ΕΞΟΔΟΣ

«Οταν τα τραγούδια ταξιδεύουν…»

οταν-τα-τραγούδια-ταξιδεύουν-441114

Παράσταση του Λυκείου σήμερα στο ανοιχτό θέατρο της Νέας Ιωνίας

Μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση πραγματοποιεί το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, σήμερα Κυριακή 29 Ιουνίου στις 9 το βράδυ, στο ανοικτό θέατρο της Ν. Ιωνίας, παρουσιάζοντας μια μεγάλη μουσική-χορευτική παράσταση. Πρόκειται για μια παραγωγή ιστορικού, εθνογραφικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου, η οποία προετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό με πολύ μεράκι, με στόχο να ιχνηλατήσει τα δημοτικά τραγούδια ως δημιούργημα των νεότερων χρόνων με βαθύτερη καταγωγή στο βυζάντιο και την αρχαιότητα.

Η παράσταση αυτή του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, η οποία προετοιμάζεται από πολύ καιρό από τον επικεφαλής των χορευτικών ομάδων του ΛΕΒ Γιάννη Πραντσίδη, υπόσχεται ένα υπέροχο και συγκινησιακό ταξίδι ανάμεσα στο χώρο και το χρόνο, μια περιπλάνηση στις διάφορες περιοχές του ελληνισμού, με οδηγό μια δέσμη από δημοτικά τραγούδια του τόπου μας, που παραμένουν σημαντικοί δίαυλοι επικοινωνίας ως τις μέρες μας αντανακλώντας ένα ζωντανό κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας μας.

Στην παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, ο απλός ποιητικός λόγος των δημοτικών τραγουδιών, οι μελωδίες που εκφράζει η κάθε γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τα ρυθμικά σχήματα που κάθε τοπική κοινότητα χρησιμοποιεί και οι κατά τόπους φορεσιές, δημιουργούν έναν ύμνο – εγκώμιο στη δημοτική ποίηση.

Οι Χορευτικές Ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου συμπεριλαμβανομένου και του Περιφερειακού Τμήματος του Αλμυρού (περίπου 250 χορευτές), που εναλλάσσονται πάνω από 400 φορεσιές και οι δεξιοτέχνες μουσικοί και τραγουδιστές θα προσπαθήσουν να «εγκωμιάσουν» όλες εκείνες τις ιστορικές θεματικές ενότητες, που η λαϊκή μούσα αγάπησε πολύ και ο σύγχρονος άνθρωπος οφείλει να διαφυλάξει ως ανεκτίμητο παγκόσμιο θησαυρό.

Ετσι οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα ταξίδι με μουσική και τραγούδια που ξεκινούν από τον Πόντο, τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία και το Πήλιο για να φθάσουν στο Ιόνιο και να περάσουν στη συνέχεια στο Αιγαίο και την Κρήτη. Δημοτικά τραγούδια που μπορεί να είναι γνωστά, αλλά έτσι όπως παρουσιάζονται αποκτούν μια διαφορετική διάσταση και αξία.

Πιο συγκεκριμένα στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι εξής θεματικές ενότητες:

1. Της Ωριάς το κάστρο με παραλλαγές από την Ηπειρο, τη Χίο, την Πελοπόννησο και την Κύθνο.

2. Ο Πραματευτής με παραλλαγές από τη Μακεδονία, την Κρήτη, την Ήπειρο, το Κεραμίδι του Πηλίου και τη Νάουσα.

3. Η Ξενιτιά με παραλλαγές από το Μπογιαλίκι της Βόρειας Θράκης, της Χαλκιδικής, του Πόντου, του Ζαγορίου και της Κόνιτσας

4. Το Γεφύρι της Άρτας με παραλλαγές από το Αμόριο Εβρου, την Αιανή Κοζάνης, την Ιερισσό Χαλκιδικής, την Σκιάθο, το Ποιμενικό Έβρου και τον Πόντο.

5. Ο Κυρ-Βοριάς με παραλλαγές από το Κεραμίδι Πηλίου, τη Μπάνα της Β.Θράκης και την Κρήτη.

6. Άγουρος Πέτρα πελεκά (τραγούδι της αγάπης) με παραλλαγές από τη Σκύρο, τον Πολύγυρο, το Βλοχό της Καρδίτσας και της Καρπάθου.

7. Ο Γιαννάκης με παραλλαγές από την Κέρκυρα, το Καβακλί της βόρειας Θράκης, τους Βλάχους των Σερρών, τους Σοφάδες Καρδίτσας και τη Δυτική Θράκη και

8. Πως πιάνεται η αγάπη με παραλλαγές από την Ήπειρο, τη Μπάνα και το Μεγάλο Μοναστήρι της Βόρειας Θράκης.

Οι συντελεστές

Αυτό που παρουσιάζει επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον, είναι ότι επιδιώχτηκε να παρουσιαστεί όσο το δυνατόν η μεγαλύτερη ενδυματολογική ποικιλία. Μπορεί να μην παρουσιάζονται όλες οι φορεσιές που υπάρχουν στην Ελλάδα, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο λόγω του αριθμού τους, αλλά παρουσιάζεται ένα μεγάλο εύρος γεωγραφικών περιοχών απ’ όπου έλκουν την καταγωγή τους τα τραγούδια της παράστασης γεγονός που καθιστά την παράσταση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει πάνω από 500 συνολικά αυθεντικές φορεσιές και πιστά αντίγραφα φορεσιών, οι οποίες είναι χειροποίητες και έχουν κατασκευαστεί κάτω από αυστηρή παρακολούθηση του τμήματος ιματιοθήκης του Λυκείου των Ελληνίδων.

Τη γενική επιμέλεια της παράστασης έχει ο Γιάννης Πραντσίδης, επικεφαλής των χ.ο. του ΛΕΒ. Τη σκηνοθεσία έχει ο Γιάννης Τράντας.

Παίζουν οι μουσικοί: Φιλιππίδης Νίκος, κλαρίνο, Φιλιππίδης Κώστας, λαούτο, Κατσιγιάννης Ανδρέας, σαντούρι, Δασκαλόπουλος Χρήστος, βιολί, Πάγκαλος Γιώργος, λαούτο, Πορταλιός Γιώργος, κρητική λύρα, Μούτσελος Νίκος, γκάϊντα και τσαμπούνα, Κοσμίδου Αναστασία, κρουστά, Χωραφαϊδης Δαμιανός, ποντιακή λύρα, Ψαθάς Δημήτρης, ζουρνάς, Ψαθάς Βαγγέλης, ζουρνάς, Ψαθάς Βαγγέλης, νταούλι και Αλταντζίδης Δημήτρης, ακορντεόν. Τραγουδούν: Πάγκαλος Γιώργος, Γακιόπουλος Δημήτρης και Εμμανουέλα Μπαμπούνη.

Xoρεύουν οι ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου. Την επιμέλεια παρουσίασης των χορευτικών ομάδων έχουν οι δάσκαλοι χορού: Γιάννης Πραντσίδης, Θανάσης Μπέας, Μάκης Μαυρομάτης και Φώτης Σκαμαγκούλης.

Συντονισμός-οργάνωση: Εφορεία Χορού με επικεφαλής την έφορο Άννα Κουτσελίνη και τις συνεφόρους: Καπράλου Ρούλα, Τσιμπούκη Μάρω, Τράκη Βασιλική και Κίρκη Παπαδήμα.

Την οργάνωση και επιμέλεια της ενδυματολογικής παρουσίασης έχουν οι:

Εφορεία Γυναικείας Ιματιοθήκης με επικεφαλής την γενική έφορο Ασπα Καπουρνιώτη και την Βάσω Πραντσίδου, με βοηθό την Χριστίνα Ντούρα. Εθελόντριες: Ελένη Λεμονιτσάκη, Κυριακούλα Τράικου, Ελένη Τόπα, Ράνια Παπακωνσταντίνου, Φρόσω Στάμου, Κερασία Καρκαλά, Ζωή Χριστάκη, Ελένη Στεργιοπούλου, Δήμητρα Ζέρβα, Πόλυ Καρκαλά και Ελένη Παπαλοπούλου, Χρύσα Βλάχου και Αννα Αντωνίου.

Εφορεία Ανδρικής Ιματιοθήκης με επικεφαλής την έφορο Κατερίνα Δουλκέρογλου και την Tέση Ανθη. Εθελόντριες: Καίτη Χατζηαποστόλου, Στέλλα Παπαβασιλείου και Ελένη Πετσάνη. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν. Μαγνησίας.

Η τιμή εισιτηρίου είναι 10 ευρώ για ενήλικες και 5 ευρώ για μαθητές, φοιτητές, ανέργους και πολύτεκνους.

Πληροφορίες – προπώληση εισιτηρίων στα τηλέφωνα 2421033938 και 2421025363.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου