ΕΞΟΔΟΣ

Το σινεμά μάς ταξιδεύει

το-σινεμά-μάς-ταξιδεύει-147582

Δώδεκα επιλεγμένες ταινίες περιλαμβάνει το πρώτο μέρος του χειμερινού προγράμματος του Σινέ Μεσόγειος, που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα «Νίκος Κολοβός». Κάθε Τρίτη και Τετάρτη στις 9:30 μ.μ., από τις 16 Οκτωβρίου έως και τις γιορτές, προγραμματίζεται ένα ευχάριστο κινηματογραφικό ταξίδι σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική με το γενικό τίτλο “Το σινεμά (μας) ταξιδεύει”.

Διαφορετικοί τόποι, διαφορετικές εποχές, διαφορετικοί άνθρωποι. Διαφορετικές κινηματογραφικές σχολές, διαφορετικές τεχνοτροπίες, διαφορετικές οπτικές γωνίες. Κοινός παρονομαστής: το χιούμορ, ο χυμός της ζωής. Παρά τις διαφορές αντιλήψεων και στιλ των δημιουργών και ερμηνευτών, η ευφυΐα τους επιτρέπει να αναδεικνύουν την “αστεία πλευρά των πραγμάτων” ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Η τιμή εισιτηρίου είναι 3,5 ευρώ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των προβολών την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου θα προβληθεί η ταινία «Μοντέρνα τέρατα» των Μάριο Μονιτσέλι, Ντίνο Ρίζι, Ετόρε Σκόλα. Πρωταγωνιστούν: Βιτόριο Γκάσμαν, Ούγκο Τονιάτσι, Αλμπέρτο Σόρντι, Ορνέλα Μούτι, Αλφρέντο Αντάμι, Γιώργος Βογιατζής. Μια σπονδυλωτή ταινία, πολύχρωμο ψηφιδωτό της ιταλικής κοινωνίας, από τους εμβληματικούς σκηνοθέτες και τους κορυφαίους ηθοποιούς της “Κωμωδίας αλά ιταλικά”.

Την Τρίτη 23 και Τετάρτη 24 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί «Η Ιουλιέτα των πνευμάτων» του Φεντερίκο Φελίνι. Πρωταγωνιστούν: Τζουλιέτα Μασίνα, Σάντρα Μίλο, Σίλβα Κοσίνα. Η πρώτη έγχρωμη ταινία του Φελίνι και ίσως η πιο προσωπική του (την αφιέρωσε σαν δώρο στην αγαπημένη του Ιουλιέτα – και επί πεντηκονταετία μοναδική σύζυγό του – την πρωταγωνίστρια Τζουλιέτα Μασίνα).

Την Τρίτη 30 και την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου θα προβληθεί ο «Πόλεμος εκτός προγράμματος» του Αρμάντο Ιανούτσι. Πρωταγωνιστούν: Πίτερ Καπάλντι, Τομ Χολάντερ, Τζίνα ΜακΚί, Τέιμς Γκαντολφίνι, Άννα Τσάλσμκι, Κρις Άντισον. Απολαυστική πολιτική σάτιρα του Αρμάντο Ιανούτσι, με διαλόγους-φωτιά και καταιγιστική δράση.

Την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου θα προβληθεί ο «Αγιασμός» του Τομ Ριβ. Πρωταγωνιστούν: Λίντα Χάμιλτον, Τόμι Τάινι Λίστερ, Σούζαν Λιντς, Τζον Λιντς, Αντζελίν Μπολ. Ο μικρόκοσμος της βρετανικής επαρχίας (στις ακτές της Ιρλανδίας).

Την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου σειρά έχει «Του Θεού το χόρτο» του Νάιτζελ Κόουλ. Πρωταγωνιστούν: Μπρέντα Μπλέθιν, Γκρεγκ Φέργκιουσον, Μάρτιν Κλιούνες, Τσέκι Κάριο, Βάλερι Έντμοντ. Ο μικρόκοσμος της βρετανικής επαρχίας (στις ακτές της Κορνουάλης). Έξυπνη και γοητευτική βρετανική κωμωδία ηθών, με υποδειγματικές ερμηνείες κι ευρηματικό ”happy end”.

Την Τρίτη 20 και την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου σειρά έχει η ταινία «Χάλια μέρα για ψάρεμα» του Άλβαρο Μπρέχνερ (από ένα διήγημα του Χουάν-Κάρλος Ονέτι). Πρωταγωνιστούν: Γκάρι Πικέρ, Γιούκο Αχόλα, Αντονέλα Κόστα, Σέζαρ Τρονκόσο.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Άλβαρο Μπρέχνερ γοητεύει με την πρωτοτυπία, την ευφυΐα, και τον ανθρωπισμό της. Με λακωνικό χιούμορ και όμορφη κινηματογραφική γλώσσα μεταφέρει με στη μεγάλη οθόνη μια ιστορία του διάσημου συγγραφέα της Ουρουγουάης Χουάν-Κάρλος Ονέτι (Βραβείο Θερβάντες).

Την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου θα προβληθεί ο «Σιωπηλός γάμος» του Οράτσιου Μαλαέλε. Πρωταγωνιστούν: Μέντα Αντρέα Βίκτορ, Αλεξάντρου Ποτοσεάν, Βαλεντίν Τεοντοσίου, Αλεξάντρου Μπιντέα, Ιοάνα Αναστάζια Αντόν.

Ρουμανία, 1953. Οι λιγοστοί κάτοικοι ενός απομακρυσμένου χωριού ολοκληρώνουν τις προετοιμασίες για το γάμο ενός νεαρού ζευγαριού.
Την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου ακολουθούν «Δύο Αγγλίδες στην Ευρώπη» του Φρανσουά Τριφό. Πρωταγωνιστούν: Ζαν-Πιέρ Λεό, Κίκα Μάρκαμ, Στέισι Ντέντετερ. Ουαλία, αρχές 20ου αιώνα. Η Αν και η Mάριελ, δυο καλοαναθρεμμένες αδελφές, έχουν επισκέψεις.
Την Τρίτη 11 και την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου σειρά έχει «Ο εραστής της κομμώτριας» του Πατρίς Λεκόντ. Πρωταγωνιστούν: Ζαν Ροσφόρ, Άνα Γκαλιένα, Ρολάν Μπερτέν, Μορίς Σεβί. Ένας άνδρας, μια γυναίκα κι ένας έρωτας σε μια κωμόπολη της γαλλικής Βρετάνης.

Την Τρίτη 18 και την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου θα προβληθεί το «Εξωτικό Ξενοδοχείο Μαριγκόλντ» σε σκηνοθεσία Τζον Μάντεν. Πρωταγωνιστούν: Τζούντι Ντεντς, Μάγκι Σμιθ, Τομ Ουίλκινσον, Μπιλ Νάι, Πενέλοπε Γουίλτον, Ρόναλντ Πίκαπ, Σίλια Ίμρι, Ντεβ Πάτελ. Ανάλαφρη και διασκεδαστική κινηματογραφική μεταφορά της νουβέλας “These Foolish Things” της Deborah Moggach, που αξιοποιεί πλήρως τους εξαίρετους ηθοποιούς και τη φαντασμαγορία των Ινδιών.

Την Τετάρτη 26 και την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου θα προβληθεί το «Ταξίδι στο Darjeeling» του Γουές Άντερσον. Πρωταγωνιστούν: Όουεν Γουίλσον, Άντριεν Μπρόντι, Τζέισον Σουόρτσμαν, Αντζέλικα Χιούστον.
Την Τετάρτη 2 και την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου θα προβληθεί «Ο έρωτας του φεγγαριού» με τους Μπρους Γουίλις, Μπιλ Μάρεϊ, Τίλντα Σουίντον, Έντουαρτ Νόρτον, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Τζάρεντ Γκίλμαν, Κάρα Χέιγουορντ. Ιδιαίτερη είναι και η μουσική επένδυση του φιλμ, που έχει επιμεληθεί ο Ελληνοαμερικανός συνθέτης (με καταγωγή από τον Βόλο!) Αλεξάντρ Ντεσπλά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου