ΕΞΟΔΟΣ

Για φανατικούς σινεφίλ

για-φανατικούς-σινεφίλ-74362

Σε μια μικρή πόλη της Βρετάνης θα ταξιδέψει τους σινεφίλ η κινηματογραφική ταινία με τίτλο «Ο εραστής της κομμώτριας» που θα προβληθεί σήμερα και αύριο στις 9.30 μ.μ. στο Αχίλλειον. Η ταινία του Πατρίς Λεκόντ παρουσιάζεται σε σενάριο: Πατρίς Λεκόντ, Κλοντ Κλοτς και πρωταγωνιστούν οι : Ζαν Ροσφόρ, Άννα Γκαλιένα, Ρολάν Μπερτέν, Μορίς Σεβί.

Σύμφωνα με την υπόθεση ο μικρός Αντουάν πηγαίνει για κούρεμα όσο πιο συχνά μπορεί. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Έχει ερωτευτεί την κομμώτρια της γειτονιάς. Αγαπά τα πάντα πάνω της. Τις πληθωρικές της καμπύλες, το άγγιγμα των χεριών της, το άρωμά της, ακόμα και τις αυτοκτονικές της τάσεις. Τα χρόνια περνούν. Ο Αντουάν κατορθώνει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Παντρεύεται την ιδεώδη γυναίκα, την Ματίλντ: αισθησιακή, γήινη, χυμώδη κομμώτρια. Οι δυο τους βιώνουν το όνειρο της αγάπης, μέσα από ερωτικά παιχνίδια και σαγηνευτικούς ανατολίτικους χορούς. Όμως, η υπερβολική αυτή ευτυχία επιφυλάσσει ένα απροσδόκητο τέλος.

Ο απρόβλεπτος Γάλλος σκηνοθέτης έφτιαξε μια αξιαγάπητη γλυκόπικρη ταινία, που αναδεικνύει τη χαρά της ζωής μέσα από στιγμές ομορφιάς, μικρές εμμονές και πινελιές εκκεντρικότητας. Όμως, η ταινία δεν είναι προσωπογραφία, δεν είναι αισθηματικό έπος σε κεφαλαία, ούτε σκληρή, άκαμπτη πλαστική ταυτότητα. Θα μπορούσε ακόμη να λέγεται «Ο Άντρας που Αγαπούσε τις Γυναίκες». Όμως οι εμμονές του Λεκόντ «απογυμνώνουν» τον φετιχισμό του Τριφό, τον ξεπερνούν και συσσωρεύονται σε δύο και μόνο πρόσωπα σ’ ένα δωμάτιο. Γι’ αυτό και η ταινία δεν θα μπορούσε να λέγεται τίποτε άλλο από «Ο Σύζυγος (και όχι ο εραστής) της Κομμώτριας», έτσι απλά και όμορφα, όπως απλή και όμορφη είναι και η ιστορία που διηγείται. Δέκατη κατά σειρά ταινία του Λεκόντ, ο «Εραστής της Κομμώτριας» είναι ένα μικρό διαμάντι υπεράνω πάσης φλυαρίας και παραπομπών.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν η κομμώτρια, ο εραστής της και η ιστορία τους θα εξακολουθούν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον, να κερδίζουν την αγάπη και να στοιχειώνουν τις αναμνήσεις των θεατών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου