Ταινία με λυρισμό και ευαισθησία

Τελευταία ενημέρωση: 2017-03-10, 14:34:55
Ταινία με λυρισμό και ευαισθησία

Με την ταινία «Τιμπουκτού», σε σκηνοθεσία Αμπντεραμάν Σισακό, συνεχίζονται οι προβολές της Κινηματογραφικής Κοινότητας από τον ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Η ταινία θα προβληθεί σήμερα Παρασκευή 10 Μαρτίου στο Μεταξουργείο στη Ν. Ιωνία (έναρξη 21:30) και τη Δευτέρα 13 Μαρτίου στο Αχίλλειο στις 21:15 (έναρξη 21:30).

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι: Ιμπραίμ Αχμέντ, Τούλου Κίκι, Αμπέλ Τζάφρι.

Στο κατειλημμένο από τους φανατικούς ισλαμιστές Τιμπουκτού, μια μοιραία παρεξήγηση αλλάζει δραματικά τη ζωή ενός Τουαρέγκ αγρότη. Βραβευμένη με επτά Σεζάρ και υποψήφια για ξενόγλωσσο Όσκαρ, συγκινητική, επίκαιρη,  πολιτικοκοινωνική καταγγελία. Λυρικός κι ευαίσθητος κινηματογραφιστής ο Σισακό, κοιτάζει τους πρωταγωνιστές στα μάτια και δεν παρασύρεται σε κατάχρηση «ποιητικών» εικόνων ή στην επίδειξη μιας καρτποσταλικής εικονογραφίας.

Η τραυματισμένη χώρα του Μάλι και ειδικότερα η πόλη του Τιμπουκτού καδράρονται αρκετά σχηματικά μεν, με λυρισμό δε, στην καινούρια ταινία του Αμπντεραμάν Σισακό, ο οποίος μας μεταφέρει στη χωρά που μεγάλωσε (γεννήθηκε στη Μαυριτανία). Η πλοκή θέλει τον Κιτανέ, έναν νομάδα βοσκό, να ζει φιλήσυχα στη σκηνή του μαζί με τη γυναίκα, τη μικρή του κόρη Τόγια και τον περίπου συνομήλικό της Ισάν, που τον βοήθα με το μικρό του κοπάδι.

Η υπόθεση περιπλέκεται όταν σε μια αψιμαχία ο Κιτανέ σκοτώνει κατά λάθος έναν ψαρά, που με τη σειρά του είχε θανατώσει την αγαπημένη αγελάδα του με το ιδιόμορφο όνομα «GPS» (εμφανής αλληγορία για μια χώρα που έχει χάσει τον προσανατολισμό της). Ο σκηνοθέτης παραδίδει ένα οπτικά υπέροχο αποτέλεσμα, με ποιητικές πανοραμικές εικόνες της ερήμου και του ποταμού που τη διασχίζει και επενδύει το εγχείρημα με καταπληκτικές μελωδικές μουσικές, οι οποίες αποτελούν ίσως το δυνατότερο σημείο του.

Δημιουργώντας συσχετισμένους χαρακτήρες γύρω από τη βασική πλοκή (η οποία όμως αρχίζει ουσιαστικά να παίρνει μπρος μετά το δεύτερο μισό του φιλμ) στέκεται πάνω στις πλούσιες παραδόσεις της χώρας που ποδοπατούνται από τον θρησκευτικό φανατισμό, ισορροπώντας παράλληλα ανάμεσα στην ελπίδα που υπομένει και την απόγνωση που γκρεμίζει.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
5
=