ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Τιμήθηκε ο Δήμαρχος Στέργιος Ντόντος

τιμήθηκε-ο-δήμαρχος-στέργιος-ντόντος-161316

Κατά την έναρξη του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου που γίνεται στο Βελεστίνο από την επιστημονική Εταιρία «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας» ο Πρόεδρος της Δημήτρης Καραμπερόπουλος τίμησε την μνήμη του εξαίρετου Δημάρχου Φερών και Προέδρου Κοινότητας κατά τα έτη 1903 έως 1921 δια τις προσφερθείσες υπηρεσίες, και το κοινωνικό του έργο, επιδίδοντας τιμητική πλακέτα εις τον εγγονό του Νικόλα Δεληγεώργη.

Ο Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος « Αφών Δεληγεώργη» που συμμετέχει εις την οργάνωση του συνεδρίου και ως χορηγός, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας και απεύθυνε χαιρετισμό προς το Συνέδριο λέγοντας :

«Το Ίδρυμά μας αποδέχθηκε την τιμητική πρόκληση του Προέδρου της Επιστημονικής Εταιρίας και με μεγάλη ευχαρίστηση μετέχουμε ως συνδιοργανωταί και χορηγοί του συνεδρίου που γίνεται στο Βελεστίνο, γιατί είναι ο τόπος καταγωγής μας.
Η οικογένεια Δεληγεώργη – Ντόντου έχει προσφορά ενός αιώνα στη γενέτειρά μας το Βελεστίνο».
Η οικογενειακή ιστορία προσφοράς «αρχίζει με τον Δήμαρχο και Κοινοτάρχη Στέργιο Ντόντο, τον αναμορφωτή με την πολυετή επί μια εικοσαετία περίπου, πολιτικός πανθεσσαλικής ακτινοβολίας. Συνεχίζουμε με τον Ιατρό Βασίλειο Δεληγεώργη, που πρόσφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του σε όλη την περιοχή του Βελεστίνου, εχαίρε μεγάλης εκτίμησης.
Ο Στέργιος – Γιούλης Δεληγεώργης, Συμβολαιογράφος Βόλου, με την πολύπλευρη προσφορά του, πολιτιστική, κοινωνική, αθλητική. Το Ίδρυμα μας συνεχίζει την προσφορά στο Βελεστίνο όπως, Πολιτιστικά Κέντρα, παιδική χαρά, Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων, Πνευματικά Κέντρα Εκκλησιών κ.λ.π. και θα συνεχίζει να προσφέρει αιώνια» υπογράμμισε ο κ. Δεληγεώργης.

Στην ομιλία του κ. Δεληγεώργη στο ίδιο συνέδριο, o πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αφών Δεληγεώργη» επεσήμανε ότι «ο Στέργιος Ντόντος οποίος χρημάτισε Δήμαρχος επί τρεις θητείες και στη συνέχεια, μετά την κατάργηση του Δήμου. Πρόεδρος της Κοινότητας Βελεστίνου ως το 1917. Πέθανε το 1928 σε ηλικία 64 ετών. Όπως μου είπε ο Βελεστινιώτης εκπαιδευτικός και λόγιος Χρήστος Παπαζήσης, ο Ντόντος υπήρξε ο σπουδαιότερος Δήμαρχος Φερών.

Ένας μορφωμένος άρχοντας με ζωηρό ενδιαφέρον για τον τόπο. Το επιβεβαίωσε ακόμη και ο εγγονός του, ο εκπαιδευτικός Αθανάσιος Νασίκας, ο οποίος ανέφερε στο ενεργητικό του Δημάρχου παππού του Στέργιου Ντόντου, δύο σχολεία του Βελεστίνου, το μεγάλο ρολόι και έργα στην Υπέρεια Κρήνη.

Τελευταίος Δήμαρχος Φερών ήταν όπως αναφέρθηκε ο Στέργιος Ντόντος, που διαδέχθηκε τον Δημ. Γιαννακόπουλο το 1903. Μετά μια δεκαετία ο Δήμος Φερών, όπως και άλλοι καταργήθηκε (31-8-1912) και στις εκλογές της 9-2-1914 Πρόεδρος Κοινότητας Βελεστίνου αναδείχθηκε πάλι ο Στέργιος Ντόντος, ο οποίος και συνέχισε τη θητεία του ως το 1917.
Το 1921 εμφανίζεται εκ’ νέου ο Στέργιος Ντόντος.
Ήταν αυτή η τελευταία του θητεία ως επιστέγασμα του στο Βελεστίνο. Μιας προσφοράς που αναγνωρίσθηκε με εγκωμιαστικά σχόλια του τύπου. Μετά τον θάνατο του Ντόντου το 1928, μια από τις εφημερίδες του Βόλου, η «Σημαία» έγραψε (23 Ιουλίου 1928) Πάνδημος και συγκινητική εγένετο χθες εν Βελεστίνο) η κηδεία του πρώην Δημάρχου Βελεστίνου Στέργιου Ντόντου.
Ο λαός της κωμοπόλεως αναγνωρίζων και τιμών τας σπάνιας ατομικάς και πολιτικός αρετάς του προώρως εκλιπόντος Στέργιου Ντόντου εξεδήλωσε ποικιλότροπος την βαθείαν θλίψιν του. Τα διάφορα χρησιμότατα έργα άτινα ανήγειρε κατά την επανειλημμένη και μακροχρόνιον δημαρχικήν εξουσίαν και η χρηστή αυτών διοίκηση θα ομιλούν διαρκώς και ευγλώττως περί της μεγάλης απώλειας, την οποία υπέστη ο Βελεστίνος».
Οι προσωπικές μου απόψεις

«Αυτά που θα αναφέρω είναι μνήμες που έχω για τον παππού μου από συγγενείς μου που δεν ζουν πια. Ο Στέργιος Ντόντος γεννήθηκε το 1864. Ο πατέρας του Γούλας ήταν πλούσιος έμπορος υφασμάτων που τα έφερνε με κιρατζίδες από την Κωνσταντινούπολη.

Ο Στέργιος Ντόντος μορφώθηκε, έβγαλε Γυμνάσιο στο Βόλο και ασκούσε το επάγγελμα του Δικολάβου στο Ειρηνοδικείο Βελεστίνου και Κτηματίας.

Είχε τρεις κόρες που είχαν παντρευτεί: η πρώτη Μαρία των Γεώργιο Νασίκα, Δημοδιδάσκαλον και είχε γιο τον Θανάση Νασίκα εκπαιδευτικό, η δεύτερη Ευαγγελία τον Θεόδωρο Μπέλλα Δικολάβο στο Ειρηνοδικείο Βελεστίνου που είχε γιο τον δικηγόρο Βόλου Γεώργιο Μπέλλα, με σπουδές στο Παρίσι, η δε μικρότερη Φανή τον Βασίλειο Δεληγεώργη, Ιατρό από τα Φάρσαλα, με τους οποίους συγκατοικούσε στο σπίτι της οικογενείας που ήτο απέναντι από την Εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου, το ρολόι και το Δημοτικό Σχολείο.

Είχε πέντε παιδιά την Κλεοπάτρα, την Αφροδίτη, τον Στέργιο Συμβολαιογράφο Βόλου, τον Γεώργιο και τον Νικόλαο Πολιτικό Μηχανικό.

Ο Στέργιος Ντόντος διετέλεσε Δήμαρχος του Βελεστίνου – Φερών και Πρόεδρος Κοινότητας από το 1903 έως το 1921, ήτο πολιτικός πανθεσσαλικής ακτινοβολίας, αναμορφωτής της πόλης του Βελεστίνου παρασημοφορήθηκε δια τις εξαίρετες υπηρεσίες του από τον Ανώτατο Άρχοντα.

Στα έργα του εγγράφονται: Η μεταφορά του κέντρου της πόλης από το Κεφαλόβρυσο στην τωρινή αγορά, η ανέγερση του 1ου Δημοτικού Σχολείου, η μετατροπή δίπλα του μιναρέ σε ωρολόγιο της πόλης, η μετατροπή του τζαμιού σε εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου (εκεί όπου υπήρχε παλαιά η Μονή της Αγ. Παρασκευής, όπως αναφέρει ο Ρήγας στην Χάρτα), η κατασκευή του αρδευτικού και οδικού δικτύου και άλλα έργα.

Ο Στέργιος Ντόντος πέθανε τον Ιούλιο του 1928 στην Αιδηψό (όπου παραθέριζε) από καρδιακή προσβολή. Κατανυκτική και πάνδημος ήταν η κηδεία του, στην οποία παρέστησαν αρχές και προσωπικότητες του Νομού, όπως ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.κ. Γερμανός (με τον οποίο συνδέετο), ο Νομάρχης, η οικογένεια Καρτάλη, ο Δήμαρχος Βόλου και πολλές προσωπικότητες του Βόλου. Της πομπής προηγείτο ο χωροφύλαξ που κρατούσε σε μαξιλάρι το παράσημο που του είχε απονεμηθεί.

Στο Κοιμητήριο του Βελεστίνου υπάρχει το Μνημείο του, Τηνιακής προέλευσης, που έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο, δια την καλλιτεχνική του αξία και την πολιτική προσωπικότητα που εκπροσωπεί.

Η προσφορά της οικογένειας Δεληγεώργη – Ντόντου στο Βελεστίνο χρονολογείται σε πάνω από έναν αιώνα. Αρχίζουμε από την εικοσαετή προσφορά υπηρεσιών του σπουδαίου Δημάρχου Στέργιου Ντόντου. Συνεχίζουμε με το γαμπρό του Ιατρό Βασίλειο Δεληγεώργη που προσέφερε αφιλοκερδώς τις Ιατρικές του Υπηρεσίες στην περιοχή Βελεστίνου και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης εις την κοινωνίαν.
Κατόπιν ο Στέργιος – Γιούλας – Δεληγεώργης Συμβολαιογράφος Βόλου, αγαπούσε την γενέτειρά του και πρωτοστατούσε σε κάθε κίνηση κοινωνική, πολιτιστική, αθλητική. Η αρχική κατασκευή του Σταδίου οφείλετε αποκλειστικά σε αυτόν, όπως βοήθησε πολύ κόσμο ποικιλοτρόπως.
Ως αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας συμπαραστάθηκε στην τοπική ομάδα «Ρήγας Φεραίος». Συνέστησε το Κοινωφελές Ίδρυμα Αφών Δεληγεώργη, του οποίου οι δραστηριότητες επεκτείνονται στην πόλη του Βελεστίνου. Η επιστημονική Εταιρεία «Ρήγας-Φεραί-Βελεστίνου» θα συνεχίσει την αναζήτηση πληροφοριών δια την ολοκλήρωση του αφιερώματος στο άξιο τέκνο του Βελεστίνου τον Δήμαρχο Στέργιο Ντόντο».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου