ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μπαρόκ μονόλογοι και τραγούδια απόψε στη Μονή Πάου

μπαρόκ-μονόλογοι-και-τραγούδια-απόψε-800729

Μπαρόκ μονόλογοι και τραγούδια είναι το θέμα της μουσικής βραδιάς που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή 14 Αυγούστου στις 21.00 στη μονή Πάου με πρωταγωνιστές τη Βολιώτισσα μεσόφωνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου και το λαουτίστα Μαριάντζελα Χατζησταματίου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Πολιτιστικό Καλοκαίρι Πάου 2016».

Το Ιταλικό ρεπερτόριο του 17ου αιώνα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον: Γεμάτο από Ελληνικά και Ρωμαϊκά μυθολογικά και ιστορικά πρόσωπα, ξεχειλισμένο από ερωτικά πάθη και συναισθηματικές αντιφάσεις, μελωδικό και αφηγηματικό μαζί, πάντρεμα της Ιταλικής μουσικής φλέβας και του Αρχαιοελληνικού δράματος, ένα γοητευτικό ταξίδι σε εποχές που μοιάζουν μακρινές αλλά δεν είναι. Πριν δημιουργηθούν οι ογκώδεις ορχήστρες και οι μεγάλες μουσικές φόρμες, η έντεχνη μουσική και τα τραγούδια που απευθύνονταν στο μορφωμένο κοινό, δεν ήταν «κλασική μουσική» – αλλά απλώς η μουσική του καιρού της. Σπουδαίοι συνθέτες (κι ας μην είναι οι περισσότεροι γνωστοί στο σημερινό ευρύ κοινό), δεξιοτέχνες τραγουδιστές και οργανοπαίκτες άφησαν μια σημαντική παρακαταθήκη.

Η μεσόφωνος Μαριάντζελα Χατζησταματίου είναι μια πολύπλευρη ερμηνεύτρια που ασχολείται κυρίως με την Οπερα του 17ου και 18ου αιώνα, καθώς και με άλλα είδη και περιόδους. Εχει ζήσει και εργαστεί στην Ιταλία, την Γαλλία, την Αμερική και την Ταϊλάνδη όπου συμμετείχε σε παραγωγές όπερας, ορατορίου και μουσικής δωματίου. Την περίοδο 2012-2015 διετέλεσε καθηγήτρια φωνητικής στο πανεπιστήμιο Mahidol University και ως ειδικός φωνητικής αγωγής για νεαρές ηλικίες στο NIST των Ηνωμένων Εθνών. Συνεργάζεται τακτικά με σύνολα μουσικής δωματίου στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, αλλά επιθυμεί να έχει ως μόνιμη βάση της την Ελλάδα. Κατέχει βασικό και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη φωνητική κλασική ερμηνεία από το College of Musical Arts του πανεπιστημίου του Bowling Green (Οχάιο, Η.Π.Α.) όπου σπούδασε με τον Αμερικανό τενόρο Christopher Scholl και την σοπράνο Myra Merritt από την Metropolitan Opera. Κατά την διάρκεια των σπουδών της είχε την δυνατότητα να παρακολουθήσει μαθήματα και master classes διακεκριμένων καλλιτεχνών όπως οι Martin Katz, Paul O’Dette, Margot Garrett και Ann Baltz μεταξύ άλλων. Εχει επίσης σπουδάσει Ιταλική γλώσσα και πολιτισμό στο Università per Stranieri στην Perugia της Ιταλίας και Γαλλική γλώσσα και πολιτισμό στο Cours de Civilisation Française de la Sorbonne στο Παρίσι.

O κιθαριστής και λαουτίστας Νίκος Παναγιωτίδης γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε κλασική κιθάρα με τον Δημήτρη Φάμπα και τον Roberto Aussel και ανώτερα θεωρητικά με τον Γιάννη Αυγερινό και τον Μιχάλη Τραυλό. Στο Μεταπτυχιακό τμήμα Παλιάς μουσικής της Μουσικής Ακαδημίας Guildhall του Λονδίνου μελέτησε Αναγεννησιακό λαούτο, θεόρβη, Μπαρόκ λαούτο και Basso Continuo με βασικό καθηγητή τον Nigel North, ενώ έχει παρακολουθήσει πλήθος ειδικών σεμιναρίων με Ελληνες και ξένους καθηγητές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εχει στο ενεργητικό του πολλές συναυλίες τόσο ως σολίστ όσο και ως μέλος μικρών συνόλων Μουσικής Δωματίου, συνεργασίες με γνωστούς συνθέτες και τραγουδιστές στο χώρο του τραγουδιού σε συναυλίες, ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, μουσική για θέατρο και δισκογραφία, ενώ συνεχίζει πάντα να εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές με μικρά σχήματα. Ως ραδιοφωνικός παραγωγός εργάστηκε σε Δημοτικούς ραδιοσταθμούς του Πειραιά και του Βόλου, αλλά και επί 3 χρόνια στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Εχει επίσης αναλάβει την μουσική επιμέλεια τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ. Δίδαξε κιθάρα και θεωρητικά επί πολλά χρόνια στην Αθήνα και συνεχίζει στο Βόλο, όπου επέλεξε να κατοικεί από το 2002, διδάσκοντας παράλληλα λαούτο και Basso Continuo. Συχνά παραδίδει σεμινάρια ανά την Ελλάδα και τακτικά στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου, με αντικείμενο την ερμηνεία της Αναγεννησιακής και Μπαρόκ μουσικής, πάντα με έμφαση στην κατανόηση της μουσικής σκέψης και γλώσσας και την ανάλυση του μουσικού κειμένου, για την οποία το συγκεκριμένο ρεπερτόριο είναι πολύτιμο εργαλείο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου