ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

“Το κορίτσι από τη Δανία”

το-κορίτσι-από-τη-δανία-826877

Η ταινία «Το κορίτσι από τη Δανία», συμπαραγωγή Μ. Βρετανίας, Γερμανίας, Βελγίου, Δανίας, ΗΠΑ προβάλλεται έως την Τετάρτη 29 Ιουνίου στις 21.30 στο θερινό σινεμά «Εξωραϊστική».

Σκηνοθεσία: Τομ Χούπερ Σενάριο: Λουσίντα Κόξον. Πρωταγωνιστούν: Έντι Ρεντμέιν, Αλίσια Βικάντερ, Μπεν Γουίσο, Αμπερ Χερντ Μουσική: Αλεξάντρ Ντεσπλά (120’).

Οσκαρικής κοπής κινηματογραφικό δράμα εποχής βασισμένο σε με μια αληθινή ιστορία. Ο 43χρονος Λονδρέζος σκηνοθέτης Τομ Χούπερ (Ο Λόγος του Βασιλιά, Οι Αθλιοι) αφηγείται την αληθινή ιστορία ενός ζωγράφου, του Αϊναρ Βέγκενερ, που γεννήθηκε το 1882 στη Δανία και το 1912 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι με την κατά τέσσερα χρόνια μικρότερη σύζυγό του, επίσης ζωγράφο, Γκέρντα Γκόντλιμπ.

Η περίπτωση του Βέγκενερ, γνωστού ως Λίλι Ελμπε, θεωρείται η πρώτη καταγεγραμμένη παγκοσμίως αλλαγή φύλου, που έγινε το 1930 με μια σειρά εγχειρήσεων στη Γερμανία (Βερολίνο και Δρέσδη). Γραμμένη το 2000 από τον Ντέιβιντ Εμπερσοφ, η μυθοπλαστική εκδοχή της ζωής του Αϊναρ Βένεγκερ γνώρισε μεγάλη εκδοτική επιτυχία και μεταφράστηκε σε 12 γλώσσες.

Για τη μεταφοράς του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη, δοκιμάστηκαν για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Νικόλ Κίντμαν, Σαρλίζ Θερόν, Γκουίνεθ Πάλτροου, Ούμα Θέρμαν, Μαριόν Κοτιγιάρ και Ρέιτσελ Βάις. Οταν το σχέδιο ανέλαβε ο Χούπερ, για το ρόλο του Αϊναρ επιλέχθηκε ο 34χρονος Αγγλος ηθοποιός τραγουδιστής και μοντέλο Εντι Ρεντμέιν (Η Θεωρία των Πάντων, Οσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου ως Στίβεν Χόκινγκ), ενώ για το ρόλο της συζύγου του επιλέχθηκε η 23χρονη Σουηδέζα Αλίσια Βικάντερ (Από Μηχανής, Κωδικό Ονομα UNCLE).

Η επιλογή των συγκεκριμένων πρωταγωνιστών αποδείχθηκε ιδανική. Ο Ρεντμέιν ήταν υποψήφιος για Οσκαρ Ανδρικού Ρόλου, ενώ η Αλίσια Βικάντερ κέρδισε το Βραβείο Οσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου. Αλλά και άλλοι συντελεστές της ταινίας, όπως η Αγγλίδα σκηνογράφος Ιβ Στιούαρτ, μόνιμη συνεργάτιδα του Χούπερ, καθώς και ο κορυφαίος Ισπανός ενδυματολόγος Πάκο Ντελγάδο (Κακή Εκπαίδευση, Χιονάτη, Οι Αθλιοι) ήταν υποψήφιοι για Οσκαρ. Εξαιρετική είναι και η υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής Επένδυσης σύνθεση του Γάλλου Αλεξάντρ Ντεσπλά, η μητέρα του οποίου είναι Ελληνίδα, το γένος Αλέξανδρου Λαδόπουλου, γεννημένη στο Βόλο, όπου η οικογένειά της ήρθε μετά την καταστροφή της Σμύρνης.

Απόστολος Φοινικόπουλος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου