ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η «Μάνα Κουράγιο» του Μπρεχτ

η-μάνα-κουράγιο-του-μπρεχτ-252662

Τη θεατρική παράσταση «Μάνα Κουράγιο» του Μπέρτολντ Μπρεχτ θα παρουσιάσουν η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών και συνεργαζόμενοι, αύριο Παρασκευή 3 και μεθαύριο Σάββατο 4 Νοεμβρίου στις 20.30, στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Ιωνίας.

Με αφορμή την έναρξη των παραστάσεων, τα μέλη του συλλόγου παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο του Βόλου, όπου παρουσίασαν το έργο και τα αντιπολεμικά μηνύματα που το διαπνέουν.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν η πρόεδρος του Συλλόγου, Ρίτσα Κωτή, η αντιπρόεδρος Λίλα Πέτρου, η γραμματέας Δέσποινα Ευαγγελινού και η «Μάνα κουράγιο» της παράστασης, Ευαγγελία Χαρίτου, η οποία συνυπογράφει την προσαρμογή κειμένων και τη σκηνοθετική επιμέλεια. Την οργάνωση – παραγωγή επιμελήθηκε ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας.

Τη μουσική επιμέλεια και την οπτική παρουσίαση υπογράφει η Ρίτσα Κωτή, τα σκηνικά – κοστούμια οι: Ευαγγελία Χαρίτου, Ρίτσα Κωτή και μέλη της θεατρικής ομάδας και του συλλόγου. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Ευαγγελία Χαρίτου, Αλκμήνη Χαρμάνη, Αποστόλης Καρβέλης, Κώστας Κασάπη, Νίκος Λαμπρόπουλος, Δημήτρης Κουτσοδημήτρης, Χρήστος Καρδάρας, Αρης Κούγκουλος, Μίκα Παπαβαΐτση, Εύη Γάκου, Λίλα Πέτρου, Δέσποινα Ευαγγελινού, Φένια Θεοδώρου, Ολγα Πιλικίδου, Ράνια Μπαλή, Στέλλα Ιωανίδου, Αποστολία Καλυβιώτη.

Η Αννα Φίρλινγκ, γνωστή και ως «Μάνα Κουράγιο», αποτελεί το μπρεχτικό πρόσωπο που είναι φορτωμένο ίσως με τις πιο πολλές αντιφάσεις. «Σήμερα παρά ποτέ, είναι ανάγκη να διδασκόμαστε και μέσα από την τέχνη που διαφωτίζει και δείχνει την αλήθεια σαν όπλο σ’ αυτούς που την έχουν ανάγκη» υπογραμμίζουν οι εμπνευστές της παράστασης. Το παράδειγμα της Κουράγιο, της κατεξοχήν αντιηρωίδας του Μπρεχτ, «έχει να μας δείξει ποιο δρόμο πρέπει σήμερα να ακολουθήσουν οι μανάδες της δουλειάς, τόσο σε καιρό πολέμου όσο και στον καιρό της ειρήνης τους» επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, το έργο οφείλει να δείχνει «πως τα μεγάλα εμπορικά αλισβερίσια στους πολέμους δεν γίνονται από τους μικρούς, πως ο πόλεμος μετατρέπει τις ανθρώπινες αρετές σε θανατηφόρες -ακόμη και για τους κατόχους τους- και πως για την καταπολέμηση του πολέμου καμία θυσία δεν είναι υπερβολικά μεγάλη». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου