ΕΞΟΔΟΣ

Κινηματογραφικός ρομαντισμός

κινηματογραφικός-ρομαντισμός-48680

Μια ακόμη αξιόλογη κινηματογραφική παραγωγή θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι σινεφίλ σήμερα και αύριο στις 9.30 μ.μ. στην αίθουσα «Νίκος Κολοβός» στο Αχίλλειο και στο πλαίσιο του Σινέ Μεσόγειος. Ο λόγος για το «Κορίτσι με τα πορτοκάλια», συμπαραγωγή Νορβηγίας, Γερμανίας και Ισπανίας του 2009, που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Εύα Νταρ, σενάριο Άξελ Χέλγκελαντ, Αντρέας Μάρκουσον (από το ομώνυμο βιβλίο του Γιοστέιν Γκάαρντερ) και πρωταγωνιστούν οι: Μίκελ Μπρατ Σιλσέτ, Χάραλντ Ρόσενστρομ, Άνι Νταρ Νιγκάρντ.

Όσλο, 20 χρόνια πριν. Ο Γιαν Όλαφ συναντά τυχαία στο τραμ ένα πανέμορφο κορίτσι με κόκκινο παλτό και μια χάρτινη σακούλα γεμάτη πορτοκάλια. Την ερωτεύεται κεραυνοβόλα και δεν μπορεί να την βγάλει στιγμή απ΄ το μυαλό του. Ποια είναι άραγε; Θα καταφέρει να την ξαναδεί; Ο Γιαν Όλαφ την ψάχνει παντού, από το παγωμένο Όσλο μέχρι την ηλιόλουστη Σεβίλλη.

Όσλο, σήμερα. Στα χέρια του δεκαεξάχρονου Γκέοργκ φτάνει ένα γράμμα. Το έγραψε γι΄ αυτόν ο πατέρας του, ο Γιάν Όλαφ. Ο γιος δεν μπορεί να απαντήσει στον πατέρα. Ο Γιάν Όλαφ έχει πεθάνει εδώ και μια δεκαετία. Ο Γκέοργκ αρχίζει να διαβάζει το γράμμα, καθώς ταξιδεύει με το τραίνο στα βουνά της Νορβηγίας. Το γράμμα περιγράφει τον κεραυνοβόλο έρωτά του πατέρα του με εκείνο το μυστηριώδες «κορίτσι με τα πορτοκάλια». Τι μεσολάβησε, άραγε, από τότε μέχρι σήμερα; Στο ταξίδι ο Γκέργκ γνωρίζει μια συνομήλική του, τη Στέλλα. Μέσα από το γράμμα, μια μαγική βραδιά κάτω από τον ξάστερο ουρανό, ο Γκέοργκ συνειδητοποιεί ότι έχει ένα κοινό με τον πατέρα του: Το όνειρο της πραγματικής αγάπης…

Ένα σύγχρονο, τρυφερό και αισιόδοξο παραμύθι αγάπης και ενηλικίωσης, βασισμένο στο ομώνυμο ευπώλητο βιβλίο του Γιοστέιν Γκάαρντερ (Jostein Gaarder), που αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο στη πολιτιστική ζωή της Νορβηγίας. Γεννήθηκε το 1952 στο Όσλο. Σπούδασε φιλοσοφία, θεολογία και λογοτεχνία στο Όσλο. Μετά εργάστηκε για δέκα χρόνια ως καθηγητής φιλοσοφίας μέσης εκπαίδευσης. Σήμερα εργάζεται ως συγγραφέας και ζει στο Όσλο με τη θεατρολόγο γυναίκα του και τους δύο γιους τους. Το 1991 κέρδισε το κορυφαίο στη χώρα του Βραβείο Κριτικών Λογοτεχνίας της Νορβηγίας. Θεωρείται από τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς, με σχεδόν πενήντα εκατομμύρια πωλήσεις βιβλίων παγκοσμίως. Ο «Κόσμος της Σοφίας» από μόνος του έχει πουλήσει περί τα τριάντα εκατομμύρια αντίτυπα και ήταν παγκόσμιο μπεστ σέλερ το 1995. «Το Κορίτσι με τα Πορτοκάλια» (2003) έχει μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε 43 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά (εκδόσεις Λιβάνη).

Γυρισμένο με όλη τη θετική διάθεση μιας ταινίας που πιστεύει στο καλό και στην πιθανότητα της ευτυχίας, το «Κορίτσι με τα Πορτοκάλια» μιλάει για την απώλεια, την καλοσύνη και την αγάπη, σχεδόν με όρους εφηβικού λευκώματος, προτρέποντας τον θεατή να καταπιέσει μέσα του κάθε ψήγμα κυνισμού και να επιστρέψει επειγόντως στα χρόνια της αθωότητας. Η ταινία είναι αφιερωμένη εξαιρετικά στις ρομαντικές ψυχές εκεί έξω, αυτές που πιστεύουν πως «η στιγμή είναι η αιωνιότητα» και πως «η αγάπη είναι μια και μοναδική, αλλά όπως και τ’ αστέρια, λάμπει σε διαφορετικές και περισσότερες από μια μορφές».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου