ΕΞΟΔΟΣ

Αφιέρωμα στο Ραούλ Ρουίζ

αφιέρωμα-στο-ραούλ-ρουίζ-474059

Η «Γενεαλογία ενός εγκλήματος» του Ραούλ Ρουίζ θα προβληθεί σήμερα στις 9.30 μμ στο Αχίλλειο (αίθουσα Νίκος Κολοβός), στο πλαίσιο του αφιερώματος στο βραβευμένο σκηνοθέτη. Η ταινία αυτή απέσπασε την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου και πρωταγωνιστούν οι : Κατρίν Ντενέβ, Μισέλ Πικολί, Μελβίλ Πουπό, Μπερναντέτ Λαφόντ, Αντρέι Σεβερίν, Ματιέ Αμαλρίκ.

Ψυχανάλυση, υπερρεαλισμός, Φρόυντ, Χουγκενστάιν, Μπουνιουέλ, Χίτσκοκ, Μαρκές και Μπόρχες αποτελούν πηγές έμπνευσης για τον αντισυμβατικό χιλιανο-γάλλο κινηματογραφιστή Ραούλ Ρουίζ, που με αφορμή ένα έγκλημα αναφέρεται στα μυστηριώδη παιχνίδια του μυαλού, τις διαταραχές της προσωπικότητας και τα αινίγματα της ζωής στη μοντέρνα δυτική κοινωνία. Σκηνοθετεί με τον ευφάνταστο, αιρετικό και φιλοπαίγμονα τρόπο του και με οπτική ανάλογη της προηγούμενης ταινίας του «Τρεις ζωές και ένας μόνο θάνατος» μια δυνατή ομάδα πρωταγωνιστών, όπου δεσπόζει η Κατρίν Ντενέβ (στο διπλό ρόλο της δικηγόρου και της ψυχαναλύτριας), ενώ την πλαισιώνουν ο Μισέλ Πικολί (στο ρόλου ενός παράξενου ψυχαναλυτή), ο Αντρέι Σεβερίν (στο ρόλο του ανταγωνιστή συναδέλφου του) και ο Μελβίλ Πουπό (στο ρόλο του νεαρού κατηγορούμενου).

Ο Ραούλ Ρουίζ υπήρξε ένας από τους πιο συναρπαστικούς και καινοτόμους κινηματογραφιστές που εμφανίστηκαν στο σινεμά. Το έργο του είναι ιδιόρρυθμο, ακατάτακτο, εσωστρεφές, έργο ενός ενεργού διανοούμενου-μυθοπλάστη, με μια δική του ιδιότυπη αίσθηση του χιούμορ, δομημένο πάνω στο παράλογο και στον ελεύθερο συνειρμό. Ο κόσμος του είναι ένας κόσμος βαθιάς πρωτοτυπίας, σουρεαλισμού, ποίησης, φιλολογικού διαλογισμού, γεμάτος μυστήριο, αμφισημία και οπτικά συναρπαστικές μορφικές πρωτοτυπίες. Οι ταινίες του, κάποιες από τις οποίες διασκευάζουν εμβληματικά έργα της λογοτεχνίας, βρίθουν αναφορών σ’ ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών και τάσεων: από τους Χίτσκοκ, Μπουνιουέλ, Μαρκές και Μπόρχες στους Μέλβιλ, Στίβενσον, Κλοσόφσκι, Προυστ και Ρεμπό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου