ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μουσικοθεατρικό δρώμενο αξιώσεων

μουσικοθεατρικό-δρώμενο-αξιώσεων-456391

Την 22η παραγωγή της προετοιμάζει η «Θεατρική Σκηνή Δικηγόρων Βόλου και Συνεργαζομένων – ΑΘΕΜΙΤΟΣ», συμπληρώνοντας 20 χρόνια ζωής και δράσης. Η νέα παραγωγή βασίζεται στον δημώδη θρύλο (παραλογή) «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού» και πρόκειται για ένα σύνθετο μουσικοθεατρικό δρώμενο που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στην 5η Γιορτή Πολυγλωσσίας, την οποία θεσμοθέτησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή αλλόγλωσσων κοινοτήτων της πόλης, την ερχόμενη Κυριακή 28 Μαΐου στις 2μ.μ.

Το τραγούδι του «Νεκρού Αδελφού» («Μάνα με τους εννιά σου γιούς και με τη μια σου κόρη…») απαντάται σε όλους τους λαούς των Βαλκανίων και τις αντίστοιχες βασικές τους γλώσσε,ς και συνηθέστερα σε πάνω από μία παραλλαγές.

Η παράσταση τιτλοφορείται «Η υπόσχεση» (του νεκρού αδελφού)» και εκτός της ποίησης, του μέλους και της δράσης, περιέχει το εγχείρημα της πρόταξης και της σύντομης έστω αναφοράς, στο πλάτος και το εύρος της παραλογής στην Ελλάδα και τις γείτονες χώρες, στις γλώσσες τους, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Ο Κωσταντής κι η Αρετή (Ελλάδα), ο Κοσταντίν κι η Δοκίνα ή Γκαρεντίνα (Αλβανία), ο Γιόβαν και η Γιέλιτσα (Σερβία, Π.Γ.Δ.Μ.), ο Λάζαρ κι η Πετκάνα (Βουλγαρία) και Δημητάρ κι η Βόϊκα (Ρουμανία), έχουν κοινά στοιχεία: το δέλεαρ της αναζήτησης νέων τόπων αλλά και το άγχος της ξενιτιάς, τα τυπικά τελετουργικά του γάμου και της κηδείας, την παρουσία του Θείου, αλλά με στοιχεία αντικανονικά – παγανιστικά θα λέγαμε και κυρίως προτάσσουν την εφαρμογή του άγραφου ηθικού Νόμου, που πρέπει να τηρείται πέρα και μέσα από οποιεσδήποτε αντιξοότητες. Όταν κάποιος υπόσχεται πρέπει να το πληρώνει. Ο λόγος, η μπέσα.

Μετά την πρώτη της εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη και στο πλαίσιο της Γιορτής Πολυγλωσσίας, η παράσταση αφού παρουσιαστεί στον Βόλο και στις γύρω πόλεις, σκοπεύει να ταξιδέψει όσο πιο πολύ και πιο μακριά γίνεται.

Η συγκεκριμένη παράσταση τελεί υπό την αιγίδα και την οικονομική αρωγή του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και τη συνεργασία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αλέξανδρος Κοσμάς, τα σκηνικά το Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνίς», τη μουσική – διδασκαλία ο Γρηγόρης Σουλτάνης. Συμμετέχουν οι: Μίλτος Φωτεινάκης, Ξενία Κουτσιμάνη, Αριστέα Χριστάκη, Ελένη Ευτυχίδου, Μαρία Καργαδούρη, Δημήτρης Κουτσοδημήτρης, Τούλα Κεκάτου, Όλγα Γεωργοπούλου, Βαγγέλης Κουκουγιάννης, Αλέξανδρος Κοσμάς, Όμηρος Κάπρι και η μικρή Παναγιώτα Γαρουφαλή.

Επίσης οι μουσικοί: Ζήσης Γεωργαλιός (κλειδοκύμβαλο), Στεφανία Παπαγιάννη (νταούλι, κρουστά) και τραγουδάει η Μαρία Καργαδούρη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου