ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διαχρονική κωμωδία στην Παλαιά Ηλεκτρική

διαχρονική-κωμωδία-στην-παλαιά-ηλεκτ-480043

Η θεατρική ομάδα Βόλου «Σκηνοβάτες» επανέρχεται στη σκηνή της Παλαιάς Ηλεκτρικής με την καινούργια της παραγωγή, την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Φον Δημητράκης» την Τρίτη 2, Τετάρτη 3 και Πέμπτη 4 Μαΐου στις 9 το βράδυ.

Δημιούργημα της ταραγμένης και δραματικής περιόδου της γερμανικής κατοχής, παράλληλα όμως διαχρονικός και πανανθρώπινος, ο «Φον Δημητράκης» έρχεται να σατιρίσει το πάντα επίκαιρο θέμα της εξάρτησης των ανθρώπων από την εξουσία. Γράφτηκε το 1946, λίγο μετά την κατοχή και αποτελεί μια αμείλικτη καταγγελία του συγγραφέα για τα έργα και τις ημέρες των, εντελώς αβίαστα τοποθετημένων και στο σήμερα, καιροσκόπων της πολιτικής, που κυριεύονται από το αχαλίνωτο πάθος της «παντί τρόπω» εξουσίας.

Ο κεντρικός ήρωας του έργου, ο Δημήτρης Χαρίτος, είναι ένας αποτυχημένος πολιτικός, ο οποίος βρίσκει στα χρόνια της κατοχής την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο, να γίνει υπουργός, συνεργαζόμενος με τους γερμανούς. Δειλός και μεγαλομανής ταυτόχρονα, ωραιοποιεί την ντροπιαστική στάση του απέναντι στον κατακτητή, γίνεται γελοίος…. Σε πλήρη αντίθεση με τη δική του κακομοιριά, ο γιός του είναι αντάρτης στα βουνά, η κόρη του ενεργό μέλος της αντίστασης, το ίδιο και ο αδελφός του, ο οποίος, καθηγητής στο επάγγελμα, ανοίγει μέσα στην κατοχή μπακάλικο, μέσα από το οποίο εφοδιάζει με τρόφιμα και πολεμοφόδια τους αντάρτες. Η υπουργική καρέκλα παίρνει για τον Δημητράκη τη μορφή συμβόλου της φαύλης εξουσίας του, λειτουργεί σαν προέκταση του «εγώ» του, μέχρι που έρχεται η στιγμή της μεγάλης απόφασης…

Ο Δημήτρης Ψαθάς (1907-1979), πρωτομάστορας της κωμωδίας, ο Μολιέρος του ελληνικού θεάτρου όπως τον αποκάλεσαν, άριστος γνώστης της αρχιτεκτονικής δομής ενός θεατρικού κειμένου, γνώριζε εξίσου καλά και τον Έλληνα αστό αλλά και λαϊκό τύπο. Μας έδωσε μια σειρά από χαρακτήρες κλασικούς, που παραμένουν αιώνιοι. Ερευνητής της ελληνικής ψυχής, διείσδυσε σε βάθος και αποτύπωσε ευφυέστατα το ψυχογράφημα του νεοέλληνα, τις συνήθειες και τα πάθη, τους εγωισμούς και τις φιλοδοξίες του, τις αστάθειες και τις εμμονές του. Αυτές που κυριάρχησαν στην πολύπαθη ανά τους αιώνες ιστορία του, αυτές που σκιαγραφούν και σήμερα το υλικό του ιστορικού του μέλλοντος.

Ο «Φον Δημητράκης», εκτός από μια έξοχη κωμωδία χαρακτήρων και ηθών της εποχής, αποτελεί ένα δριμύ «κατηγορώ» του συγγραφέα για τον ατομισμό, την πολιτικομανία, τον καρεκλοκενταυρισμό και γενικά την εξάρτηση από την εξουσία, η οποία ενδεχομένως να μην είναι πάντα η πολιτική εξουσία. Μεταπηδώντας δεξιοτεχνικά από το κωμικό στο δραματικό και τανάπαλιν, ο Δ. Ψαθάς σατιρίζει ανελέητα το επικίνδυνο πάθος να συνδέει κανείς απεγνωσμένα την ύπαρξή του με τη δημόσια προβολή του.

Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Απόστολος Πλακόπουλος. Παίζουν επίσης οι: Κατερίνα Αντωνίου, Γιώργος Αποστολίδης, Θάλεια Δήμου, Σόφη Ηλιάδη, Δημήτρης Θεοχαράκης, Δημήτρης Καρατζόγλου, Ρία Κωστοπούλου, Ηρώ Μόσχου, Νίκος Παλιούρας, Νικόλας Πλακόπουλος και Ειρήνη Σκουλή.

Κείμενα δελτίων τύπου-προγράμματος, επιμέλεια σκηνικού-κουστουμιών Ειρήνη Σκουλή, επιμέλεια αφίσας Στάθης Πλακόπουλος, χορηγοί σε σκηνικά αντικείμενα: ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, Disconto, Καρακάνας, επεξεργασία ηχητικών Γιώργος Ζαγόρης- Studio A440, μακιγιάζ Ρία Κωστοπούλου, κονσόλα ήχου Εβίτα Αλεξάνδρου, Νίκος Παλιούρας, φωτογραφίες -βιντεοσκόπηση Στάθης Καραδημητρίου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για άλλη μια φορά τα μέλη της ομάδας των «Σκηνοβατών» γίνονται κοινωνοί της εκστρατείας αλληλεγγύης για την ενίσχυση του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου και φαρμακείου και καλούν τον κόσμο, στα μέτρα των δυνατοτήτων του ο καθένας, να γίνει συμμέτοχος σ’ αυτήν την προσπάθεια, φέρνοντας στο θέατρο τρόφιμα, φάρμακα και φαρμακευτικό υλικό ή άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Θερμές ευχαριστίες, διατυπώνουν, τέλος, στο τεχνικό προσωπικό της Παλιάς Ηλεκτρικής και στη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, «που δεν σταματούν να στηρίζουν κάθε ερασιτεχνική καλλιτεχνική πρόταση», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου