ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Ο λαβύρινθος της σιωπής»

ο-λαβύρινθος-της-σιωπής-476171

Με την ταινία «Ο λαβύρινθος της σιωπής», σε σκηνοθεσία Τζούλιο Ρικιαρέλι, συνεχίζονται οι προβολές της Κινηματογραφικής Κοινότητας από τον ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Η ταινία θα προβληθεί σήμερα Παρασκευή 5 Μαΐου στις 21.30 στο Μεταξουργείο Ν. Ιωνίας και τη Δευτέρα 8 Μαΐου στις 21:15 στο Αχίλλειο (έναρξη 21:30).

Πρωταγωνιστούν: Αλεξάντερ Φέλινγκ, Αντρέ Σιμάνσκι, Φριντερίκε Μπεχτ, Γιοχάνες Κρις, Χάνσι Γιόκμαν, Γκερτ Φος, Γιόχαν Φον Μπούλοφ.

Στη Φρανκφούρτη του 1958, ένας φιλόδοξος νεαρός εισαγγελέας και ένας δημοσιογράφος προσπαθούν να αποκαλύψουν και να φέρουν μπροστά στη δικαιοσύνη ναζί εγκληματίες που παραμένουν ασύλληπτοι. Τόσο η κοινή γνώμη όσο και ο Τύπος, όμως, θεωρούν πως οι κατηγορίες είναι προϊόν αντεθνικής προπαγάνδας.

Το φιλμ περιγράφει τον πρωταγωνιστή του με συγκρατημένα ηρωική διάθεση, του θέτει ηθικά διλήμματα που περνούν μέσα από μια συνοδευτική (με έξυπνο, εκκρεμές φινάλε) ερωτική ιστορία και έχει διαρκώς στο νου του το «Ζ», υπόδειγμα πολιτικο-ανακριτικού θρίλερ. Ένα φιλμ για την ιστορική μνήμη, αλλά και για τη συλλογική όσο και ατομική ευθύνη του ατόμου απέναντι στην κοινωνία και στον εαυτό του.

Βρισκόμαστε στη Γερμανία του 1958. Κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη στο Άουσβιτς και κανείς δε ρωτά. Ένας νεαρός εισαγγελέας ανακαλύπτει ότι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας ήταν ναζί και δήμιοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Πρώην μέλη των Ες Ες είναι τώρα δάσκαλοι, αρτοποιοί και δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι περισσότεροι κυκλοφορούν ανάμεσα στους ανυποψίαστους συμπατριώτες τους, οι οποίοι νομίζουν ότι οι ιστορίες για τα ολοκαυτώματα και τα βασανιστήρια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν απλώς αστικοί μύθοι ή ακόμη περισσότερο, προπαγάνδα των συμμαχικών δυνάμεων.

Στα θετικά της ταινίες και η προσεγμένη αναπαράσταση της εποχής, αλλά και το καστ των ηθοποιών, όπου εκτός του Αλεξάντερ Φέλινγκ, πρωταγωνιστούν οι: Αντρέ Σιμάνσκι, Φριντερίκε Μπεχτ, Γιοχάνες Κρις, Χάνσι Γιόκμαν, Γκερτ Φος, Γιόχαν Φον Μπούλοφ.

Μία προσεγμένη ταινία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, μια ιδιαίτερα αξιόλογη δημιουργία, η οποία ήταν ανάμεσα στις εννέα (9) υποψήφιες ταινίες για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας του 2016, εκπροσωπώντας τη Γερμανία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου