ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μουσικό αφιέρωμα στο νέο κύμα

μουσικό-αφιέρωμα-στο-νέο-κύμα-365307

Μουσική εκδήλωση με θέμα τη μουσική, τα τραγούδια και τους καλλιτέχνες του Νέου Κύματος παρουσιάζει το Μουσικό Σχολείο Βόλου σήμερα Τετάρτη 21 Μαΐου στις 7:00 μμ στην αίθουσα του «Αχίλλειου». Αγαπημένα τραγούδια που ανήκουν σ’ αυτό το μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της ελληνικής μουσικής, προσέγγισαν οι μαθητές του κιθαριστικού συνόλου του Μουσικού Σχολείου Βόλου ιστορικά, βιωματικά και ασφαλώς μουσικά με τη βοήθεια των καθηγητών τους κ. κ. Ιλεάνας-Μαρίας Μάρδα, Γιώργου Χατζηπολίτη, Πόπης Τζάλλα και Κάτιας Κολλάτου.

Το πρόγραμμα που παρουσιάζεται απόψε περιλαμβάνει τραγούδια κλασικά πια όπως τα «Έλα μαζί μου», «Θα διώξω τα σύννεφα», «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Κάποιος γιορτάζει», «Κόρη του γιαλού», «Ακρη δεν έχει ο ουρανός», «Γειτονάκι μου», «Μικρό παιδί», «Μη μιλάς άλλο γι’ αγάπη», «Ασπρα Καράβια». Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων που διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Το Νέο Κύμα ήταν ρεύμα του ελληνικού τραγουδιού που αναπτύχθηκε λίγο πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και αποτελούσε μια προσπάθεια ανανέωσης του ελαφρού τραγουδιού. Ο όρος είναι μετάφραση του ομώνυμου κινηματογραφικού κινήματος nouvelle vague που επικράτησε στη Γαλλία κατά τη δεκαετία του 1950 και μεταφέρθηκε στην ελληνική μουσική από το Γιάννη Σπανό.

Περισσότερο ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε ως διαφημιστικό σλόγκαν από την εταιρεία δίσκων Lyra, ιδέα του ευφυέστατου και ικανότατου παραγωγού της, Αλέκου Πατσιφά. Ενορχηστρωτικά χαρακτηρίζεται από μια λιτότητα, συχνά η συνοδεία του τραγουδιστή είναι μόνο μία κιθάρα. Το Νέο Κύμα χαρακτηριζόταν από συνθέσεις με εκφραστική λιτότητα και ευαισθησία, ενώ περιείχε αρκετά δάνεια στοιχεία από τις μπαλάντες. Βασίστηκε στην ευαισθησία διακεκριμένων συνθετών της εποχής (κυρίως του Μ. Χατζιδάκι), γρήγορα όμως απέκτησε τη δική του αυθυπαρξία. Οι καλλιτέχνες αρχικά ερμήνευαν τα τραγούδια τους -συνήθως με συνοδεία κιθάρας και πιάνου- σε μικρές καλλιτεχνικές αίθουσες, τις λεγόμενες μπουάτ. Οι στίχοι στα τραγούδια του νέου κύματος έχουν περιεχόμενο ερωτικό, κοινωνικό και πολιτικό.

Βασικότεροι εκπρόσωποι του Νέου Κύματος ήταν οι Γιάννης Σπανός, Λάκης Παππάς, Γιώργος Ζωγράφος, Αρλέτα, Νότης Μαυρουδής, Καίτη Χωματά, Γιάννης Πουλόπουλος, Μιχάλης Βιολάρης, Κώστας Χατζής, Διονύσης Σαββόπουλος, κ.α

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου