ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η οχλοκρατία της αντιπολίτευσης στον Δήμο Βόλου

η-οχλοκρατία-της-αντιπολίτευσης-στον-755599

Του Γιώργου Μουλά,

προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου

Κατ’ αρχάς, θα σας αναφέρω ένα γεγονός, το οποίο έχει μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη μου, που έλαβε χώρα σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Βόλου προ εικοσαετίας περίπου, όταν ήμουν νέος δημοτικός σύμβουλος. Θυμάμαι, ότι συζητείτο κάποιο θέμα, μάλλον πολεοδομικό, και παρίσταντο πολλοί ενδιαφερόμενοι, που είχαν έλθει στην συνεδρίαση. Τον λόγο έλαβε ο κ. Νίκος Γκατζής, δημοτικός σύμβουλος τότε και μετέπειτα βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος με εύστοχα και τεκμηριωμένα επιχειρήματα ανέπτυξε τις θέσεις του, που προκάλεσαν τον αυθόρμητο ενθουσιασμό του πλήθους των προσελθόντων, οι οποίοι ξέσπασαν σε επευφημίες. Τότε ο κ. Γκατζής διέκοψε την ομιλία του, στράφηκε προς το πλήθος και με αυστηρό τόνο τους είπε, ότι δεν δέχεται αυτού του είδους τις επιδοκιμασίες, ούτε ότι ανέπτυξε αυτές τις θέσεις για να τους προσεταιριστεί, αλλά διότι ακριβώς πίστευε, ότι αυτές ήταν οι σωστές. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα συνέχισε, μην επιτρέποντας στον εαυτό του να λαϊκίσει και να ακολουθήσει τον καιροσκοπισμό, που επικρατούσε τότε και που, δυστυχώς, επικρατεί και σήμερα. Τέτοιοι πολιτικοί άνδρες, με τόσο αξιοπρεπή στάση, ενέπνεαν τον σεβασμό εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου, ενώ σήμερα πολλά μέλη αυτού, με την τακτική τους, μόνο αηδία και αποστροφή προκαλούν.

Βλέποντας κανείς τα έκτροπα, που δημιούργησε ομάδα ατόμων, στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο, τρομάζει. Από πού όμως προέρχονται αυτός ο τρόμος και η τρομοκρατία, που κάποιοι θέλουν να επιβάλλουν στο δημοτικό συμβούλιο; Είναι μία σωστή αντιπολιτευτική τακτική αυτή;

Τα επεισόδια, τα οποία οδήγησαν στη διατάραξη και διακοπή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου έχουν σαφή χαρακτηριστικά οχλοκρατίας. Η οχλοκρατία αποτέλεσε εδώ και είκοσι πέντε αιώνες τον πλέον ύπουλο εχθρό της δημοκρατίας. Με την οχλοκρατία οι πρωταγωνιστές της και οι υποστηρικτές της δικαιολογούν έκνομες συμπεριφορές, βιαιότητες εν ονόματι κάποιων διεκδικήσεων, χωρίς στην ουσία να έχουν κάποια νομιμοποίηση. Οι παράλογες συμπεριφορές μικρών ομάδων οδηγούν σε κατάλυση οργάνων της δημοκρατίας, όπως συνέβη στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βόλου. Θεμελιώδης αρχή της δημοκρατίας είναι ο σεβασμός στους κανόνες της, μια αρχή, την οποία οι γνωστοί πλέον κύριοι γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Τη δημοκρατία έχουμε υποχρέωση όλοι να την υπηρετούμε και να την προστατεύομε από την οχλοκρατία και τους θιασώτες της. Οι κανόνες δικαίου, που τη διέπουν, δεν μπορεί να αλλάζουν κατά το δοκούν και με τον λεγόμενο τσαμπουκά κάποιων ομάδων πολιτών. Δεν επιτρέπεται αυτό το αμάλγαμα των ταραξιών να επιθυμεί και να μετατρέπει το δημοτικό συμβούλιο σε ρινγκ.

Διερωτώμαι πολλές φορές τι άλλαξε στην πολιτική ζωή του τόπου και φθάσαμε εκεί που φθάσαμε με τα τελευταία γεγονότα στο δημοτικό συμβούλιο και τα παρεπόμενα αυτών. Αρκετοί από τους σημερινούς δημοτικούς συμβούλους γνωρίζουν άραγε τι ρόλο παίζουν;

Με ρωτούν καθημερινά πολλοί συμπολίτες μου τι με πείραξε περισσότερο από τα τελευταία δραματικά επεισόδια, που έλαβαν χώρα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Βόλου της 27ης Αυγούστου 2018. Οι επιθέσεις με ύβρεις και απειλές, οι συμπλοκές, οι ανατροπές επίπλων, ο εκσφενδονισμός αντικειμένων, οι φθορές που προκλήθηκαν ή τέλος το παρ’ ολίγον λιντσάρισμά μου από τους επιτιθέμενους και τους υποκινητές τους;

Τους απαντώ αυτό που με έχει στενοχωρήσει περισσότερο είναι η στάση συγκεκριμένων δημοτικών παρατάξεων και κάποιων δημοτικών συμβούλων, προ, κατά και μετά τη συνεδρίαση.

Είναι γνωστή άλλωστε, η στείρα και καταστροφική αντιπαράθεση ενός μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης στον Δήμο Βόλου, που δεν βοηθά στα προβλήματα της πόλης, ούτε και αυτούς τους ίδιους, που τη μετέρχονται. Η αντιπολίτευση του Δήμου Βόλου, με τον εκπληκτικό αριθμό προσφυγών και ενστάσεων, το σαμποτάρισμα των έργων και την υπονομευτική τακτική της, έχει γίνει παράδειγμα προς αποφυγή σε όλη την Θεσσαλία και το πανελλήνιο.

Έχει προξενήσει αλγεινή εντύπωση η αντιδημοκρατική στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στον Δήμο Βόλου, που δεν καταδίκασε ξεκάθαρα τους προκαλέσαντες τα επεισόδια, αλλά προσπάθησε να επιρρίψει ευθύνες στην Δημοτική Αρχή. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και τοπικές νομαρχιακές επιτροπές κομμάτων, που συμμετέχουν στην Ελληνική Βουλή. Είναι εμφανές, ότι κάποιοι δεν πιστεύουν και πολύ στη δημοκρατία. Δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτε; Δεν αντιλαμβάνονται σε τι επικίνδυνους ατραπούς οδηγούνται με αυτές τις απόψεις τους;

Συμπαρίστανται, υποστηρίζουν και συνεργάζονται με μια ομάδα ανθρώπων, που δημιούργησαν ένα «μπάχαλο», κατά τα κοινώς λεγόμενα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Με την άμυαλη και εμπαθή στάση τους πιστεύουν ότι προκαλούν φθορά στη Δημοτική Αρχή. Κούνια που τους κούναγε! Ακόμα και ο πλέον δύσπιστος πολίτης απέναντι στη Δημοτική Αρχή έχει πειστεί πλέον, με τον βρόμικο πόλεμο που αυτή δέχεται, ότι κάνει σωστά τη δουλειά της. Επιπλέον, εάν αυτοί οι αντιπολιτευόμενοι είχαν δίκαιο σε κάποια σημεία και αυτό το απώλεσαν με τη λαϊκίστικη συμπεριφορά τους.

Ενώ, οι καθ’ αυτού αναρχικοί έχουν αποκηρύξει την τακτική των μπαχαλάκηδων, έρχονται οι εδώ πολιτικοί φωστήρες εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου και υποθάλπτουν τέτοιες τακτικές. Η εισβολή ταραξιών και η δημιουργία θερμών επεισοδίων στο δημοτικό συμβούλιο, στο ανώτερο δημοκρατικό πολιτικό όργανο της πόλης, μάλιστα δε με τις ευλογίες και την κάλυψη δημοτικών παρατάξεων και κομματικών στελεχών, δεν προάγουν την πολιτική ζωή του Βόλου.

Θα ήταν αφελές να πιστεύει κανείς, ότι με τραμπουκισμούς, προπηλακισμούς και κάθε είδους χυδαιότητες θα επιτευχθεί η μείωση του παραγόμενου έργου της Δημοτικής Αρχής. Ούτε με την επιχειρούμενη διαστρέβλωση των γεγονότων είναι δυνατόν οι θύτες να εμφανιστούν σαν θύματα. Η οχλοκρατία σαν μέσον εναντίον της Δημοτικής Αρχής θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια όλους αυτούς τους αντιπολιτευόμενους σε μία συντριπτική ήττα. Ο βαθύτατα δημοκρατικός λαός του Βόλου δεν επιθυμεί και δεν υιοθετεί τέτοιου είδους βίαιες μεθόδους. Οι συμπολίτες μας έχουν νου και γνώση. Η οχλοκρατία της αντιπολίτευσης δεν θα περάσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου