ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Τα νταούλια και το τάξιμο

τα-νταούλια-και-το-τάξιμο-755591

Της ΕΛΕΝΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης και όλοι κάθε χρόνο περιμένουμε να ακούσουμε εξαγγελίες που δεν πραγματοποιούνται και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με την αριστερά στο τιμόνι της χώρας.

Μετά τα νταούλια λοιπόν και τους πανηγυρισμούς η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μάλλον καθυστερεί. Η χώρα μας βέβαια πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία. Η Ελλάδα παραμένει ο αδύναμος κρίκος για τους επενδυτές μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που το χαρακτηρίζουν η τουρκική κρίση, τα επιτόκια που πιέζουν οι τράπεζες το κόστος δανεισμού, η ιταλική αναταραχή αλλά και μία σειρά δύσκολων οικονομικών γεγονότων.

Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν στην Αθήνα, οι αγορές θα είναι σκληρές με την Ελλάδα και θα παρακολουθούν στενά τις οικονομικές πολιτικές της, τονίζοντας την ανάγκη για συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Και πάμε στο τάξιμο της ΔΕΘ… Ενας παλιός πολιτικός είχε πει ότι οι υποσχέσεις δεσμεύουν αυτούς που τις δέχονται κι όχι αυτούς που τις δίνουν… Δηλαδή αυτός που τάζει, όταν κάνει τη δουλειά του τα ξεχνά, ενώ αυτός που του τάζουν τα θυμάται και όταν έρχονται οι εκλογές ενεργεί ανάλογα.

Έμποροι λοιπόν διαβάζουμε ότι έστειλαν επιστολές και ιδιαίτερα στον πρωθυπουργό, λέγοντάς του ότι το εμπόριο δεν επιζητά ένα γεμάτο καλάθι παροχών, αλλά ένα καλάθι ενεργειών με την καθημερινότητα της πραγματικής οικονομίας.

Δεν ήθελα να πιστέψω ότι στην ΕΡΤ ζητούν επιπλέον προσλήψεις, αυτό όμως κυκλοφόρησε…

Ποιο θα είναι το νέο ξεκίνημα του πρωθυπουργού, η παροχολογία, ο ανασχηματισμός, που μόνο νέα στελέχη δεν ανέδειξε ή η σκανδαλολογία;

Πώς αντιλαμβάνεται όμως ο πρωθυπουργός το νέο ξεκίνημα της κυβέρνησής του; Με την παροχολογία η οποία έχει ήδη αρχίσει και πρόκειται να κορυφωθεί; Με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, πλην όμως με παλιά, όπως αποδείχθηκε, κομματικά στελέχη.

Πάντως ο υπουργός Ευκ. Τσακαλώτος, κρατά μικρό καλάθι και ο χειμώνας που μας περιμένει θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος αν σκεφτεί κανείς ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο που είναι οι εταίροι μας στην ΕΕ.

Όσο για τον ανασχηματισμό καλό θα ήταν να απαντήσει ο πρωθυπουργός μέσα

στο κόμμα του και κυρίως δυσαρεστημένους για τους καινούργιους κυβερνητικούς συμμάχους που προέρχονται από κόμματα που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν ότι είναι τα κόμματα που μας οδήγησαν στα μνημόνια… χώρα του παραλόγου καλά την είχε ονομάσει ο εθνάρχης, ο οποίος συχνά πυκνά αναφέρεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ… Σαν παράδειγμα… Το ζούμε κι αυτό…

«Από σήμερα ξεκινάμε με όραμα και αποφασιστικότητα για τη νέα εποχή της πατρίδας μας… Για να μην ξαναγυρίσουμε ποτέ πίσω στην Ελλάδα των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας». Είναι η κατάληξη του διαγγέλματος του πρωθυπουργού στην Ιθάκη την πρώτη ημέρα μετά τη λήξη των μνημονίων, αφού όμως είχε με εμπάθεια λοιδορήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Τα μνημόνια της λιτότητας δεν τελείωσαν όμως γιατί με σειρά νόμων που έχουν ήδη ψηφιστεί, η χώρα μας έχει δεσμευθεί σε νέες περικοπές συντάξεων, σε φορολόγηση των ασθενέστερων λόγω μείωσης του αφορολογήτου, σε ποικίλες υποχρεώσεις που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.ο.κ.

«Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμά της να ορίζει τις τύχες και το μέλλον της». Αυτό το είχε και επί περιόδου μνημονίων. Απόδειξη η βαριά φορολογία, παρά τη διαφωνία των δανειστών. Πάντως βαριές υποχρεώσεις ισχύουν και μετά τα μνημόνια, αφού ρητά έχουμε δεσμευθεί στην άτυπη μνημονιακή συνέχεια που έχουμε αποδεχθεί.

Περιμένουμε λοιπόν να ακούσουμε …τι θα ακούσουμε, αλλά σίγουρα δεν θα το πιστέψουμε…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου