ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η επιφυλλίδα μας

η-επιφυλλίδα-μας-589558

Με τον Μίλτο Σπανό

«Ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου ο χρόνος»

Υπό την έννοια της φθοράς του ανθρωπίνου κυττάρου, στην πορεία του χρόνου, πράγματι, ο χρόνος είναι ο εχθρός.

Εάν όμως, ο άνθρωπος ζούσε πολλά χρόνια, τότε δεν θα τον χωρούσε ο πλανήτης μας και ούτε θα μπορούσε να επιβιώσει. Επίσης, δεν θα υπήρχε surprice και η ζωή θα ήταν πάρα πολύ μονότονη. Να, γιατί, φεύγουν και νέοι άνθρωποι από την ζωή (άδικα θα λέγαμε, στον μικρόκοσμό μας): Για να της προσδώσουμε αυτά τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα, της μεγάλης λύπης και της μεγάλης χαράς, σε άλλα χαρμόσυνα γεγονότα.

Αλλα, ο χρόνος είναι σχετικός, σύμφωνα και με την θεωρία του Einstein. Δεν ξέρουμε που αρχίζει ο χρόνος και που τελειώνει. Δεν γνωρίζουμε, απόλυτα, πότε άρχισε το σύμπαν, άρα κι εμείς σαν άνθρωποι. Πάμπολλα άστρα γεννούνται και συγχρόνως άλλα καταστρέφονται στους απέραντους γαλαξίες.

Στο τώρα, τι γίνεται. Όταν λειτουργούν οι αισθήσεις μας και περνάμε υπέροχα, ο χρόνος μας φαίνεται λίγος. Όταν περνάμε κακάσχημα, ο χρόνος μας φαίνεται ατέλειωτος. Να σταματήσομε τον χρόνο! Είναι δυνατόν; Δεν γίνεται. Άρα , πρέπει να συμπορευθούμε μαζί του και να μην τον χάσομε. Στην ουσία, επειδή έχομε χρόνο ακόμη, πρέπει να τον κερδίσομε.

Ενας δημοσιογράφος, κάποτε, περιέγραφε τα καμώματα και την συμπεριφορά του Ωνάση, που βρέθηκε μαζί με την Μελίνα Μερκούρη, σ’ ένα μεγάλο κέντρο διασκέδασης. Τι περιέγραφε; Το εξής: «Αυτοί, οι δύο, συμπεριφέρονται τόσο τρελά, σαν να έχουν βγει, μόλις τώρα, από την φυλακή!». Αυτό, το έκαναν οι άνθρωποι εκείνοι, όχι μόνον γιατί ήτανε γλεντζέδες, αλλά γιατί ήξεραν να κερδίζουν τον χρόνο. Ήξεραν, ότι πιθανόν να μην ξανασυναντιόντουσαν και να μην ξαναπερνούσαν τόσο ωραία!

Γενικά, σαν Έλληνες, έχουμε χάσει τον χρόνο, για χίλιους λόγους. Η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ σημαντικό χωροταξικό σημείο της Υδρογείου (ανάμεσα σε τρεις Ηπείρους και γύρω-γύρω θάλασσα) και επομένως κατά την διάρκεια της ιστορίας μας, άλλες μεγάλες χώρες, μας επηρεάζουν αφάνταστα και μάλιστα πάντοτε εις βάρος μας, με αποτέλεσμα σκλαβιά, πολέμους, εμφυλίους. Έχομε , επίσης ανάξιους ηγέτες; Φταίμε εμείς οι ίδιοι; Χάσαμε χρόνο στις καλλιέργειες της γης. Χάσαμε χρόνο στον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας μας. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο στα θέματα παιδείας και υγείας, στην εξωτερική πολιτική. Τελικά για το σημερινό κατάντημα μας, φταίμε ότι, η Ελλάδα έχασε χρόνο. Μακάρι, να αρχίσουμε μονιασμένοι, να τον ξανακερδίζαμε.

Φιλοσοφικά, στο χρόνο τίποτα δεν μένει όρθιο. Φανταστείτε, ένας τεράστιος μετεωρίτης να συγκρουστεί με την Γη, για ατομική βόμβα, μεγάλης ισχύος, να εκραγεί. Μένει, όμως, ανέγγιχτος ο λόγος, η διανόηση, η σκέψη. Μένει ο πολιτισμός, αυτής της έρμης της Γης μας. Επίσης σκεφθείτε, ότι όλος ο διαλογισμός και η γνώση ξεκίνησε από την Ελλάδα μας. Να, γιατί κατά την γνώμη μου, δεν θα πάμε χαμένοι, εμείς οι Έλληνες, στην πορεία του χρόνου. Όταν υπάρχει αρχή, υπάρχει και τέλος. Επειδή κάναμε εμείς την αρχή, απλούστατα, δεν θα υπάρχει και τέλος, διότι το τέλος θα είμαστε, πάλι, εμείς!!!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου