ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Είκοσι δημιουργικά χρόνια

είκοσι-δημιουργικά-χρόνια-277151

Η «Θεατρική Σκηνή Δικηγόρων Βόλου και Συνεργαζομένων «Αθέμιτος», συμπληρώνοντας 20 χρόνια ζωής και δράσης ετοιμάζει την 22η παραγωγή της, που βασίζεται στον δημώδη θρύλο (παραλογή) «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού».

Το τραγούδι του νεκρού αδελφού («Μάνα με τους εννιά σου γιούς και με τη μια σου κόρη…») απαντάται σε όλους τους λαούς των Βαλκανίων και τις αντίστοιχες βασικές τους γλώσσες και συνηθέστερα σε πάνω από μία παραλλαγές.

Η παράσταση τιτλοφορείται «Η υπόσχεση» (του νεκρού αδελφού) και εκτός της ποίησης, του μέλους και της δράσης, περιέχει το εγχείρημα της σύντομης έστω αναφοράς στο πλάτος και το εύρος της παραλογής στην Ελλάδα και τις γείτονες χώρες, στις βαλκανικές γλώσσες, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Ο Κωσταντής κι η Αρετή (Ελλάδα), ο Κοσταντίν κι η Δοκίνα ή Γκαρεντίνα (Αλβανία), ο Γιόβαν και η Γιέλιτσα (Σερβία, Π.Γ.Δ.Μ.), ο Λάζαρ κι η Πετκάνα (Βουλγαρία) και Δημητάρ κι η Βόϊκα (Ρουμανία), έχουν κοινά στοιχεία: το δέλεαρ της αναζήτησης νέων τόπων, αλλά και το άγχος της ξενιτιάς, τα τυπικά τελετουργικά του γάμου και της κηδείας, την παρουσία του Θείου, αλλά με στοιχεία αντικανονικά –παγανιστικά θα λέγαμε- και κυρίως προτάσσουν την εφαρμογή του άγραφου ηθικού Νόμου, που πρέπει να τηρείται πέρα και μέσα από οποιεσδήποτε αντιξοότητες. Όταν κάποιος υπόσχεται πρέπει να το πληρώνει. Ο λόγος, η μπέσα!

Το άσμα περιγράφει αδρά αλλά έντονα τις αξίες και τα πρότυπα των λαών των Βαλκανίων για την οικογένεια, τη διοίκησή της, τον άγραφο Νόμο, τα οικογενειακά συμβούλια, τη θέση της γυναίκας, τις επιλογές των γάμων, τα προξενιά, τα γλέντια, τον επικήδειο θρήνο, τα μοιρολόγια, τις δεισιδαιμονίες.

Το σύνθετο αυτό μουσικοθεατρικό δρώμενο παρουσιάστηκε πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου Μαΐου στη Θεσσαλονίκη στην 5η Γιορτή Πολυγλωσσίας, που θεσμοθέτησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή αλλόγλωσσων κοινοτήτων της πόλης και κατόπιν στον Αλμυρό. Στόχος των συντελεστών είναι να ταξιδέψει σε πόλεις των Βαλκανίων, με τη συνεργασία των οικείων δικηγορικών συλλόγων και των ελληνικών προξενείων και κοινοτήτων.

Η παράσταση παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοσμά, μουσική – διδασκαλία Γρηγόρη Σουλτάνη. Παίζουν οι μουσικοί Ζήσης Γεωργαλιός (κλειδοκύμβαλο), Στεφανία Παπαγιάννη (νταούλι, κρουστά). Συμμετέχουν ως ηθοποιοί οι: Μίλτος Φωτεινάκης, Ξενία Κουτσιμάνη, Αριστέα Χριστάκη, Ελένη Ευτυχίδου, Μαρία Καργαδούρη, Παναγιώτα Γαρουφαλή, Δημήτρης Κουτσοδημήτρης, Τούλα Κεκάτου, Όλγα Γεωργοπούλου, Βαγγέλης Κουκουγιάννης, Αλέξανδρος Κοσμάς, Όμηρος Κάπρι, Δήμητρα Καραπαναγιώτη.

Στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής

Από την Τρίτη 17 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στην σκηνή του θεάτρου της Παλαιάς Ηλεκτρικής η Θεατρική Ομάδα «ΑΘΕΜΙΤΟΣ» παρουσιάζει την παραγωγή «Η Υπόσχεση». Οι παραστάσεις θα δίνονται στις 9.30 το βράδυ. Γενική είσοδος: 3 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου