ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η όπερα «Σεμίραμις» στο «Αχίλλειον»

η-όπερα-σεμίραμις-στο-αχίλλειον-92304

Με την όπερα «Σεμίραμις» του Rossini, συνεχίζεται το βραβευμένο πρόγραμμα «The Met: Live in HD». Η προβολή θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018 στις 19:55 στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον».

Η τραγική όπερα «Σεμίραμις» του Rossini θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Met, μετά από σχεδόν 25 χρόνια, δίνοντας μας την ευκαιρία να απολαύσουμε τις εκπληκτικές μελωδίες και τα απαιτητικά ντουέτα της παράστασης από τους κορυφαίους πρωταγωνιστές του Μπελ κάντο.

Η όπερα βασίζεται στην ιστορία της Σεμίραμις, της μοναδικής γυναίκας που κυβέρνησε την ισχυρή Ασσυριακή αυτοκρατορία. Η τραγική ιστορία αγάπης που έζησε αλλά και οι αδιαμφισβήτητες ικανότητες της στη διοίκηση του στρατού αλλά και του βασιλείου της Μεσοποταμίας ενέπνευσε ποιητές και ζωγράφους κάθε εποχής. Ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς, ο Δάντης και ο Βολταίρος. Το λιμπρέτο της δίπρακτης όπερας του Ροσσίνι βασίσθηκε στο έργο του Βολταίρου.

Πρωταγωνιστεί η Angela Meade, η οποία κάνει το ντεμπούτο της στον ομώνυμο ρόλο στη Met. Δίπλα της η Elizabeth DeShong ως Αρσάκης, Διοικητής της Ασυριακής Στρατιάς, ο Javier Camarena ως ο Ινδός βασιλιάς Ιντρένο, ο Ildar Abdrazakov ως πρίγκιπας Ασούρ και ο Ryan Speedo Green ως αρχιερέας Ορόης. Την παράσταση θα διευθύνει ο Maurizio Benini.

Ο Τζοακίνο Αντόνιο Ροσσίνι υπήρξε Ιταλός συνθέτης, παγκοσμίως φημισμένος για τις όπερές του. Έγραψε ακόμη έργα θρησκευτικής μουσικής, τραγούδια, μουσική δωματίου και άλλα κομμάτια για πιάνο και μικρά σύνολα.

Οι μελωδίες του αγαπήθηκαν από πολύ κόσμο, ενώ ενέπνευσε πλήθος συνθετών, χαρίζοντας του το προσωνύμιο «Ο Ιταλός Μότσαρτ». Γόνος μιας μουσικής οικογένειας, στα δεκαέξι του κερδίζει το πρώτο βραβείο του Ωδείου της Μπολόνια, για την καντάτα του «Il pianto d’Armonia sulla morte d’Orfeo», ενώ επιδίδεται στη σύνθεση όπερας.

Μέχρι τα 21 του είχε εδραιωθεί στο φιλόμουσο κοινό της Ιταλίας και συνέχισε να γράφει όπερες, οι οποίες παρουσιάζονταν στο Μιλάνο και τη Βενετία. Το 1821 παντρεύτηκε την διάσημη σοπράνο Ιζαμπέλλα Κολμπράν και μετακόμισε στη Βιέννη, όπου οι όπερές του αποθεώνονται από το κοινό.

Εκεί, γνωρίζει από κοντά τον 51 ετών πλέον Μπετόβεν, ο οποίος αργότερα του γράφει σε μια επιστολή: ¨…ώστε εσύ είσαι ο Ροσσίνι, ο συνθέτης του Κουρέα της Σεβίλλης. Σε συγχαίρω. Θα παίζεται για όσο θα υπάρχει Ιταλική όπερα¨ . Μέχρι το 1823 ο Ροσσίνι έχει γράψει περί τις 20 όπερες το 1824 ανέλαβε τη διεύθυνση του Ιταλικού Θεάτρου στο Παρίσι (Théâtre des Italiens), με μισθό 800 λίρες τον χρόνο.

Η επιτυχία του εκεί ήταν τόσο μεγάλη που ο Κάρολος Ι΄ του παραχώρησε συμβόλαιο για πέντε όπερες το χρόνο, το οποίο όταν έληξε του απέφερε μια ισόβια και παχυλή σύνταξη. Έχοντας αντιμετωπίσει για χρόνια μια φθίνουσα υγεία, στα 76 του χρόνια πεθαίνει από πνευμονία στην εξοχική του κατοικία στο Πασσύ. Ετάφη Κοιμητήριο Περ Λασαίζ και τον επόμενο χρόνο -κατά παράκληση της ιταλικής κυβέρνησης- η τέφρα του μεταφέρεται στη Βασιλική του Τιμίου Σταυρού στη Φλωρεντία.

Για ακόμη μία χρονιά έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις παραγωγές του βραβευμένου προγράμματος «The Met: Live in HD» που συνδέει απευθείας τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης με 70 χώρες σε έξι ηπείρους. Η ανανέωση της συνεργασίας του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ και του Δήμου Βόλου, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., εξασφαλίζει ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής, στην οθόνη υψηλής ευκρίνειας του Κινηματοθέατρου Αχίλλειον.

Το νέο πρόγραμμα της Met Opera για την περίοδο 2017 – 2018 περιλαμβάνει ακόμη τρεις μοναδικές παραστάσεις που θα εντυπωσιάσουν το κοινό. Συγκεκριμένα οι επόμενες παραγωγές είναι:

  1. Έτσι Κάνουν Όλες – Mozart – 31 Μαρτίου 2018 στις 19:55
  2. Λουίζα Μίλερ – Verdi – 14 Απριλίου 2018 στις 19:30
  3. Σταχτοπούτα – Massenet – 28 Απριλίου 2018 στις 19:55

Πληροφορίες για την προπώληση των εισιτηρίων στο «Δίαυλο», τηλ. 2421033692, Σκενδεράνη 11.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μεταδόσεων, το δίκτυο αιθουσών, τα σημεία προπώλησης εισιτηρίων αλλά και για να εγγραφείτε στο Met In Greece Club επισκεφθείτε το www.metingreece.com.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου