ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Βραδιές πανσελήνου

βραδιές-πανσελήνου-368744

Απόψε στις 9μ.μ. στον κήπο του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη από τις ξεχωριστές βραδιές μουσικής και λόγου που προτείνονται για τον φετινό Αύγουστο από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ετήσιου πανελληνίου προγράμματος που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

Σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους σε όλη τη χώρα έχουν προγραμματιστεί, όπως κάθε χρόνο, ποικίλες μουσικές εκδηλώσεις. Ο Δήμος Βόλου και η Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ επί σειρά ετών έχουν παρουσιάσει, σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, σειρά ποιοτικών εκδηλώσεων στον ατμοσφαιρικό κήπο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου και στον αρχαιολογικό χώρο της Ν. Αγχιάλου.

Το φετινό πρόγραμμα θα έχει το γενικότερο τίτλο «Oλα τα πήρε το καλοκαίρι», πάνω στον γνωστό στίχο του Οδυσσέα Ελύτη, όπου η μουσική, η ποίηση και ο χορός θα συναντήσουν τον έρωτα και το φεγγάρι του καλοκαιριού, συνδέοντας ποιήματα Ελλήνων ποιητών με ένα ρεπερτόριο μουσικής από τη μπαρόκ εποχή ως τον 21ο αιώνα. Πρόκειται για μια πρόταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Βόλου με τη συμμετοχή των ηθοποιών Γρηγόρη Γαλάτη και Νιόβης Κωστοπούλου, του σεξτέτου εγχόρδων της Καμεράτας του Δημοτικού Ωδείου Βόλου. Τη χορεύτρια Μαρία Κυρμά συνοδεύει η προβολή του εικαστικού έργου «Moonrise» της Eugenia-Alana Mitsanas.

Πριν από την αποψινή εκδήλωση, στις 7.30μ.μ., θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στις Αίθουσες της Μόνιμης Έκθεσης του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου. Επίσης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν την περιοδική έκθεση «…Έτσι μικρός απ’ την πατρίδα έφυγε…» (Κ. Καβάφης) με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών από το τέλος του 19ου αιώνα έως σήμερα της Δημοτικής Συλλογής Βόλου και του Μουσείου Α.Κ. Δάμτσα του Δήμου Βόλου καθώς και ιδιωτικών συλλογών. Η έκθεση φιλοξενείται αυτό το διάστημα στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου στο πλαίσιο της ετήσιας διοργάνωσης του Παγκόσμιου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων» με θέμα «Ελληνισμός της Διασποράς: Προσφορά και Αξιοποίηση».

Αύριο, Κυριακή 6 Αυγούστου, στις 9:30μ.μ. θα ακολουθήσει η εκδήλωση «Νύχτα φεγγαρόφωτη», μια μουσική βραδιά στη Νέα Αγχιάλο, στον αρχαιολογικό χώρο της Βασιλικής Α (Αγίου Δημητρίου) των Φθιωτίδων Θηβών. Η υψίφωνος Κατερίνα Αποστολοπούλου, η δρ. Σέβη Μαζέρα-Μάμαλη στο πιάνο και ο Πέπο Σάλεμ στο φλάουτο θα ερμηνεύσουν γνωστά καθώς και σπάνια κομμάτια Ελλήνων συνθετών. Πριν από την εκδήλωση, στις 7.30μ.μ., θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο.

Η αποψινή παράσταση στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείου Βόλου θα πραγματοποιήσει μικρή περιοδεία στις 16 Αυγούστου στον Ιερό ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Πλατεία Μηλεών, σε συνεργασία με τον Φορέα Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, επίσης στις 18 Αυγούστου στο υπαίθριο θέατρο του Χόρτου, στο πλαίσιο του 33ου Φεστιβάλ Χόρτου, καθώς και στις 4 Σεπτεμβρίου στον Λόφο Αγίας Ειρήνης Ανακασιάς, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου