ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Βραδιά ρωσικής ποίησης και μουσικής

βραδιά-ρωσικής-ποίησης-και-μουσικής-280459

Ο Ελληνορωσικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίας και Συνεργασίας Ν. Μαγνησίας διοργανώνει «Βραδιά Ρώσικης Ποίησης και Μουσικής» την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, στις 9 μ.μ., στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου «Παλάσκα». (Μεταμορφώσεως 72).

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης που αφορά την ποίηση είναι αφιερωμένο στην σπουδαιότερη γυναικεία φυσιογνωμία της ρώσικης ποίησης την Άννα Αχμάτοβα, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει σελίδες από την ζωή και το έργο της ’’Άννας πασών των Ρωσιών’’, η οποία σφράγισε ανεξίτηλα την ποιητική δημιουργία του 20ου αιώνα.

Με την γλαφυρή αφήγηση της Χαρούλας Ξανθοπούλου θα εκτυλιχθεί η πολυτάραχη ζωή της Αχμάτοβα, μέσα από κείμενα του Γιώργου Ρήγα, που αποτυπώνουν την μοιραία επίδραση των ιστορικο-πολιτικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην Ρωσία τον 20ό αιώνα στην ζωή και την δημιουργία της ποιήτριας.

Στην ελληνική και στην ρώσικη γλώσσα ποιήματά της θα διαβάσουν η Ελένη Καρακεζίδη και η Άννα Παυριανίδου.

Στο μουσικό μέρος που θα ακολουθήσει ο βαρύτονος Γιώργος Ρήγας, έχοντας στις αποσκευές του μια πολύχρονη εμπειρία στο ρώσικο τραγούδι, θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στην ’’Ρώσικη Ρομάντσα’’ το είδος τραγουδιού που άρχισε να καλλιεργείται τον 19ο αιώνα, άκμασε στις αρχές του 20ού, καθώς υπηρετήθηκε απ’ τους μεγαλύτερους συνθέτες και ποιητές της Ρωσίας, ενώ οι επιρροές του είδους αυτού διακρίνονται μέχρι σήμερα στο σύγχρονο έντεχνο ρώσικο τραγούδι.

Συνοδοιπόροι στο μουσικό αυτό ταξίδι οι: Γεωργία Παλάσκα (κιθάρα), Λευτέρης Στράκας (πιάνο) και Γιάννης Βαΐτσης (βιολί).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου