ΕΞΟΔΟΣ

Συγκλονιστική ταινία

συγκλονιστική-ταινία-222509

Με την ταινία «Εχουμε Πάπα!» ανοίγει σήμερα στις 9.30 μμ ο δεύτερος κύκλος των καλοκαιρινών προβολών του Ciné Μεσόγειος στον θερινό κινηματογράφο «Εξωραϊστική». Η ταινία θα προβληθεί από σήμερα Παρασκευή 3 έως και την Κυριακή 5 Αυγούστου.

Η ταινία «Habemus Papam», Ιταλικής παραγωγής 2011 παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Νάνι Μορέττι, σενάριο: Νάνι Μορέτι, Φραντσέσκο Πίκολο, Φεντερίκα Ποντεμόλι. Πρωταγωνιστούν: Νάνι Μορέτι, Μισέλ Πικολί, Μαργκερίτα Μπάι, Ρομπέρτο Νόμπιλε, Γέρζι Στουρ, Ρενάτο Σκάρπα.

Τι μπορεί να κάνει τελικά ένας Πάπας (ή ένας οποιοσδήποτε θρησκευτικός ή πολιτικός ηγέτης); Αυτό διερωτάται στην έξοχη ταινία του ο Ιταλός σκηνοθέτης. Δεν χρειάζεται να τονίσουμε πως ο Μορέτι δεν πιστεύει στον Πάπα, στον Θεό ή στους ηγέτες (διάβαζε Μπερλουσκόνι). Σκοπός του πάντως, δεν ήταν να θίξει τους πιστούς (οι οποίοι, έτσι κι αλλιώς, δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν πίστη), αλλά όπως ο ίδιος λέει «να δείξω το Βατικανό από τη δική μου άποψη».

Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου, όταν με τον θάνατο του παλιού Πάπα, ο Καρδινάλιος Μελβίλ (εξαιρετικός ο Μισέλ Πικολί) εκλέγεται απρόσμενα νέος Πάπας, αντί να βγει στο μπαλκόνι και να χαιρετίσει τα πλήθη πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, παθαίνει τρακ, βγάζει μια κραυγή και το βάζει στα πόδια. Οι σύμβουλοί του καλούν έναν… άθεο ψυχίατρο (στον ρόλο ο ίδιος ο Μορέτι), αλλά ούτε κι αυτός δείχνει να μπορεί να τον βοηθήσει. Το μόνο που κάνει είναι να οργανώσει (σε μια από τις πιο απολαυστικές σκηνές της ταινίας) ένα… τουρνουά βόλεϊ με τους Καρδινάλιους!

Τελικά, ο Πάπας, ύστερα από μια ινκόγκνιτο περιπλάνησή του στους δρόμους (όπου, σε μερικές από τις καλύτερες σκηνές της ταινίας, συναντά και κουβεντιάζει με διάφορους πολίτες), αποφασίζει να βγει στο μπαλκόνι και να χαιρετίσει τους πιστούς, για να τους πει ότι θα τους εγκαταλείψει, γιατί δεν μπορεί να τους οδηγεί.

Αυτό που ο Μορέτι θέλει να (ανα)δείξει είναι πως οι πιστοί οποιασδήποτε θρησκείας ή τα μέλη μιας κοινωνίας δεν μπορεί να σωθούν από κάποιο σύμβολο ή ηγέτη. Ταυτόχρονα, ο Μορέτι μάς δίνει και μια εικόνα της μοναξιάς του ανθρώπου, αλλά και της απώλειας μνήμης που προκαλεί η μεγάλη ηλικία – το όνομα μάλιστα Μελβίλ, του νέου Πάπα, είναι μια έμμεση αναφορά στο έργο “Bartleby” του Χέρμαν Μέλβιλ, που καταπιάνεται μ’ έναν παρόμοιο ήρωα, με απώλεια μνήμης. Ο Μορέτι τελικά έφτιαξε μια από τις καλύτερες ταινίες του. Μια ταινία που κρύβει πολύ περισσότερα απ’ όσα μας λέει ο τίτλος της.

Από Τρίτη 7 έως Πέμπτη 9 Αυγούστου θα προβληθεί « Το Βαθύ Μπλε του Έρωτα» (Μ. Βρετανία 2011) και από Παρασκευή 10 έως Κυριακή 12 Αυγούστου η ταινία «Ελένα» (Ρωσία 2011).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου