ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Ενας χωρισμός» στην αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου

ενας-χωρισμός-στην-αυλή-του-αρχοντι-373715

Το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, για έκτη συνεχόμενη χρονιά συνεχίζει τις προβολές του στην όμορφη και δροσερή αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο.

Σήμερα Τετάρτη 2 Αυγούστου, στις 9μ.μ. προγραμματίζεται η προβολή της ταινίας «Ένας χωρισμός», κοινωνική , έγχρωμη, ιρανικής παραγωγής 2011. Ακατάλληλη κάτω των 13 ετών.

Με ένα Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, μια υποψηφιότητα καλύτερου σεναρίου στον Asghar Farhadi, Χρυσή Σφαίρα, Χρυσή Άρκτο και πολλές ακόμα κινηματογραφικές διακρίσεις, έρχεται η ταινία «Ένας χωρισμός». Ένα συγκλονιστικό πορτραίτο μιας θρυμματισμένης σχέσης, που ξετυλίγεται ταυτόχρονα ως ενδοσκόπηση στις πατριαρχικές και θρησκευτικές εξουσιαστικές δομές του σύγχρονου Ιράν. Η ιρανική ταινία «Ένας Χωρισμός» έφυγε από το 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου με την Χρυσή Άρκτο για καλύτερη ταινία και την Αργυρή Άρκτο Γυναικείας Ερμηνείας (από κοινού στις τρεις πρωταγωνίστριές της) και την Αργυρή Άρκτο Ανδρικής Ερμηνείας (επίσης από κοινού στους άνδρες πρωταγωνιστές). Είναι, αναμφισβήτητα, η μεγάλη κινηματογραφική έκπληξη, και μάλιστα με τεράστια εμπορική επιτυχία διεθνώς.

Αριστουργηματικός, μοναδικής δεξιότητας συνδυασμός δράματος, χαρακτήρων και κοινωνικής τοιχογραφίας. Η ταινία αυτή είχε συγκινήσει κοινό και κριτικούς. Χωρίς ίχνος καλλιτεχνικού φολκλόρ ή φωτογενούς μιζέριας, ο Asghar Farhadi περιγράφει με διεισδυτική ακρίβεια όλο τον σύγχρονο κοινωνικό ιστό του Ιράν, αποτυπώνοντας τις διαπλεκόμενες σχέσεις του, τονίζοντας τις εγγενείς αντιφάσεις του και φέρνοντας στην επιφάνεια τις δυνάμεις που τον καθορίζουν. Η θέση της γυναίκας στην ιρανική κοινωνία, οι παραδόσεις των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, η αμφιθυμία των ηρώων απέναντι στις δυτικές αξίες, αποτελούν ορισμένα μόνο από τα θέματα που αιχμαλωτίζει ο φακός του σκηνοθέτη.

Επίση,ς πριν την προβολή οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Μητσανά, η οποία φιλοξενείται στο Αρχοντικό Ζαφειρίου, με θέμα« Για ένα πουκάμισο αδειανό για μιαν Ελένη». Είναι μια σειρά έργων της τελευταίας δημιουργικής περιόδου του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Humboldt Καλιφόρνιας, μια δική του εκδοχή και ερμηνεία του γνωστού στίχου του ποιήματος «Ελένη», του κορυφαίου ποιητή Γιώργου Σεφέρη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου