ΕΞΟΔΟΣ

Ξόρκια και φυλακτά στο Μουσείο

ξόρκια-και-φυλακτά-στο-μουσείο-499968

Στα πλαίσια του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς

"Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά: η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο", είναι ο κεντρικός θεματικός άξονας του φετινού εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στις οποίες θα συμμετάσχει η ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με σειρά εκδηλώσεων που ξεκινούν σήμερα και θα ολοκληρωθούν στις 26 Σεπτεμβρίου. Η ΙΓ΄ Ε.Π.Κ.Α. συμμετέχει στις εκδηλώσεις με θεματικές περιηγήσεις για το ευρύ κοινό και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά, τόσο στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου όσο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού. Τα θέματα που θα παρουσιαστούν αντίστοιχα είναι «Μαγικά αντικείμενα – λαϊκές δοξασίες» και «Ιδιωτικές τελετές».

Οι δράσεις αυτές έχουν οργανωθεί με αφορμή συγκεκριμένα εκθέματα των Μουσείων, μιας νεολιθικής αξίνας από την περιοχή της Λάρισας, στην οποία, στα τέλη του 3ου αι. μ.Χ., χαράχτηκε η λέξη ΑΒΡΑCΑΞ, και δύο λίθινων αγγείων με πώμα (εγκαίνια), από την πόλη των αρχαίων Φερών, στην περίπτωση του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, κι ενός λίθινου καδίσκου από την αρχαία πόλη της Άλου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού. Στόχος αυτών των δραστηριοτήτων είναι να διαφανούν, μέσα από συγκεκριμένα αντικείμενα που εκτίθενται στα Μουσεία, διάφορες πτυχές της μαγείας. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια διάκρισης των ορίων ανάμεσα στην επίσημη αρχαία θρησκεία και στις ιδιωτικές, μαγικές τελετουργίες.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν και φέτος στα Αρχαιολογικά Μουσεία Βόλου και Αλμυρού, απευθύνονται σε μαθητές 9 έως 12 ετών. Μέσα από το διάλογο με τα παιδιά γίνεται προσπάθεια να εκμαιευθούν, αρχικά, προηγούμενες γνώσεις τους αναφορικά με αυτές τις ιδιωτικές «μαγικές» τελετουργίες και να συσχετιστούν με ανάλογες σύγχρονες παραδόσεις. Τα εκπαιδευτικά έντυπα που θα διανεμηθούν, στη συνέχεια, στα παιδιά, πέρα από το πληροφοριακό κείμενο που περιέχουν, περιλαμβάνουν και σύντομες ασκήσεις, επικεντρωμένες όχι αυστηρά στα εκθέματα των Μουσείων, όσο κυρίως στις γενικότερες γνώσεις, στην απόκτηση των οποίων στοχεύουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Στο τέλος τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, συμμετέχουν σε «κυνήγι θησαυρού» στις αίθουσες των Μουσείων, για να εντοπίσουν, μέσα από παιγνιώδεις διαδικασίες, τα αυθεντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Το σαββατοκύριακο του εορτασμού η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του κράτους είναι ελεύθερη και στους επισκέπτες θα διανέμεται δωρεάν ενημερωτικό υλικό. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Αιμιλία Καλογιάννη, αρχαιολόγο στην ΙΓ΄ Ε.Π.Κ.Α. Βόλου, για τις εκπαιδευτικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και την Ιωάννα Μαμαλούδη, αρχαιολόγο στην ΙΓ΄ Ε.Π.Κ.Α. Βόλου, για τις εκπαιδευτικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, στα τηλέφωνα 24210 25349 και 24210 76278.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου