ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα σε δύο κορυφαίους της λογοτεχνίας

αφιέρωμα-σε-δύο-κορυφαίους-της-λογοτε-554701

«Ο Πρωτομάστορας και η στοιχειωμένη καμάρα» το νέο μουσικό έργο του Αντώνη Μιτζέλου εμπνευσμένο από το έργο των Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη και Νίκου Καζαντζάκη παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Σκιάθο, το ερχόμενο Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στις 19.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου – Λυκείου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη με έδρα τη Γενεύη διοργανώνουν την εκδήλωση «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης – Νίκος Καζαντζάκης, δύο κορυφαίοι της λογοτεχνίας» με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη.

Στο πρώτο μέρος κεντρικοί ομιλητές θα είναι οι Γιώργος Στασινάκης, κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, ανώτερο διοικητικό και νομικό στέλεχος στο CERN, Ιωάννης Δ. Σόλαρης, υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και Μαλαμώ Σταμέλου, φιλόλογος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σκιάθου και υπεύθυνη πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων.

Στο δεύτερο μέρος, ο Σκιαθίτης συνθέτης και σολίστ Αντώνης Μιτζέλος θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το μουσικό του έργο «Ο Πρωτομάστορας και η στοιχειωμένη καμάρα» σονάτα σε ρε ελάσσονα για κλασσική κιθάρα και βιολί. Μουσική που συνέθεσε και θεμελίωσε πάνω στο γνώριμο δημοτικό θρύλο και μύθο της αρχαίας τραγωδίας, εμπνευσμένη από τον τρόπο που περιέγραψαν το εν λόγω αιώνιο και ελληνικό θέμα οι Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και Νίκος Καζαντζάκης.

Η εμπνευσμένη επιλογή και η επιμέλεια του θέματος είναι της Ασημίνας Σουλτάνη, φιλολόγου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σκιάθου, η οποία με ευρηματικό τρόπο εντόπισε ένα θέμα που απασχόλησε τους δύο κορυφαίους λογοτέχνες. Ολοκληρώνοντας ο συνθέτης θα αυτοσχεδιάσει πάνω στο βασικό μουσικό θέμα, ανιχνεύοντας τα κοινά στοιχεία στο έργο των δύο μεγάλων λογοτεχνών, συνοδεύοντας τις απαγγελίες αποσπασμάτων από τους μαθητές της Σκιάθου.

Για την οργάνωση της εκδήλωσης, ο σύλλογος ανέπτυξε μια πολύμηνη συνεργασία, από τον Αύγουστο του 2016, με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και τον διακεκριμένο Σκιαθίτη μουσικό Αντώνη Μιτζέλο, ώστε να διαμορφωθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Σημαντική επίσης ήταν και η συμβολή των Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σκιάθου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου