ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η δωρεά του αειμνήστου Αποστόλου Δράκου και η ιστορία του έργου που αύριο εγκαινιάζεται

η-δωρεά-του-αειμνήστου-αποστόλου-δράκ-755465

Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΝΤΟΡΙΖΟΥ, τέως δημάρχου Πορταριάς

Σχετικά με το νέο διδακτήριο, το οποίο θα εγκαινιάσει μεθαύριο ο δήμαρχος Βόλου και όπου θα στεγαστεί από τη νέα σχολική χρονιά το Νηπιαγωγείο της Πορταριάς, είναι σημαντικό, για λόγους ιστορικής μνήμης και δημοκρατικής συνέχειας του προνομιακού θεσμού της Αυτοδιοίκησης, να αναφερθούν συνοπτικά τα ακόλουθα:

Το αρχικό κτίριο ήταν ιδιοκτησία του αειμνήστου συμπολίτη μας Απόστολου Δράκου και του εν ζωή αδελφού του Θεμιστοκλή, κατοίκου Ελβετίας. Ο Απόστολος Δράκος, με τη διαθήκη του δώρισε στην τότε Κοινότητα Πορταριάς το 50% της οικίας του στο χωριό, με την ευχή να πράξει το ίδιο και ο αδελφός του για το δικό του μερίδιο. Ο κύριος Θεμιστοκλής Δράκος ανταποκρίθηκε στο θέλημα του εκλιπόντος αδελφού του, κι έτσι ολόκληρο το ακίνητο περιήλθε στην ιδιοκτησία του μετέπειτα καποδιστριακού Δήμου Πορταριάς. Πρέπει να αναφερθεί ότι ο Απόστολος Δράκος, εκτός από το σπίτι του, κατέλιπε με την διαθήκη του στην Κοινότητα Πορταριάς και επτά διαμερίσματα στον Βόλο, συνεχίζοντας την θαυμαστή και αξιομίμητη παράδοση των ελλήνων ευεργετών και δωρητών στην πατρίδα μας.

Ο Δήμος Πορταριάς συνέταξε τη μελέτη στατικής και αντισεισμικής στήριξης του δωρηθέντος ακινήτου, την μετατροπή του από οικία σε σχολικό κτίριο και την εν γένει ανακαίνισή του.

Από την πλευρά του, ο Καλλικρατικός Δήμος Βόλου υπό την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του κ. Πάνου Σκοτινιώτη, κατόρθωσε να εξασφαλίσει πίστωση 286.000 ευρώ από τον ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ) και η εκτέλεση της μελέτης προχώρησε σε αρκετά καλό βαθμό. Όμως, για την αποπεράτωση του διδακτηρίου απαιτούνταν μια πρόσθετη δαπάνη, η οποία διετέθη από την σημερινή Δημοτική Αρχή. Έτσι, μετά από οκτώ χρόνια αποπερατώθηκε το έργο και το Νηπιαγωγείο θα στεγαστεί σ’ ένα σύγχρονο πλέον διδακτήριο.

Τα εγκαίνια θα τελεσθούν στις 11 Σεπτεμβρίου με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, από τον σημερινό δήμαρχο Βόλου, παρόλο που η συμμετοχή του υπήρξε μικρότερη. Σωστά. Αυτό επιτάσσουν η Δημοκρατία, η λειτουργική συνέχεια των θεσμών και οι κανόνες της Αυτοδιοίκησης. Να αποφασίζει δηλαδή ο κυρίαρχος λαός ανεξάρτητα αν είναι λάθος ή σωστό. Κανένας Δήμος και κανένας τόπος δεν ξεκινάει την ύπαρξη του από την ώρα που ορκίζεται ένα νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Υπάρχει συνέχεια και πρέπει να τη σεβόμαστε.

Εκείνο πάντως που πιστεύω, χωρίς να υποδεικνύω, είναι ότι θα πρέπει, κατά την τελετή των εγκαινίων του Νηπιαγωγείου Πορταριάς να γίνει αναφορά σε όσα προανέφερα, ιδιαίτερα στον αείμνηστο Απόστολο Δράκο, για να έχει συνέχεια και βρίσκει μιμητές η προσφορά των δωρητών. Ο Δήμος Πορταριάς, τιμώντας τον αείμνηστο Απόστολο, έδωσε το όνομά του στον δρόμο, όπου βρίσκεται το νέο Νηπιαγωγείο: Οδός Απόστολου Δράκου. Το όνομα και αυτού του εκλεκτού συμπολίτη μας έχει γραφτεί στο μακρύ κατάλογο των δωρητών της Πορταριάς και στην συλλογική μνήμη των κατοίκων της. Επίσης κατά την γνώμη μου, κάπου, στο νέο διδακτήριο πρέπει να τοποθετηθεί μια πινακίδα που να γράφει: «Δωρεά Αποστόλου Δράκου», ελπίζω δε το νέο Νηπιαγωγείο να ονομαστεί «Δράκειο Νηπιαγωγείο Πορταριάς».

Σχετικά με τις πινακίδες έχω και μια άλλη απορία: Στο χωριό Άλλη Μεριά, υπάρχει ένα τριώροφο κτίριο, μεταξύ του παλαιού Σχολείου και του Παιδικού Σταθμού. Το κτίριο κτίστηκε από τον Δήμο Πορταριάς και χρησιμοποιήθηκε από το Δημοτικό Σχολείο. Μετά την ολοκλήρωση του νέου Διδακτηρίου του εξαθεσίου Δημοτικού Σχολείου, το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ (κοινωφελής επιχείρηση) του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου, αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει ως κοινωνικό Κέντρο και το ονόμασε «Κοινωνικό Κέντρο Άλλης Μεριάς ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΑΚΟΣ», τοποθετώντας δύο πινακίδες με τα στοιχεία αυτά.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή αποφάσισε να αλλάξει τη χρήση του κτιρίου και να στεγάσει άστεγες οικογένειες. Καμία αντίρρηση, θα έλεγα ότι είναι πιο σωστή και πιο ωφέλιμη ενέργεια. Η απορία μου όμως είναι γιατί δεν αναγράφεται το όνομα του Θανάση Νάκου; Ξηλώθηκαν οι προηγούμενες πινακίδες διότι έγραφαν «Κοινωνικό Κέντρο». Εντάξει! Δεν μπορούσαν να τοποθετηθούν νέες αρκεί να μην διαγραφόταν το όνομα του Θ. Νάκου;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου