ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στον Ντε Κίρικο

αφιέρωμα-στον-ντε-κίρικο-399832

Αύριο Τρίτη 11 Ιουλίου στις 21:00, στον αύλειο χώρο μεταξύ Κέντρου Τέχνης Ντε Κίρικο και Δημοτικού Ωδείου στον πεζόδρομο της Μεταμορφώσεως θα παρουσιαστεί ένα λογοτεχνικό αφιέρωμα για τη γενέθλια ημέρα του μεγάλου Ευρωπαίου ζωγράφου Τζιόρτζιο ντε Κίρικο που γεννήθηκε «…μια αποπνικτική μέρα του Ιουλίου στον Βόλο… πρωτεύουσα της Θεσσαλίας», όπως αναφέρει ο ίδιος στις «Αναμνήσεις από τη ζωή μου». Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας και το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «το Κοινόν των Μαγνήτων».

Η διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης, Νικολέτα Τζάνη θα παρουσιάσει αρχικά συνοπτικό βιογραφικό του Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, εισάγοντας τους παρευρισκομένους στη ζωή και το περιβάλλον του μεγάλου δημιουργού. Η βασική ομιλήτρια, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας, Ελένη Χατζηδημητρίου, θα παρουσιάσει τιμής ένεκεν στοιχεία της έρευνας του προσφάτως αποθανόντος Βολιώτη καθηγητή των πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Αθήνας, Ζάχου Σιαφλέκη, που αναφέρονται στη σχέση του κινήματος του υπερρεαλισμού και του έργου του Τζόρτζιο Ντε Κίρικο.

Την παρουσίαση θα πλαισιώσει η ανάγνωση ποιημάτων και κειμένων Ελλήνων και Γάλλων υπερρεαλιστών λογοτεχνών, όπως των κορυφαίων Ν. Εγγονόπουλου και Α. Εμπειρίκου, των Πωλ Ελυάρ και Α. Μπρετόν και άλλων νεότερων, όπως του Βολιώτη καταξιωμένου εικαστικού Αλέξανδρου Ψυχούλη και του καθηγητή και ποιητή στη Ν. Υόρκη Νίκου Αλεξίου, που εμπνεύστηκαν από το έργο του Ντε Κίρικο. Τα κείμενα θα αναγνώσουν οι ηθοποιοί Γρηγόρης Γαλάτης, ο οποίος έχει και τη σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης, και η Μαρία Μαργαρίτη. Τον λόγο των ηθοποιών και τις προβολές θα συνοδέψει στο πιάνο με έργα Γάλλων συνθετών της εποχής του ζωγράφου η Κάτια Τζουμάκη, αποδίδοντας στην εκδήλωση την ατμόσφαιρα που αρμόζει στο ύφος του. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 24210-82870.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου