ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γνωστοί δημιουργοί εν δράσει

γνωστοί-δημιουργοί-εν-δράσει-422695

Συνεχίζονται για όγδοη συνεχή χρονιά τα πολιτιστικά δρώμενα στο κτήμα του συγγραφέα και τραγουδοποιού Θωμά Κοροβίνη στο Πήλιο, στα Πλατανίδια, παραλία στον Παγασητικό. Φέτος την εκδήλωση υποστηρίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Μέχρι τώρα έγιναν τιμητικά αφιερώματα στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη Θεσσαλονίκη, τον Καβάφη, τον έρωτα στη λογοτεχνία, το ελληνικό λαϊκό τραγούδι, τους νεώτερους Έλληνες ποιητές.

Για το φετινό καλοκαίρι έχει οριστεί ως ημερομηνία της κεντρικής εκδήλωσης το Σάββατο, 1 Ιουλίου. Η διοργάνωση γίνεται με τη συνεργασία του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, που έχει την έδρα του στην Άνω Γατζέα Πηλίου. Για την επιτυχία της εκδήλωσης συμβάλλουν οι εκδόσεις ΑΓΡΑ και άλλοι χορηγοί.

Θέμα της εκδήλωσης είναι «Oι διαφορετικοί». Στόχος είναι η ανάδειξη της διαφορετικότητας ως φυσικού, ατομικού και κοινωνικού δικαιώματος σε ποικίλα επίπεδα έκφρασής του. Στη διεύρυνσή του το θέμα αφορά στη μισαλλοδοξία, την ξενοφοβία, τις μορφές ρατσιστικής συμπεριφοράς, τις θεσμοθετημένες ή μη διακρίσεις κλπ.

Οι συμμετέχοντες δημιουργοί λόγου επιλέγουν, αν το επιθυμούν, να διαβάσουν ο καθένας το κείμενό του, ενώ παρεμβάλλουν μουσικά και θεατρικά ιντερμέδια. Η εκδήλωση ξεκινάει στις 9μμ. και τελειώνει μετά τις 2 μετά τα μεσάνυχτα. Η εκδήλωση συντελείται με την εγκάρδια συνδρομή στενών κι αγαπημένων φίλων από τον κόσμο των γραμμάτων και της τέχνης.

Φέτος, διακεκριμένοι ηθοποιοί μας παρουσιάζουν τέσσερα διαφορετικά δρώμενα: Η Νένα Μεντή ερμηνεύει αποσπάσματα από την ανατρεπτική νουβέλα του Θωμά Κοροβίνη «Ο Κατάδεσμος» με τη συνοδεία λαϊκής ορχήστρας. Ο Μανώλης Μαυροματάκης παρουσιάζει σε αναλόγιο κομμάτια από την «Αριάγνη» του Στρατή Τσίρκα. Ο Μιχάλης Μητρούσης ερμηνεύει αποσπάσματα από το έργο του Εμμανουήλ Ροΐδη «Ψυχολογία Συριανού συζύγου» και ο Σταύρος Μερμήγκης παρουσιάζει σε αναλόγιο κομμάτια από «Τα Βερολινέζικα χρονικά» του Γιόζεφ Ροτ.

Παρουσιαστές έχουν οριστεί οι δημοσιογράφοι Νόρα Ράλλη και Σάμι Καραμπουγιούκογλου, εισηγητές στο θέμα ο αγωνιστής συγγραφέας-δημοσιογράφος Περικλής Κοροβέσης, ο ψυχίατρος-σκηνοθέτης Στέλιος Κρασανάκης, ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής Αδάμ Αδαμόπουλος, ο ακτιβιστής Γιώργος Κολέμπας, ο κοινωνιολόγος Κώστας Καλημέρης, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Δημήτρης Νανούρης και η εθνομουσικολόγος Μιράντα Τερζοπούλου. Θα παρουσιαστούν μικρά καλλιτεχνικά δρώμενα από τις κυρίες Σούλα Χρυσανίδου, Μαρία Τεχνοπούλου, Λουΐζα Σολομών και τη χορογράφο Βερονίκη Τσουγκράνη. Τις αναγνώσεις των πρωτότυπων κειμένων από τους ίδιους τους δημιουργούς θα διανθίζουν μουσικά και τραγουδιστικά ιντερμέδια με τη συμμετοχή εξαιρετικών καλλιτεχνών. Έκτακτη συμμετοχή της διεθνούς και δημοφιλούς Αλίκης Καγιαλόγλου.

Θα πάρουν μέρος η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής του Ζήση Γεωργαλιού απ’ τον Βόλο, οι παλαίμαχοι μουσικοί: Λάζαρος Χαριτίδης, μπουζούκι, Δημήτρης Σφίγγος, μπαγλαμά, κιθάρα, Σταύρος Κρομμύδας, κιθάρα, Ζήσης Γεωργαλιός, ούτι, Μαρία Φωτίου, τραγούδι, Δέσποινα Παγιούλα, τραγούδι, Δημήτρης Φύσσας, τραγούδι – φυσαρμόνικα, και ο Βασίλης Βέτσος, κιθάρα – τραγούδι.

Μεταξύ των συμμετεχόντων παίρνουν μέρος δεκάδες γνωστοί συγγραφείς όπως οι: Διαμαντής Αξιώτης, Γιώργος Αλισάνογλου, Κατερίνα Ασημακοπούλου, Γιάννης Ατζακάς, Δημήτρης Φύσσας, Λίνα Φυτιλή, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Κώστας Χατζηαντωνίου, Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης, Θωμάς Ψύρρας και άλλοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου