήμα της συλλογής DVD που έχει ο επαρχιώτης αστυνομικός της ταινίας μας.

Οι εξαιρετικοί άγγλοι δημιουργοί της ταινίας (ο σκηνοθέτης και οι δυο βασικοί πρωταγωνιστές) είναι σχετικά άγνωστοι στο ευρύ ελληνικό κοινό. Η τηλεοπτική τους σειρά Spaced ουδέποτε προβλήθηκε στη χώρα μας, ενώ η μεγάλη τους επιτυχία «Το Ξύσιμο των Νεκρών» (Shaun of the Dead) κυκλοφόρησε το 2004 σε βίντεο… Ωστόσο, ο Σάιμον Πέγκ (Simon John Beckingham Pegg), γεννημένος το 1970 στο Brockworth, Gloucestershire και ο Νικ Φροστ (Nicholas John “Nick” Frost), γεννημένος το 1972 στο Essex της νοτιοανατολικής Αγγλίας, αποτελούν όχι απλά ένα από τα καλύτερα κωμικά δίδυμα, αλλά και τη συνέχεια μιας σατιρικής παράδοσης δεκαετιών που δεν λέει να σβήσει στη Μ. Βρετανία.

Η σκηνοθεσία του ταλαντούχου Έντγκαρ Ράιτ (Edgar Howard Wright, γεννημένου το 1974 στο Poole, Dorset, έχει επιρροές από Μπράιαν Ντε Πάλμα, Τόνι Σκοτ, Ντάριο Αρζέντο. Ο ίδιος σημειώνει για το συγκεκριμένο φιλμ: «Ήθελα να ξαναβυθιστώ στις αγαπημένες μου αστυνομικές ταινίες και να σκηνοθετήσω με ανάλογο τρόπο προκειμένου, μια ιστορία που λαμβάνει χώρα σε μια μικρή πόλη, να σου δίνει την αίσθηση, καθώς την παρακολουθείς στην οθόνη, μιας ταινίας του Μάικλ Μαν».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου