ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

H ανεύθυνη παροχολογία Tσίπρα και τα κοστολογημένα μέτρα ανακούφισης του ΚΙΝ.ΑΛ.

h-ανεύθυνη-παροχολογία-tσίπρα-και-τα-κοσ-751973

*Του Αγγελου Αγραφιώτη

Με τη γνωστή παλαιοκομματική συνταγή της ανεύθυνης παροχολογίας επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας να διασώσει ό,τι μπορεί ενόψει της επερχόμενης ήττας στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να τονώσει το τρωτό κοινωνικό του προφίλ επιδιδόμενος σε ένα κρεσέντο παροχολογίας που θύμισε παλαιότερες εποχές. Με τη μόνη διαφορά ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με τις πολιτικές φτωχοποίησης που επέλεξε και το μνημόνιο που ο ίδιος έφερε, κατάφερε να απομακρύνει από δίπλα του τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη που πίστεψαν τα ψέματά του και τον εμπιστεύθηκαν και πλέον για την κυβέρνησή του δεν υπάρχει επιστροφή.

Τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, στην ουσία αποτελούν παροχολογία χωρίς αντίκρισμα. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι θα τηρήσει πιστά τις δεσμεύσεις για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που ο ίδιος συμφώνησε με τους δανειστές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χρηματοδότηση των εξαγγελιών του θα στηριχθεί σε ακόμη μεγαλύτερη υπερφορολόγηση από αυτή που έχει επιβάλει μέχρι και σήμερα. Σε υπερφορολόγηση που στερεί από τη χώρα μας τη δυνατότητα επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, γονατίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και νεκρώνει την αγορά.

Δυστυχώς για τη χώρα μας ο κ. Τσίπρας και η παρέα του δεν έχουν ούτε σχέδιο αλλά ούτε και την ικανότητα να διαχειριστούν την κρίσιμη αυτή χρονική συγκυρία για τη χώρα μας. Κρίσιμη για τις τωρινές αλλά και για τις επόμενες γενιές καθώς οι αδέξιοι χειρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. ναρκοθετούν στην ουσία την ανάπτυξη και την ευημερία της Ελλάδας. Οι αγορές ήδη δείχνουν ότι δεν εμπιστεύονται την τωρινή κυβέρνηση. Στέκονται απέναντί μας επιθετικά, η ανάπτυξη που υποτίθεται ότι έρχεται στην ουσία καρκινοβατεί και τα spreadsαυξάνονται. Εάν δε ο κ. Τσίπρας επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το χρηματικό απόθεμα της χώρας, το buffer, προκειμένου να ικανοποιήσει τις εξαγγελίες του, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο. Οι αγορές θα εκλάβουν τους χειρισμούς Τσίπρα ως ένα ακόμη λάθος μήνυμα, κάτι που θα επιφέρει την πλήρη αποσταθεροποίηση της χώρας.

Επομένως η λύση σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία δεν είναι ούτε η υπερφορολόγηση, αλλά ούτε και το buffer. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει ανάγκη από μία προοδευτική αλλαγή με σαφή στρατηγική και νέους εθνικούς στόχους. Μία νέα διακυβέρνηση που θα φέρει ένα νέο εθνικό σχέδιο για τη σωτηρία και την ανάταξη της χώρας. Μέσα από συγκεκριμένης και κοστολογημένες πολιτικές οι οποίες και θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και δεν θα δημιουργήσουν ζητήματα με τις αγορές.

Τα κοστολογημένα μέτρα ανακούφισης

Ένα τέτοιο εθνικό σχέδιο μόνο το ΚΙΝ.ΑΛ. διαθέτει τη δεδομένη χρονική στιγμή, το οποίο παρουσίασε αναλυτικά από το βήμα της ΔΕΘ, η πρόεδρός του Φώφη Γεννηματά, θέτοντας τους στόχους αλλά και τις προτεραιότητες για τη χώρα.

Συγκεκριμένα πρώτη προτεραιότητα είναι η πραγματική επανάσταση στο κράτος. Με αποκέντρωση τόσο της διακυβέρνησης και των εξουσιών, όσο και των αρμοδιοτήτων και των πόρων, με ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, θέτοντας παντού αξιοκρατία και αξιολόγηση.

Δεύτερη προτεραιότητα είναι η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης άνω του 2,5% κάτι που απαιτεί ένα επενδυτικό σοκ. Στο πλαίσιο αυτό στόχος του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι η προσέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας, με την πλήρη κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων και fast truck διαδικασίες, κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τρίτη προτεραιότητα και αρκετά σημαντική είναι η θέσπιση λιγότερων και δικαιότερων φόρων. Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύουμε να μειώσουμε τον συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, καθώς επίσης και τους φόρους στην παραγωγή.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης η επαναφορά του ΦΠΑ στον προηγούμενο χαμηλό συντελεστή για κρίσιμους τομείς, όπως η εστίαση, ο τουρισμός, η ζυθοποιία, το κρασί, καθώς επίσης και η στήριξη νέων ανθρώπων που επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα. Στήριξη έμπρακτη με πλήρη απαλλαγή από τη φορολογία για 3 χρόνια και απαλλαγή για 3 χρόνια επίσης από τις ασφαλιστικές εισφορές για τη συνταξιοδότηση.

Τέταρτη προτεραιότητα του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι η παιδεία και ο πολιτισμός, που και θα πρέπει να ακολουθήσουμε μία μακροχρόνια στρατηγική πάντοτε μέσα από εθνική συνεννόηση. Δεν είναι δυνατόν ο κάθε υπουργός να ανατρέπει τις πολιτικές του προηγούμενου και η παιδεία να γίνεται χώρος πειραματισμών με επιζήμιες συνέπειες για παιδιά και γονείς.

Πέμπτη προτεραιότητα είναι να ανακτήσει κάθε Έλληνας το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, μέσω συγκεκριμένων πολιτικών. Καταρχήν θα πρέπει να αλλάξει ριζικά ο Ασφαλιστικός Νόμος του κ. Κατρούγκαλου που οδήγησε σε χρεοκοπία το Ασφαλιστικό Σύστημα. Να μειωθούν οι εισφορές μικρομεσαίων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών και να δοθούν πρόσθετα κίνητρα για τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων. Στο πλαίσιο αυτό μεγάλη προτεραιότητα έχει και η στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών, της οικογένειας και των εργαζομένων τα οποία στενάζουν από τις πολιτικές που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Δέσμευση του ΚΙΝ.ΑΛ. και της Φώφης Γεννηματά είναι η πλήρης κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ και η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επίσης όλα τα παιδιά θα πρέπει να έχουν θέση σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς επίσης και να θεσπιστεί επίδομα ενοικίου σε νέα ζευγάρια που δεν έχουν ιδιόκτητο σπίτι.

Επιπλέον θα πρέπει να γίνει ουσιαστική αύξηση του κατώτερου μισθού με επαναφορά του καθορισμού του από τους κοινωνικούς εταίρους, με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και στήριξη των ανέργων. Ειδικά για τους τελευταίους η στήριξη θα είναι έμπρακτη με επιδότηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά είναι άμεση ανάγκη και επιτακτική να πάμε το συντομότερο δυνατόν σε εκλογές, προκειμένου να φύγει η κυβέρνηση Τσίπρα η οποία καταπάτησε αρχές και αξίες. Να κλείσει ο κύκλος του χθες, “η αριστερή παρένθεση” του ψέματος και της “αυταπάτης”, των διορισμών φίλων, συγγενών και συντρόφων και να ανοίξει ένας νέος κύκλος για την Ελλάδα. Ένας κύκλος αισιοδοξίας, εμπιστοσύνης, σταθερότητας και ευημερίας.

Τα νέα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. ανταποκρινόμενα στην πρόσκληση-πρόκληση της προέδρου Φώφης Γεννηματά για επανεκκίνηση της χώρας, είναι έτοιμα όποτε ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει τη διενέργεια εκλογών, να διεκδικήσουν το καλύτερο για τη χώρα και τους Έλληνες, τερματίζοντας την ανερμάτιστη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο Αγγελος Αγραφιώτης είναι μέλος της Γραμματείας του Τομέα Προστασίας

του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ, μέλος του ΚΙΝ.ΑΛ. Μαγνησίας

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου