ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Γλυκύ μου Εαρ»

γλυκύ-μου-εαρ-502989

Πασχαλινή συναυλία της «Καμεράτας» του Δημοτικού Ωδείου Βόλου με τίτλο «Γλυκύ μου Έαρ» θα απολαύσει το φιλόμουσο κοινό του Βόλου τη Μεγάλη Τετάρτη στις 8.30μ.μ. στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής (Ρήγα Φεραίου με Χατζηαργύρη) με πρωτοβουλία του ΔΟΕΠΑΠ- ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου. Στην εκδήλωση θα ακουστούν έργα μεγάλων συνθετών στην κατανυκτική ατμόσφαιρα των ημερών.

Τη συναυλία θα ανοίξει η «Καμεράτα Νέων του Δημοτικού Ωδείου Βόλου» υπό τη διδασκαλία και τη διεύθυνση του καθηγητή του ΔΩΒ, Θέμη Βαγενά. Το πρώτο μέρος της συναυλίας θα ολοκληρωθεί ορχηστρικά με την «Καμεράτα του Δημοτικού Ωδείου Βόλου», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ιωακείμ Μπαλτσαβιά.

Θα παρουσιαστεί αρχικά ένα από τα πιο γνωστά έργα της Μπαρόκ εποχής, το «Adagio σε Σολ ελάσσονα» του Τομάζο Αλμπινόνι (1671-1751) με το εκκλησιαστικό όργανο να συνοδεύει τα έγχορδα. Θα ακολουθήσει το τελευταίο από τη συλλογή των «14 τραγουδιών» που έγραψε ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873-1943) το 1915 με τον τίτλο «Vocalise». Στη συνέχεια το γεμάτο πάθος και κάθαρση «Adagio για Έγχορδα» του Σάμιουελ Μπάρμπερ (1910-1981), που αρχικά γράφτηκε ως το δεύτερο μέρος του Κουαρτέτου Εγχόρδων του (Op.11, 1936), ενώ το πρώτο μέρος της συναυλίας θα κλείσει με το έργο «Quiet City» του Άαρον Κόπλαντ (1900-1990), ένα προγραμματικό έργο για τρομπέτα, αγγλικό κόρνο και ορχήστρα εγχόρδων, που ο Αμερικανός συνθέτης έγραψε το 1939 για το ομότιτλο θεατρικό έργο του Irwin Shaw.

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας θα ανοίξει με το «Intermezzo sinfonico» από την μονόπρακτη όπερα «Cavalleria Rusticana» του ιταλού συνθέτη Πιέτρο Μασκάνι (1863-1945) και αμέσως μετά το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τέσσερις εξαίρετες φωνές του Βόλου που θα συμπράξουν με την Καμεράτα του Δημοτικού Ωδείου ερμηνεύοντας αρχικά αποσπάσματα από το πασίγνωστο θρησκευτικό έργο «Stabat Mater», που ο ιταλός συνθέτης Τζοβάννι Μπαττίστα Περγκολέζι (1710-1736) συνέθεσε τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του. Στη συνέχεια θα ακουστούν δύο αποσπάσματα (Erbarme dich, mein Gott και Es ist vollbracht) από τα αντίστοιχα μεγαλειώδη έργα του «Κατά Ματθαίον» και «Κατά Ιωάννη Πάθη», όπου ο πατέρας της Μπαρόκ εποχής, Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750) συνδυάζει στα συγκεκριμένα ορατόρια του την υψηλή τέχνη και τη «θεϊκή επέμβαση». Θα ακολουθήσει η 22η άρια «Ave Deus» από την όπερα «Sub olea pacis» που έγραψε ο Τσέχος συνθέτης της Μπαρόκ περιόδου Γιαν Ντίσμας Ζέλενκα (1679-1745) για τη στέψη του Τσάρου του 6ου ως βασιλιά της Βοημίας το 1723. Στη συνέχεια θα ακουστεί η άρια «Wie lieblich der Boten Schritt» από το ορατόριο «Messiah» του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ (1685-1759), ένα έργο που εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παραδείγματα θρησκευτικής μουσικής.

Λίγο πριν το τέλος θα ακουστούν δύο συγκλονιστικά «Pie Jesu». Το ένα αποτελώντας το τελικό μέρος του Ρέκβιεμ του Γκαμπριέλ Φωρέ (1845-1924) και το άλλο επίσης κομμάτι από το Ρέκβιεμ του Άγγλου συνθέτη Άντριου Λόυντ Γουέμπερ (1948-). Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με την άρια του θρήνου της Διδούς «When I am laid on earth» απόσπασμα από την όπερα του Χένρι Πέρσελ (1659-1695) «Dido and Aeneas» που έγραψε το 1678.

Ενδιάμεσα των μουσικών μερών της συναυλίας θα παρεμβάλλεται η απαγγελία ποιημάτων γνωστών Ελλήνων ποιητών.

Στην «Καμεράτα του Δημοτικού Ωδείου Βόλου» συμμετέχουν οι Απόστολος Μητράς, Δημήτρης Καραμανώλης, Μαντώ Αναστασίου, Άντζελα Μπατίστα, Ασημίνα Χατζηαγγελάκη, Ιωάννης Βαϊτσης, Γιώργος Σκίμπας, Βασιλική Αλεξίου, Θέμης Βαγενάς, Ζαφειρούλα Χαντή και Θεοδότη Κάρτου, καθώς και οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Κωσταντίνος Δόγρανλης, Παναγιώτα Μαυρογιαννέα και Εμμανουήλ Μελετιάδης. Στο τσέμπαλο, εκκλησιαστικό όργανο και άρπα συνοδεύουν οι Ανίτα Λεφάκη και Θεοφανή Παρασκευά.

Σολίστ: Ελενα Λεφάκη (σοπράνο), Αντιγόνη Μαβίδη (μέτζο σοπράνο), Τζένη Χατζηδήμου (μέτζο σοπράνο), Μαριάντζελα Χατζησταματίου (μέτζο σοπράνο), Κωνσταντίνος Γράβος (τρομπέτα), Δημήτρης Χατζούλης (όμποε), Απόστολος Μητράς (βιολί), Γιώργος Σκίμπας (βιόλα). Η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκει στον καλλιτεχνικό Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου, Ανδρέα Μιμαίο.

Φιλική συμμετοχή της ηθοποιού, Νιόβης Κωστοπούλου. Σκηνική επιμέλεια της εκδήλωσης Γρηγόρης Γαλάτης. Η είσοδος είναι ελεύθερη και αντί εισιτηρίου οι θεατές μπορούν να ενισχύσουν ευαγή ιδρύματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου