ΕΞΟΔΟΣ

Νεαροί σολίστες παρουσιάζουν

νεαροί-σολίστες-παρουσιάζουν-454577

Τη μεγαλύτερη για φέτος συναυλία του διοργανώνει πυρετωδώς αυτές τις μέρες το Μουσικό Σχολείο Βόλου. Η συναυλία, με πρόγραμμα έντεχνης λαϊκής μουσικής και τραγουδιών, θα παρουσιαστεί στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου, στο Πεδίο του Άρεως, τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου στις 8:00 μ.μ. Η Συμφωνική και Λαϊκή Ορχήστρα του Σχολείου, σολίστ και πολυμελής χορωδία θα επιχειρήσουν ένα «ταξίδι» μέσα από το έργο «Δεκαπέντε Ελλήνων συνθετών» με όχημα «μια φωνή». Η φωνή είναι εκείνη του Γιώργου Νταλάρα. Είκοσι επτά τραγούδια που διατρέχουν όλη τη μουσική διαδρομή του αγαπημένου Έλληνα τραγουδιστή, τραγούδια που ο κόσμος αγάπησε μέσα από τις πρώτες δικές του εκτελέσεις και που συνέδεσε άρρηκτα με το όνομα και τη φωνή του.

Συνθέτες και μουσουργοί, από το Μίκη Θεοδωράκη και το Μάνο Λοΐζο, το Σταύρο Κουγιουμτζή και τον Απόστολο Καλδάρα, ως την Ελένη Καραΐνδρου, του εμπιστεύτηκαν τις δημιουργίες του και ο Γιώργος Νταλάρας μας έκανε να τις αγαπήσουμε, να τις σιγοτραγουδήσουμε και σήμερα πια να τις θεωρούμε κλασικές και ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής μουσικής και του πολιτισμού μας. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», δηλώνει «…νιώθω ότι το τραγούδι με ξεπερνά και είναι πάνω από μένα. Και πρέπει εγώ να σταθώ άξιος… είναι ένα κομμάτι από τη συλλογική μνήμη αυτού του λαού και μάλιστα σε μια εποχή που μοιάζει να μην έχουμε κάτι να μας ενώνει. Εγώ δεν έχω κάνει τίποτα σπουδαίο, ήμουν απλώς το μέσον…».

Οι μαθητές του Μουσικού προσέγγισαν με αγάπη τα τραγούδια που θα παρουσιάσουν και όπως αναφέρει η κ. Βασιλική Δρεπανιώτου, διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου, οι μαθητές του σχολείου φαίνεται πως ανακαλύπτουν έκπληκτοι μια μουσική που δεν τους είναι όμως άγνωστη, που τους είναι ευχάριστα οικεία, εγγεγραμμένη βαθιά μέσα τους, στη συνείδησή τους. Αυτό που ανακαλύπτουν, δεν είναι στην πραγματικότητα η μουσική και τα τραγούδια, γιατί τα γνωρίζουν, αλλά η βαθιά συγκίνηση που είναι δυνατόν αυτά να τους προκαλέσουν, αγγίζοντας τις βαθύτερες χορδές του ψυχισμού τους.

Ανάλογες παρατηρήσεις σχετικά με την απήχηση των τραγουδιών διατυπώνουν και οι συντελεστές της συναυλίας. Καταξιωμένοι καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου,  ο Ζαφείρης Κουκουσέλης, μαέστρος και ενορχηστρωτής της Συμφωνικής Ορχήστρας του σχολείου αλλά και της χορωδίας, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, μαέστρος της Λαϊκής Ορχήστρας, εμπνευστής και «καλλιτεχνικός διευθυντής» της συναυλίας, η Κερασία Σιάρα και η Ιωάννα Χατζάκη, υπεύθυνες για τη διδασκαλία και την προετοιμασία της χορωδίας. Σύμφωνα πάντα με τη διευθύντρια του σχολείου, οι συναυλίες που διοργανώνονται από το Μουσικό Σχολείο Βόλου, πέρα από τον προφανή ψυχαγωγικό τους χαρακτήρα, είναι ταυτόχρονα και αναπόσπαστο κομμάτι του εκπαιδευτικού έργου ενός σχολείου, στο οποίο η μουσική παιδεία αποτελεί τον ένα από τους δύο βασικούς άξονες της παιδείας που παρέχεται. Ο ίδιος ο Γιώργος Νταλάρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το σχολείο και τους συντελεστές, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια και καθοδήγηση. Συγκινημένος ο καλλιτέχνης από την προσπάθεια των μαθητών και από την επίσημη πρόσκληση του σχολείου, υποσχέθηκε ότι, αν οι ανειλημμένες επαγγελματικές υποχρεώσεις του το επιτρέψουν, θα παραβρεθεί και στη συναυλία αυτοπροσώπως. Πληροφορίες-προσκλήσεις για τη συναυλία, στο Μουσικό Σχολείο Βόλου, 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ τέρμα, τηλέφωνα 24210-71096 και 24210-47155.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου