ΕΞΟΔΟΣ

Aστρονομική ομιλία

aστρονομική-ομιλία-334833

«Η θερμοδυναμική των μελανών οπών» θα είναι το θέμα της αστρονομικής ομιλίας του Δρ. Θεοφάνη Γραμμένου, που θα γίνει σήμερα Κυριακή 4η Μαΐου στις 8 μ.μ. στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος.

Ο Δρ. Θεοφάνης Γραμμένος σπούδασε Θεωρητική Φυσική, Μαθηματικά, και Φιλοσοφία στη Γερμανία, τις Η.Π.Α. και την Ελλάδα. Στα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνονται η θεωρία της γενικής σχετικότητας, η κλασική θεωρία πεδίου, οι μη Ευκλείδειες γεωμετρίες, η μαθηματική ανάλυση σε καμπύλους χώρους, και η ιστορία και φιλοσοφία των μαθηματικών επιστημών. Είναι μέλος Δ.Ε.Π. (Λέκτορας Εφαρμοσμένων Μαθηματικών) του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μελωδίες και ποίηση

Αύριο Δευτέρα 5 Μαΐου στις 8.30 το βράδυ στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας, οι εκδηλώσεις του 3ου Αστρονομικού 15θήμερου που οργανώνει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, θα πλαισιωθούν με ένα αφιέρωμα όπου η ποίηση και η μουσική θα μας οδηγήσουν στα μονοπάτια της ρομαντικής πλευράς του φεγγαριού. H ηθοποιός Μαρία Μαργαρίτη – Χαϊντούτη θα απαγγείλει ποιήματα. H Ορχήστρα Κιθαριστών Βόλου «Sempre Viva» με υπεύθυνη την Ευαγγελία Γούσια και τα Μουσικά Σύνολα του Ωδείου Ν. Ιωνίας Βόλου με υπεύθυνους τους Κασσιανή Αμυγδαλίτση και Ανέστη Λουλούδη θα ερμηνεύσουν τραγούδια του φεγγαριού από το ελληνικό καθώς και ξένο ρεπερτόριο.

Η διοργάνωση θα κλείσει με αστροβραδιά, στις 21:30 στον υπαίθριο χώρο του κτηρίου του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας, όπου μετά από την ξενάγηση στον έναστρο ουρανό, θα έχει την ευκαιρία κάθε ενδιαφερόμενος να παρατηρήσει με τηλεσκόπια τις «θάλασσες», τα βουνά και τους κρατήρες της Σελήνης, τους πλανήτες Δία, Άρη και Κρόνο, τους αστερισμούς της Ανοιξης και άλλα ουράνια σώματα.

Tο 3ο Αστρονομικό 15ημερο συνεχίζεται ως και την Παρασκευή 9 Μαΐου, στο πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας. Η έκθεση λειτουργεί πρωί και απόγευμα. Για πληροφορίες και επισκέψεις από σχολεία και ομάδες ατόμων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 24.210 – 91.150. Οι επόμενες ομιλίες είναι την Τετάρτη 7 Μαΐου στις 20:30 για τη Σελήνη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από την κ. Σοφία Κραβαρίτου, Δρ. αρχαιολόγο και την Παρασκευή, 9 Μαΐου, στις 20.30 με την προβολή ταινιών εποχής, μικρού μήκους από την αποστολή του ανθρώπου στη Σελήνη, από τον κ. Ευστάθιο Ζαφραντζά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου