ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η ιδεολογία και η ιδεοληψία της κυβέρνησης

η-ιδεολογία-και-η-ιδεοληψία-της-κυβέρν-751281

Του Ευθύμιου Ζιγγιρίδη,

BEngMScAMIEEMILT, συμβούλου Στρατηγικών Επενδύσεων

Η ιδεολογία είναι μια οργανωμένη συλλογή ιδεών. Ως ιδεολογία μπορεί να θεωρηθεί ένα συνολικό όραμα, ένας τρόπος αντιμετώπισης των πραγμάτων ή ένα σύνολο ιδεών που προτείνει μια κοινωνική τάξη για όλη την κοινωνία.

H ιδεοληψία αφορά σε ιδέες, συχνά και ενέργειες, επίμονες, ανεξέλεκτες, χωρίς λογική.Oι ιδεοληπτικοί άνθρωποι παραγνωρίζοντας τις αντικειμενικές συνθήκες, επαναλαμβάνουν επίμονα τις προσωπικές τους απόψεις που συχνά οδηγούν και σε επιβλαβείς συνέπειες. Όταν μάλιστα τα άτομα αυτά καταλαμβάνουν θέσεις εξουσίας γίνονται εκτός των άλλων επικίνδυνοι για εαυτούς και, κυρίως, αλλήλους.

Ας δούμε λοιπόν στη σχέση της αριστερή μας κυβέρνησης και της πολιτικής που εφαρμόζει με τους παραπάνω όρους.

Η σημερινή κυβέρνηση είναι δέσμια των ιδεοληψιών που κουβαλούν πολλοί από αυτούς που τη στελεχώνουν. Πέραν της Οικονομίας, η Δημόσια Τάξη, η Δικαιοσύνη, η Παιδεία και το Μεταναστευτικό, αντιμετωπίζονται ως ιδανικά πεδία εφαρμογής ιδεών οι οποίες πέρα από πρακτικά ανεφάρμοστες είναι και επικίνδυνες για την χώρα και την κοινωνική της συνοχή.

Το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση αυξάνει την φορολογία, ιδίως στα μεσαία εισοδήματα, είναι αποτέλεσμα της ιδεοληψίας ότι η «μικροαστοί» είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του «προλεταριάτου», μεγαλύτερος κι από τους μεγαλοαστούς. Για να επιβληθεί το «προλεταριάτο», πρέπει να εξαφανισθεί η μεσαία τάξη. Και να φτωχοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, για να υπάρξει «προλεταριάτο», που θα ζει από την Κρατική και Κομματική «μεγαθυμία», με επιδόματα, κοινωνικά μερίσματα κ.ο.κ. Κι η όποια ανάπτυξη της οικονομίας, θα προέλθει από την εξαφάνιση του ιδιωτικού τομέα κι από την αντικατάσταση του από έναν, ακόμα πιο μεγάλο, δημόσιο τομέα.

Πιθανόν σε κάποιους όλα αυτά τα ακούγονται υπερβολικά. Ας μην παρασυρθεί κάποιος από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μεταμφιεστεί σε σοσιαλδημοκρατικό αστικό κόμμα. Ισως κάποια από τα στελέχη του να το επιθυμούν πραγματικά, ωστόσο ο πυρήνας των στελεχών του και η αριστερή βάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν σβήνει τις μνήμες του συγκεντρωτισμού και ριζοσπαστικοποίησης από το DNAτου. Εξάλλου ο Λένιν είχε πει «προκειμένου να παγιοποιηθεί η Αριστερά, το καθεστώς της πρέπει να κάνει 2 βήματα πίσω και ένα μπροστά»

Πολλά από τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης έστησαν τις πολιτικές τους καριέρες πάνω σε ουτοπικές ιδεοληψίες και επιπλέον είναι θύματα της «αυτοεκπληρούμενης προφητείας», όρος του καθηγητή Ρόμπερτ Μέρτον. Η «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» είναι η διαδικασία κατά την οποία μία πεποίθηση ή μία προσδοκία, είτε ορθή είτε λανθασμένη, επηρεάζει το αποτέλεσμα μίας κατάστασης ή τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο ή μία ομάδα θα συμπεριφερθεί.

Αυτό, λοιπόν είναι το πρόβλημα της σημερινής Αριστεράς, η οποία εκτός από συμφεροντολογικούς λόγους, έχει κάνει βίωμά της την ουτοπική ιδεοληψία της και παρ’ όλο που βλέπει ότι οδηγεί την χώρα στην καταστροφή -και πρώτα την ίδια, που αποκαλύφθηκε ποια είναι πραγματικά- θα εξακολουθεί, όσο έχει την δυνατότητα, όχι μόνο να μη διορθώνει τα λάθη της, αλλά να τα επαναλαμβάνει.

Η σημερινή Κυβέρνηση παίζει με την καθημερινότητα των πολιτών. Υποσχέθηκε πολλά πριν ανέλθει στην εξουσία αλλά όταν η πραγματικότητα την οδήγησε να καταπατήσει το 90% των υποσχέσεων της αποφάσισε να επιβάλλει κάποιες από τις αρχές που τους διακρίνουν όλα αυτά τα χρόνια, όπως η κατάργηση της αριστείας, η ισοπέδωση των αξιών, ακόμη και η κατάργηση τους όπως τις διδαχτήκαμε από τους προγόνους μας, η επαναφορά των αιώνιων φοιτητών, η κατάργηση της αξιολόγησης στους καθηγητές, η κατάργηση της έπαρσης της σημαίας στα δημοτικά σχολεία, οι μαθητές των οποίων δεν θα καλούνται επίσης να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο, η κατάργηση των παρελάσεων, η κατάργηση της προσευχής. Κάποια από αυτά τα πέρασαν αλλά κάποια δεν κατάφεραν να τα επιβάλλουν στον λαό. Αλλά ποιος είναι αυτό ο λαός; Σίγουρα η κυβέρνηση δρα για το λαό και ξέρει πάντα καλύτερα γιατί ο λαός μπορεί να παρασυρθεί εύκολα, για αυτό η αριστερή κυβέρνηση πρέπει ως καλή «μητέρα» να επιβάλλει την πολιτική της για το καλό του λαού.

Στον τομέα του ασύλου. Είναι βλασφημία να μιλήσουμε για καταπάτηση του ασύλου. Πρέπει να επιτρέπουμε σε οργανωμένους εγκληματίες να κρύβονται μέσα στα πανεπιστήμια. Ασφαλώς και πρέπει το άσυλο να διατηρεί τον ακαδημαϊκό και επιστημονικό του χαρακτήρα, ωστόσο η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει την περιουσία του λαού και να μην επιτρέπει σε κάποιους μπαχαλάκηδες να εξευτελίζουν θεσμούς και αξίες.

Στο τομέα της μετανάστευσης η ιδεοληψία των ανοιχτών συνόρων και το άνοιγμα ανεξέλεγχτων κέντρων κράτησης για τους μετανάστες στο όνομα του ψευτοανθρωπισμού, οδήγησαν χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα οι οποίοι έχουν κατακλύσει την πρωτεύουσα και όλες τις μεγάλες πόλεις χωρίς να μπορεί η κυβέρνηση να τους ελέγξει και να τους προσφέρει τα απαραίτητα για την προσωρινή διαμονή τους στην χώρα μας. Κάποιοι είναι βέβαιον ότι θα μπλέξουν στα σκοτεινά κυκλώματα της νύχτας και θα μετατραπούν σε κάτι άλλο από αυτό το οποίο έλπισαν όταν πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα.

Στο τομέα της δημόσιας τάξης μόλις ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έγινε λοιπόν κυβέρνηση οι πάλαι ποτέ προστατευόμενοι τους ξεκίνησαν τις καταλήψεις και τα επεισόδια με αίτημα την άμεση εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α σε ό,τι είχε να κάνει με τη κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, την απελευθέρωση του Σ. Ξηρού, την κατάργηση του νόμου περί επαύξησης του αξιοποίνου για την κάλυψη ή αλλοίωση των φυσικών χαρακτηριστικών του προσώπου κατά την τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων. Είχαμε λοιπόν καταλήψεις δημοσίων κτηρίων, επεισόδια στους δρόμους της Αθήνας, μέχρι και εισβολή στο προαύλιο της Βουλής. Σε όλα αυτά η αστυνομία ήταν απλά θεατής κατόπιν εντολής των αρμοδίων υπουργών με το επιχείρημα τους, η πεποίθηση ότι θα ξεθυμάνουν και θα σταματήσουν.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν θα αλλάξει ποτέ τις ριζοσπαστικές, αναχρονιστικές της αντιλήψεις ως αναφορά το Δημόσιο, την κρατική λειτουργία, των συγκεντρωτισμό της εξουσίας, την απέχθεια για τον ιδιωτικό τομέα, την φτωχοποποίηση της μεσαίας τάξης, την εμμονή στα επιδόματα και την αύξηση φορολογίας. Θα φορέσει πολλούς μανδύες αλλά σε κάθε ευκαιρία θα προσπαθεί να επιβάλλει κάτι από το ιδεοληπτικό/ιδεολογικό οπλοστάσιο της πιστεύοντας ότι μετά από πολλά χρόνια θα έχει φυτέψει στην συνείδηση των Ελλήνων την πεποίθηση ότι όσα έχουν βιώσει μέχρι τώρα είτε αρνητικά είτε θετικά στον αστικό τρόπο ζωής τους είναι ένα κακό παρελθόν το οποίο πέρασε χωρίς επιστροφή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου