ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Προβολή στην αυλή του αρχοντικού Ζαφειρίου

προβολή-στην-αυλή-του-αρχοντικού-ζαφε-392583

Το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης « Ιωλκός», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου για έκτη συνεχόμενη χρονιά αρχίζει τις προβολές του στην όμορφη και δροσερή αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο.

Tην Τετάρτη 19 Ιουλίου στις 9.30μ.μ. προγραμματίζεται η προβολή της ταινίας «Η κλέφτρα των βιβλίων, ταινία κοινωνική του 2013, έγχρωμη, αμερικανογερμανικής παραγωγής, σε σκηνοθεσία Μπράιαν Πέρσιβαλ με τους: Τζέφρι Ρας, Έμιλι Γουότσον, Σόφι Νέλις.

Η Κλέφτρα των Βιβλίων» δεν αναφέρεται σε μεθοδευμένες επιχειρήσεις κλοπής βιβλίων, όπως θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει από τον τίτλο, αλλά στο περιβάλλον καταπίεσης, ανελευθερίας και τρομοκρατίας που κυριαρχούσε στη Γερμανία του ’40.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον προσπαθεί να επιβιώσει και να διάγει έναν ήσυχο βίο, όσο αυτό είναι εφικτό, μια φτωχή οικογένεια Γερμανών, η οποία δεν δείχνει να είναι θερμή οπαδός των αρχών του Φύρερ. Ο πατέρας, ο Χανς Χιούμπερμαν (Τζέφρι Ρας), είναι ένας ευγενικός και καλοκάγαθος ηλικιωμένος κύριος που θα αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση αγάπης και στοργής με τη μικρή υιοθετημένη κόρη Λίζελ (ΣόφιΝέλις). Δίπλα του στέκει η Έμιλι Γουότσον στον ρόλο μιας αυταρχικής μητέρας που κάνει συνεχώς παρατηρήσεις, και που όμως κρύβει πίσω από την αυστηρότητά της μια τρυφερή καρδιά.

Η Λίζελ είναι ένα κοριτσάκι που μαθαίνει γράμματα με τη βοήθεια του θετού πατέρα της μέσα σε μια υπόγεια αποθήκη. Η κλέφτρα των βιβλίων του τίτλου αναφέρεται σε αυτό το πρόσωπο, το οποίο δείχνει να διακατέχεται από μια ακόρεστη δίψα για τα γράμματα και τη μάθηση «συλλέγοντας» ή περιμαζεύοντας βιβλία από όπου βρει. Η γνώση και η πνευματική αφύπνιση έρχεται σε φανερή αντίθεση με το σκοταδιστικό και δογματικό πνεύμα του φασισμού, που επέβαλε να καίγονται τα βιβλία στην πυρά (χαρακτηριστική η συγκεκριμένη σκηνή) όπως στον Μεσαίωνα.

Η οικογένεια θα τολμήσει να κρύψει κάποια στιγμή στο υπόγειό της έναν Εβραίο, το νεαρό Μαξ (Μπεν Σνέτζερ), ως αποπληρωμή ενός χρέους, μιας πράξης αυτοθυσίας που έγινε στο παρελθόν προς όφελος του Χανς. Η μικρή Λίζελ δεν διστάζει να κλέψει, ή να «δανειστεί» όπως λέει χαρακτηριστικά κάποια βιβλία μόλις της δίνεται η ευκαιρία, προκειμένου να διασκεδάσει την ανία του αποκομμένου από τον κόσμο Μαξ. Οι ερμηνείες είναι αξιόλογες και συμπληρώνουν ένα κινηματογραφικό αφήγημα, που τονίζει τις αρχές της φιλίας, της αλληλεγγύης, τη δύναμη των βιβλίων ενώ καταγγέλλει τη βαρβαρότητα του πολέμου.

Αντί εισιτηρίου οι θεατές μπορούν να προσφέρουν ένα τρόφιμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου