ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Βραδιά γεμάτη μουσική

βραδιά-γεμάτη-μουσική-733979

Παρουσίαση έργων του διεθνούς φήμης συνθέτη Θόδωρου Αντωνίου στο Μέγαρο Μουσικής από το Σύλλογο Αγχιαλιτών

Παρουσίαση του τριπλού ψηφιακού δίσκου του διεθνούς φήμης συνθέτη Θόδωρου Αντωνίου με τίτλο «Friendly Encounters solo & chamber music around the flute»

θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου στις 20.00 στον Πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Σύλλογος των Αγχιαλιτών της Αθήνας «Η Αγχίαλος» σε συνεργασία με την επιστημονική Κοινότητα Διαλόγου «Σύνθεσις.

Ομιλητές είναι οι: Iwona Glinka σολίστ φλάουτου, διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, διδάκτωρ της Μουσικής Ακαδημίας της Κρακοβίας, Μηνάς Ι. Αλεξιάδης, συνθέτης, μουσικολόγος, Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Θοδωρής Καραθόδωρος, συνθέτης, υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Γιώργος Μιχαηλίδης, συγγραφέας, σκηνοθέτης, Ιωσήφ Παπαδάτος, συνθέτης, Καθηγητής Σύνθεσης και πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Α Αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών και Γιώργος Σταυρόπουλος, συνταξιούχος δικηγόρος.

Παράλληλα προγραμματίζεται ζωντανή εκτέλεση έργων που εμπεριέχονται στο δίσκο, από τους Iwona Glinka, φλάουτα, Ανδρέα Ζαφειρόπουλο, πιάνο και Νίκο Ζάρκο, κιθάρα.

Ο Θόδωρος Αντωνίου είναι Πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών, Ομότιμος Καθηγητής Σύνθεσης του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, Επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αθηνών & Ιονίου και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της Σύνθεσης.

Οι συνθέσεις του τριπλού ψηφιακού δίσκου που έχουν επιλεγεί, καλύπτουν μια μεγάλη περίοδο του συνθέτη (1961 – 2010), ενώ ο συγκεκριμένος προσανατολισμός ως προς τη θεματική του δίσκου (solo & chamber music around the flute) δε λειτουργεί περιοριστικά ως προς τη δημιουργία μιας εντύπωσης της σύνολης συνθετικής σκέψης του δημιουργού. Ετσι, λοιπόν, με την ακρόαση, απορρέουν σημαντικά συμπεράσματα για το προσωπικό ιδίωμα και το αισθητικό στίγμα του συνθέτη, για τα ετερόκλητα ή και συγκλίνοντα υλικά που αφομοιώνονται δημιουργικά στη μουσική του γλώσσα καθώς και για τις ανθρώπινες εμπειρίες και καταστάσεις που τον συγκινούν και κινητοποιούν το ενδιαφέρον του.

Κατατοπιστικές πληροφορίες για τα έργα βρίσκει κανείς στις υπογεγραμμένες από τον ίδιο τον Αντωνίου προγραμματικές σημειώσεις που φιλοξενούνται στο 24σέλιδο συνοδευτικό στέλεχος. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι τα περισσότερα έργα είναι πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις.

Οι μουσικοί που συμμετέχουν στο δίσκο είναι οι εξής: Iwona Glinka (φλάουτο), Maxim Mankovski (vibraphone), Κρυσταλία Γαϊτάνου (βιόλα), Κωνσταντίνος Γιοβάνης (όμποε), Νίκος Ζάρκος (κιθάρα), Ανδρέας Ζαφειρόπουλος (πιάνο), Μαργαρίτα Συγγενιώτου (μεσόφωνος). Τα εικαστικά και το γραφιστικό κομμάτι του album πραγματοποιήθηκε από την εικονογράφο, ζωγράφο Ελένη Τσάμη, ενώ διευθυντής παραγωγής είναι ο Θοδωρής Καραθόδωρος.

Οι διοργανωτές

Ο Σύλλογος των Αγχιαλιτών της Αθήνας αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό σωματείο. Ιδρύθηκε το 1966, με σκοπό τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των συμπατριωτών, την ανάπτυξη της Νέας Αγχιάλου και τη δημιουργία δεσμών φιλίας μεταξύ της Νέας Αγχιάλου και της Αγχιάλου (Ανατολική Ρωμυλία – Βόρεια Θράκη). Στις τακτικές δραστηριότητες του Συλλόγου συμπεριλαμβάνονται η έκδοση της τριμηνιαίας εφημερίδας «Νέα Αγχίαλος», οι ετήσιες εκδηλώσεις σε Αθήνα και σε Νέα Αγχίαλο, οι τακτικές ημερίδες για ζητήματα που αφορούν την περιοχή, οι εκδόσεις ιστορικών και πολιτιστικών έργων, η διοργάνωση συναυλιών, η χορήγηση υποτροφιών σε Αγχιαλίτες φοιτητές, η λειτουργία φροντιστηρίου ελληνικής γλώσσας στην Αγχίαλο (σημερινή Πομόριε Βουλγαρίας), ενώ έχει πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο. Ο Σύλλογος είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας (ΠΟΣΑΡ), της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Αττικής, ενώ συμμετέχει ενεργά στο έργο του Ιερού Ιδρύματος Αγίας Τριάδος των Ελλήνων εξ Ανατολικής Ρωμυλίας. Ο Σύλλογος διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο και Πρόεδρος του από το 2003 είναι ο κ. Απόστολος Ζαφειρόπουλος.

Η Κοινότητα Διαλόγου «Σύνθεσις» δημιουργήθηκε το 2013 και αποτελεί μία προσπάθεια ουσιώδους αλληλεπίδρασης πολιτών από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών, ακαδημαϊκών και κοινωνικών χώρων με σκοπό τη σύνθεση ιδεών, προσεγγίσεων και απόψεων που δύναται να επιτευχθεί και να προκύψει μέσα από τη διάδραση και την ώσμωση όλων όσων κινούνται στο δημιουργικό και ορθολογικό ευρωπαϊκό φιλελεύθερο χώρο του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού φάσματος. Η στόχευση είναι να αναπτυχθεί ένας χώρος διαλόγου ώστε να προβάλλονται καινοτόμες ιδέες και προτάσεις, εντός της κοινότητας αλλά και εκτός αυτής, με διάθεση σύνθεσης, σε μία στιγμή που η κοινωνία παρουσιάζει τάσεις αποσύνθεσης και ενίσχυσης των άκρων. Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο συμμετέχει, αλλά και διοργανώνει, πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις σε διάφορα πεδία της δημιουργικής δραστηριότητας. Παράλληλα, το «Σύνθεσις» φιλοδοξεί να συμμετάσχει στη διοργάνωση, παρουσίαση και προβολή πολιτιστικών γεγονότων με ουσιαστικό στόχο την πνευματική επικοινωνία ανάμεσα σε διαφορετικούς χώρους έκφρασης. Τη θέση του προέδρου κατέχει ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου