ΕΞΟΔΟΣ

Κινηματογραφική ποίηση

κινηματογραφική-ποίηση-15799

Μια ντελικάτη, υπέροχη δημιουργία από τη Νότια Κορέα θα προβληθεί σήμερα και αύριο στις 9.30 μμ στο «Αχίλλειον» στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου κύκλου «Σινέ Μεσόγειος». Συγκεκριμένα θα προβληθεί η ταινία με τον τίτλο «Ποίηση» σε σκηνοθεσία Τσανγκ-Ντονγκ Λι, στην οποία πρωταγωνιστούν οι : Τζονγκ-χι Γιουν, Ντα-γουίτ Λι, Να-σανγκ Αν, Χιρά Κιμ, Γιονγκ-τεκ Κιμ. Η συγκεκριμένη δημιουργία απέσπασε το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών και σκιαγραφεί το θλιμμένο πορτρέτο μιας συγκινητικής ηρωίδας. Κομψό κοινωνικό σχόλιο. Εύστοχο περί ηθικής δοκίμιο. Η εξαιρετική ερμηνεία της πρωταγωνίστριας αναδεικνύει τις αρετές του καλοζυγισμένου σεναρίου, το οποίο βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ των Κανών.

Το φιλμ ξεκινά με την εικόνα μιας ομάδας παιδιών που παίζουν στη φύση, στις παρυφές μιας επαρχιακής πόλης της Νότιας Κορέας. Λίγο αργότερα, το πτώμα ενός κοριτσιού που επιπλέει στο ποτάμι, πλησιάζει προς το μέρος των παιδιών… Αφού πέσει ο τίτλος της ταινίας, ακολουθεί ένα πλάνο της πόλης, με τον σκηνοθέτη να αφηγείται πως από εκεί προήλθε η ανωμαλία που διατάραξε την ισορροπία της προηγούμενης εικόνας.

Εξαιρετική ερμηνεία από μια μεγάλη και πολυβραβευμένη ηθοποιό, που επιστρέφει στο σινεμά μετά από 15 χρόνια απουσίας. Ενσαρκώσει μια γηραιά κυρία, που αναζητά μια χαραμάδα φωτός, μια σταγόνα ομορφιάς και ποίησης μέσα στη σκληρή καθημερινότητα του αστικού τοπίου, ανάμεσα σε αλλοτριωμένους ανθρώπους. Έχοντας να παλέψει με τα οικονομικά προβλήματά της, με τις δυσκολίες της ανατροφής του έφηβου εγγονού της (που ζει μαζί της), με τα πρώτα συμπτώματα της γεροντικής άνοιας, αλλά και με τη χαριτωμένη φιλαρέσκειά της, βρίσκει καταφύγιο στην ποίηση. Η ζωή της, όμως, αλλάζει άρδην, όταν πληροφορείται την ανάμειξη του αγαπημένου εγγονού της στον ομαδικό βιασμό και την επακόλουθη αυτοκτονία μιας συμμαθήτριάς του.

Ο νοτιοκορεάτης δημιουργός θεωρείται ένας από τους τρεις καλύτερους της χώρας του. Ξεκίνησε ως μυθιστοριογράφος και μεταπήδησε στη συγγραφή σεναρίων (Oasis, Fish Green). Το 2007 μας είχε εντυπωσιάσει με την «Κρυφή Λιακάδα» (Secret Sunshine). Στην «Ποίηση» (πρώτη προβολή στη χώρα μας από το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2010) αντιμετωπίζει την ιστορία του με ειλικρίνεια και ψυχραιμία. Με την κάμερά του παρακολουθεί τα δρώμενα με αντικειμενικότητα, αφήνοντας τον θεατή να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ο ίδιος δεν κρύβει την ανησυχία του: «Ζούμε σε μια εποχή», αναφέρει, «όπου η ποίηση αργοπεθαίνει. Μερικοί θλίβονται γι’ αυτό, ενώ άλλοι δηλώνουν πως της αξίζει να πεθάνει. Παρ’ όλα αυτά, οι άνθρωποι εξακολουθούν να διαβάζουν και να γράφουν ποιήματα… Αλλά αυτό είναι και ένα ερώτημα που θέτω στον εαυτό μου: Τι σημαίνει να γυρίζω ταινίες σε μια εποχή όπου έτσι κι αλλιώς ο κινηματογράφος πεθαίνει;»

Το «Poetry» είναι ένα κοινωνικό δράμα λιτό, υπαινικτικό κι ανθρώπινο, ισορροπημένο ανάμεσα στον στοχασμό και το δράμα. Ένα φιλμ από μια κινηματογραφικά άγνωστη στο ευρύ κοινό χώρα, το οποίο αξίζει την προσοχή και το ενδιαφέρον μας, το οποίο μπορούν να παρακολουθήσουν με άνεση και όσοι θεατές δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τα φιλμ που αποκλίνουν από την παραδοσιακή αφήγηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου