ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Βραδιά Τάνγκο

βραδιά-τάνγκο-333707

Το aRTe LiBRe GalleRia στο Πολυχώρο Τσαλαπάτα συνεχίζοντας για 12η σεζόν, ξεκινάει την συνεργασία του με την ομάδα «Los Tanqueros De Volos» για να σας ταξιδέψει σε ιδιαίτερες μαγικές βραδιές υπό τους ήχους Αργεντίνικου Τάνγκο και προσκαλούν όλους την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου και ώρα 22:00.

Όπως αναφέρει και ο Κ. Απόστολος Ρηγάκης: Αργεντίνικο Tango: «Ανήκει στους φύσει αυτοσχεδιαστικούς χορούς. Αν και στηρίζεται σε μερικές δομικές, θεμελιώδεις χορευτικές ενέργειες, κάθε φορά πραγματώνεται με διαφορετικό τρόπο εξαρτώμενο από: τους συγχορευτές, το χώρο, τη μουσική κι άλλες συνθήκες ή καταστάσεις (προβλέψιμες ή μη) που αφορούν τη στιγμή της πραγμάτωσής του.

Aπαιτεί από τους συγχορευτές να «στηρίζονται στα πόδια τους». Στην πλειονότητά τους οι χορευτικές ενέργειες του tango (ακόμη κι οι πολύπλοκες) εκτελούνται με τους συγχορευτές, αν και είναι αγκαλιασμένοι, να φροντίζουν ο καθένας για τη δική του ισορροπία, χωρίς να επιβαρύνουν τον άλλον. Αν χρειαστεί όμως ο/η tanguero/α θα στηρίξει το/τη σύντροφό του.

Θέλει, στην περίπτωση λάθους, ετοιμότητα για νέο ξεκίνημα. Δε σταματάς, δε συζητάς, δεν επιρρίπτεις ευθύνες. Ολοκληρώνεις ήρεμα και ψύχραιμα το χορό και βρίσκεις τον κατάλληλο χρόνο για αναλύσεις και συμπεράσματα.

Αναπτύσσει στο χορευτή την ικανότητα να ξεπερνά «εμπόδια» ή «παγίδες», που στήνονται από το συγχορευτή του (όπως σε κάποιες παράδες ή σακάδες του καβαλιέρου και την αντίστοιχη αντίδραση της ντάμας).

Προϋποθέτει προσήλωση κι αφοσίωση του καθενός χορευτή προς το συγχορευτή του. Νιώθει την κάθε του κίνηση, τη θέση του σώματός του, την ψυχική του διάθεση, το βαθμό ανάπτυξης των χορευτικών του ικανοτήτων…

Λειτουργεί με ξεκάθαρο μήνυμα από τον πομπό και αντιληπτική διαύγεια από το δέκτη. Ο
επικοινωνιακός κώδικας είναι από τις θεμελιώδεις αρχές του tango. Αν στο χορό του ζευγαριού χρειαστεί συχνά να πει ο ένας «άλλη ενέργεια ήθελα να κάνεις» ή ο άλλος «νόμιζα πως ήθελες να κάνω αυτό» τότε ο χορός τους βασίστηκε σε σαθρά θεμέλια. Συχνά ενέργειες εντυπωσιασμού του ενός ή του άλλου, χωρίς να έχει προηγηθεί συντονισμός κι ισορροπία της χορευτικής σχέσης, έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια της δυνατότητας βίωσης της μαγευτικής εμπειρίας του χορού.

Αναδεικνύει τον καθένα χορευτή μέσα από την εικόνα του συγχορευτή του. Πραγματικά, ο καλός καβαλιέρος φαίνεται από την εικόνα της ντάμας του. Αν της εμπνέει ηρεμία, φυσική κίνηση, σταθερότητα, εμπιστοσύνη, ευχαρίστηση στο κάθε τους βήμα κι ενέργεια. Κι ο καβαλιέρος, απ` τη δική του μεριά, μεταμορφώνεται, όταν γεύεται τέτοια στοιχεία από την ντάμα του. Όλα αυτά μπορούν να βιωθούν και στις πιο απλές ενέργειες. Οι πιο σύνθετες, πολύπλοκες και περίτεχνες ενέργειες, σαφώς και προσφέρουν τη δική τους μαγεία κι ευχαρίστηση, απαιτούν όμως τη μύηση και των δύο συγχορευτών και την καλή στιγμή τους.

Προβάλλει το επίπεδο της χορευτικής σχέσης. Άλλες φορές οι συγχορευτές νιώθουν τη χαρά της επικοινωνίας τους, άλλες, ακόμη περισσότερο, σαν να `χει γεννηθεί ο ένας για τον άλλο κι άλλες απωθητικά συναισθήματα για τη χορευτική «συνομιλία» τους. Είναι κι αυτή μια άλλη θεμελιώδης αρχή, επίσης. Η αγκαλιά του tango κάνει τους συγχορευτές ένα. Ζεϊμπέκικο για δύο, που λειτουργούν ως ΕΝΑΣ. Αυτός ο ένας που περιέχει και τους δύο».

Η milonga αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της νέας χορευτικής χρονιάς. Οι Τανγκέροι/ες , θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους χώρους του studio Alternative, στο οποίο τα μαθήματα αργεντίνικου τάνγκο από τους ’’Los Tanqueros De Volos’’ αρχίζουν στις 4 Σεπτεμβρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου