ΕΞΟΔΟΣ

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για τη Ψαράδικη Βραδιά στην Αγριά Βόλου

ξεκινούν-οι-εκδηλώσεις-για-τη-ψαράδικ-417708

Με 4ήμερες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μουσική, θέατρο, αλλά και το φημισμένο λαϊκό πανηγύρι στην παραλία της Αγριάς, αναβιώνει και φέτος, από αύριο Τετάρτη 16 Ιουλίου έως και το Σάββατο 19 Ιουλίου, ένας από τους παλαιότερους και πιο επιτυχημένους θεσμούς της περιοχής, η «Ψαράδικη Βραδιά».

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από το Δήμο Βόλου, το Συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Αγριάς, τον Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Δήμου Βόλου και το Γυμναστικό Σύλλογο «Θησέας» Αγριάς. Πρόκειται για έναν θεσμό που συμπληρώνει φέτος 51 χρόνια γεμάτα αναμνήσεις από εκδηλώσεις και δρώμενα προς τιμήν των ψαράδων της περιοχής.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν αύριο Τετάρτη 16 Ιουλίου το βράδυ στην παραλία της Αγριάς (στην πλατεία Ειρήνης και Φιλίας) με συναυλία που θα δώσει το συγκρότημα «Ιχνηλάτες», μια μπάντα που κινείται στα μονοπάτια της ροκ και της έντεχνης μουσικής, συνδυάζοντας πολλές φορές τους παραδοσιακούς ήχους με τους ηλεκτρονικούς.

Οι «Ιχνηλάτες» με πολλές ζωντανές παραστάσεις και συναυλίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Γιάννενα , Τρίκαλα, Καρδίτσα, Σκύρο, Άμφισσα αλλά και αλλού έχουν ήδη δημιουργήσει το δικό τους στίγμα αποκτώντας το κοινό τους.

Την Πέμπτη 17 Ιουλίου στο Θεατράκι του Σιδηροδρομικού Σταθμού στην Αγριά στις 9 το βράδυ η Θεατρική Ομάδα «Σκηνοβάτες» θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση «Ραντεβού στο σπίτι μου» του Ν.Ζιώρη σε σκηνοθεσία Απ. Πλακόπουλου.

Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία που πραγματεύεται τη συζυγική απιστία και παρουσιάζει τις ανθρώπινες αδυναμίες και ανασφάλειες δοσμένες με χιούμορ και έμπνευση. Στην παράσταση παίζουν οι Απ.Πλακόπουλος, Σόφη Ηλιάδη, Δημήτρης Καρατζόγλου, Γιώργος Αποστολίδης, Θάλεια Δήμου, Ελένη Καββαδία, Εβίτα Αλεξάνδρου, Ηρώ Μόσχου, Κατερίνα Μήτσου και Μαριάννα Ηλιάδη.

Την Παρασκευή 18 Ιουλίου στο Θεατράκι του Σιδηροδρομικού Σταθμού στην Αγριά θα παρουσιαστούν Χορευτικά Συγκροτήματα από το Πήλιο αλλά και άλλες περιοχές και θα παρουσιάσουν χορούς από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 19 Ιουλίου στην παραλία της Αγριάς με το καθιερωμένο λαϊκό πανηγύρι, με χορό και με τραγούδι, με θαλασσινούς μεζέδες και κρασί. Φέτος στην Ψαράδικη Βραδιά το γλέντι θα προσφέρει η Ορχήστρα Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής Ε.Δ.Ρ.Α.Μ.Ε. που απαρτίζεται από άξιους μουσικούς που γνωρίζουν τη μουσική και τον τρόπο να προσφέρουν χαρά και ξεγνοιασιά, κέφι και χορό.

Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σημειώνεται ότι ο θεσμός της «Ψαράδικης Βραδιάς» χρονολογείται από το 1964 όταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγριάς που είχε ιδρυθεί ένα χρόνο πριν, πήρε τη πρωτοβουλία σε συνεργασία με τη Περιηγητική Λέσχη Βόλου να εγκαινιάσει μια εκδήλωση προς τιμή των Ψαράδων της περιοχής, η οποία γι’ αυτό ονομάστηκε «Ψαράδικη Βραδιά».

Η εκδήλωση, η δομή της οποίας στηρίχθηκε σε στοιχεία ανάλογων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνταν σε ψαροχώρια της Σικελίας, γινόταν ένα σαββατόβραδο του Αυγούστου στη διάρκεια της οποίας προσφερόταν ψαρόσουπα (κακαβιά), τηγανητά ψάρια και καλαμάρια, ενώ συνοδευόταν από χορούς λαϊκών συνόλων, ορχηστικών συγκροτημάτων, καύση πυροτεχνημάτων κ.λ.π.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση εκτός από ένα παραδοσιακό πανηγύρι για τους κατοίκους της Αγριάς λειτούργησε και ως πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών, κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου