ΕΞΟΔΟΣ

«Μας χωρίζει μια θάλασσα»

μας-χωρίζει-μια-θάλασσα-101374

Η ταινία μεγάλου μήκους του Αντώνη Παπαδόπουλου με τίτλο «Μας χωρίζει μια θάλασσα» θα προβληθεί αύριο Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στο Μεταξουργείο Νέας Ιωνίας. Η προβολή εντάσσεται στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου φετινού κύκλου εκδηλώσεων «Μικρασιατικά 2012» που διοργανώνει η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ίωνες» με γενικό τίτλο «Το Αιγαίο του πολιτισμού και των γεωστρατηγικών διεκδικήσεων. Η θάλασσα που μας χωρίζει, η θάλασσα που μας ενώνει».

Πρόκειται για την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που δημιουργεί Σύλλογος στην Ελλάδα με θέμα την Μικρασία, δεδομένου ότι την όλη προσπάθεια του θεατρικού συγγραφέα, παραγωγού, σκηνοθέτη, υποστηρίχθηκε από την πανελλήνια Ένωση Εφεσίων. Παράλληλα οι συντελεστές της ταινίας δούλεψαν αφιλοκερδώς.

Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Αντώνης Παπαδόπουλος, την μουσική ο Γιώργος Κομνάς, την προσαρμογή του σεναρίου υπογράφει η Γεωργία Μπαχού και την διεύθυνση φωτογραφίας και το μοντάζ ο Θανάσης Βαρμογιάννης. Παίζουν οι: Γιώργος Αυγουλάς, Ισμήνη Κανάκη, Τάσος Κανάκης, Νάσια Καραγιάννη, Κατερίνα Κατσανδρή, Γιάννης Λεκάκης, Γεωργία Μπαχού, Ελευθερία Παπάζογλου, Ευγενία Πασπαλά, Σίμος Σταυρόπουλος.

Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου, μετά την καταστροφή στην Σμύρνη το 1922, η ταβέρνα του μπαρμπα-Δημητρού εξακολουθεί να δουλεύει. Ενας παράξενος ταχυδρόμος που πηγαινοέρχεται διασχίζοντας την θάλασσα, μεταφέρει τα νέα μιας φιλικής οικογένειας που πρόλαβε και πέρασε στην αντίπερα όχθη. Οι θαμώνες της ταβέρνας ουσιαστικά ζουν περιμένοντας με αγωνία να μάθουν τα καλά ή τα κακά νέα αυτής της οικογένειας. Η ταινία πραγματεύεται το θέμα της σχετικότητας της ζωής και της προσφυγιάς σαν μια μορφή μικρού θανάτου. Ο πολυτάλαντος Αντώνης Παπαδόπουλος δημιούργησε ένα συγκλονιστικό έργο, που μας μετέφερε στην Σμύρνη, το καλοκαίρι του 1922, για να "ζήσουμε" την καθημερινότητα ενός λαού ευτυχισμένου μέσα στις χαρές και τις λύπες του, τις μικρότητες και τις μεγαλοσύνες του, τις αγάπες και τα μίση του, ενός λαού που ζούσε στην περιοχή εκείνη της γης από αρχαιοτάτων χρόνων και είχε αναπτύξει πολιτισμό, τέχνες και γράμματα, εμπόριο και…

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος γεννήθηκε και κατοικεί στην Νίκαια. Σπούδασε σενάριο, φωτογραφία και σκηνοθεσία στην Ρώμη. Το 1984 με τον ιταλικό θίασό του, ανεβάζει το έργο του «Σαν μέσα από ένα παράθυρο» και την «Φαίδρα» του Γιάννη Ρίτσου, στην ιταλική πρωτεύουσα. Το 1990 ιδρύει τον θίασο «Ιωνικό θέατρο» με έδρα τον Κορυδαλλό και την Νίκαια. Με το Ιωνικό θέατρο ανεβάζει πάνω από τριάντα θεατρικά έργα δικά του ή άλλων. Είναι ένας από τους ελάχιστους νεοέλληνες θεατρικούς συγγραφείς έργων μικρασιατικού περιεχομένου. Με την ομάδα Έφεσος της Πανελλήνιας Ένωσης Εφεσίων, δημιούργησε φέτος την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που δημιουργήθηκε από Σύλλογο με θέμα την καταστροφή της Μικράς Ασίας. Είναι πρόεδρος του Ομίλου για την Unesco Ιστορίας Τέχνης και Θεάτρου και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας.
Το πρόγραμμα

Στο μεταξύ, Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στο Μεταξουργείο Ν. Ιωνίας, θα ακουστούν μουσικές, τραγούδια και χοροί Ανατολ. Αιγαίου και παραλίων Ιωνίας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία από την κ. Ξανθούλα Παπαπαναγιώτου, Σχολική Σύμβουλο εκπαιδευτικών Μουσικής Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η ομιλία υποστηρίζεται με ανάλογη προβολή. Επίσης θα ακουστούν παραδοσιακά τραγούδια από τη χορωδία και τα οργανικά μουσικό σύνολα του Μουσικού Σχολείου Βόλου. Διευθύνει ο κ. Βασίλης Αγροκώστας, μουσικολόγος και καθηγητής Βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής ο οποίος θα αποδώσει και σόλο τραγούδια παίζοντας πολίτικη λύρα. Επίσης θα παρουσιαστούν χοροί του Ανατ. Αιγαίου και παραλίων Μ. Ασίας, από τα τμήματα παραδοσιακών χορών της Εστίας «Ίωνες» και χορευτικά δρώμενα. Διδάσκει η κ. Μαρία Κατσαρδάνη.

Στο Μεταξουργείο λειτουργεί, εξάλλου, καθ’ όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων, έκθεση φωτογραφίας και μαρτυριών από το αρχείο των «Ιώνων». Ο κύκλος «Μικρασιάτικα» πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου