ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το καλωσόρισμα των νέων παιδιών στον Παιδικό Σταθμό

το-καλωσόρισμα-των-νέων-παιδιών-στον-π-752772

Του Μίλτου Σπανού,

συντ. παιδίατρου, συμβούλου Παιδικών Σταθμών

Κάποιοι κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται, σύμφωνα με τη γνώμη των ψυχολόγων, κοινωνιολόγων, παιδιάτρων στην πρώτη επαφή του παιδιού με τον Παιδικό Σταθμό είναι οι εξής:

– Προετοιμασία των γονέων από τα υπεύθυνους νηπιαγωγούς κατά την εγγραφή του παιδιού τους στο νηπιαγωγείο ή στον παιδ. Σταθμό. Οι γονείς, εν συνεχεία, να προετοιμάσουν το παιδί τους για το καινούργιο του στέκι. Π.χ. να ξέρει το παιδί τους ότι θα ευρίσκεται, για κάποιο χρονικό διάστημα σε ένα καινούργιο ωραίο περιβάλλον, όπου θα γνωρίσει πολλούς καινούργιους φίλους.

– Κατά την πρώτη είσοδο του παιδιού στον παιδικό σταθμό, η νηπιαγωγός τρέχει πρώτη να προϋπαντήσει το παιδάκι, με χαμόγελο, γλυκές κουβεντούλες και καλοσύνη και όχι να συμβεί το αντίθετο.

– Εάν το παιδάκι αρχίσει να κλαίει σαν πρωτάρικο, τότε ο γονιός για αρκετό χρονικό διάστημα παραμένει μαζί με το παιδί του, πριν αναχωρήσει. Εχει αποδειχθεί ότι τις περισσότερες φορές, μετά από λίγο χρονικό διάστημα, το παιδάκι σταματάει να κλαίει (γιατί το παίρνει απόφαση ότι δεν γίνεται το δικό του).

– Όταν ο γονιός θα φύγει από τον παιδικό σταθμό θα πρέπει να ενημερώσει το παιδί του ότι φεύγει (όχι στα κλεφτά!) και να έχει πει ωραίες δικαιολογίες (π.χ. πάω μωρό μου να ετοιμάσω το αγαπημένο σου φαγητό!)

– Καλόν θα είναι οι γονείς να είναι σε συνεχή επαφή τις πρώτες ημέρες με τους υπευθύνους του παιδικού σταθμού (π.χ. τηλεφωνικώς και σε κοντινές αποστάσεις) για να βοηθήσουν σε κάτι το απρόβλεπτο.

– Θα είναι πολύ ωραίο τα νήπια να μάθουν να απαγγέλουν γνωστά ποιήματα, όπως τα υπέροχα: «Η μητέρα» και η «Πρώτη προσευχή»:

Η μητέρα

Πώς να θυμώσω τη μητέρα,

να κάμω ‘γω να λυπηθή,

π’ όλη νύχτα κι όλη μέρα

για το καλό μου προσπαθεί;

Αυτή στα στήθη τα γλυκά της

με είχε βρέφος απαλό

μ΄εκαθάριζε στα γόνατά της

και μ’ έμαθε για να μιλώ.

Αυτή με τρέφει και με ντύνει,

αυτή για με πρωί ξυπνά

και δίπλα στη μικρή μου κλίνη,

σαν αρρωστήσω, ξαγρυπνά.

Α! Πώς λοιπόν τέτοια μητέρα

να κάμω εγώ να λυπηθή,

π’ όλη νύχτα κι όλη μέρα

για το καλό μου προσπαθεί;

Πρωινή προσευχή

Επρόβαλ’ η αγούλα

κι ολόχαρο ξυπνώ

να στείλω προσευχούλα

ψηλά στον Ουρανό.

Βοήθησέ με, Θεέ μου,

ναμαι καλό παιδί

και πάντα φώτιζέ μου

το νου και την ψυχή.

Με τ’ άλλα τα παιδάκια

ναμ’ αγαπημένο,

σαν τα άκακα αρνάκια

τρισευτυχισμένο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου