ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Δήμος Νοτίου Πηλίου: Εν αναμονή της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου

δήμος-νοτίου-πηλίου-εν-αναμονή-της-ένα-759222

Του Κωνσταντίνου Γραμμένου,

προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Καλών Νερών του Δήμου Νοτίου Πηλίου

Πλησιάζουμε προς τη δύση μιας ακόμη τουριστικής περιόδου και οι ευχές όλων είναι ο Σεπτέμβριος και Οκτώβριος (Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος), να είναι εξίσου ανταποδοτικοί σε τουριστικό συνάλλαγμα για τους επαγγελματίες της περιοχής.

Για άλλη μια χρονιά όμως η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου έμεινε μεταξεταστέα όσον αφορά στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της και τη συνδρομή της απέναντι στον τόσο νευραλγικής σημασίας για τον τόπο, τομέα του τουρισμού.

Εάν η Δημοτική Αρχή του Νοτίου Πηλίου δεν είχε βάσιμες πληροφορίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τη μετατόπιση των εποχών πώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι οι 5μηνες συμβάσεις εποχικού προσωπικού στη καθαριότητα υπογράφηκαν τον Αύγουστο ενώ οι ναυαγοσώστες για τις πολυσύχναστες παραλίες εμφανίστηκαν πριν τον 15αύγουστο.

Πέραν του αστεϊσμού, πολύ φοβάμαι ότι μιλάμε για τη χειρότερη δημοτική αρχή που γνώρισε αυτός ο τόπος. Επτά χρόνια πέρασαν από την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» (του σχεδίου συνένωσης των Καποδιστριακών Δήμων Μηλεών, Αφετών, Σηπιάδος, Αργαλαστής και της κοινότητας Τρικερίου) και φαίνεται ότι η επιτελική ομάδα του δημάρχου κ. Φορτούνα μαζί και ο ίδιος αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων ακόμη και στη διεκπεραίωση των πιο απλών διαδικασιών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τα άλλοθι που επικαλούνται είναι γνωστά αλλά πλέον τετριμμένα.

Αρχικά μας έφταιγε το υπέρογκο χρέος που κληρονομήσαμε από την συνένωση των Καποδηστριακών Δήμων. Κατανοητό, αφού οι οφειλές (περίπου 9 εκ.€) μάς στέρησαν τη δυνατότητα επενδύσεων σε υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Η δυσκολία όμως αυτή δε μας στερούσε τη δυνατότητα να προβούμε στην κατάρτιση ενός αποτελεσματικού οργανογράμματος το οποίο να περιλαμβάνει την κινητοποίηση όλων εκείνων των μονάδων ή συλλογικών δομών για εθελοντική προσφορά, είτε εργασίας είτε ακόμα και οικονομικής στήριξης. Αντίθετα τα στελέχη της δημοτικής αρχής περιχαρακώθηκαν σε ατομικά συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες (κυρίως στο ποιος θα πάρει το «δακτυλίδι» διαδοχής από τον νυν δήμαρχο) και φρόντισαν επιμελώς και συστηματικά να απαξιώσουν και να απομακρύνουν όλους αυτούς που ήταν διατεθειμένοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και τις γνώσεις τους για το καλό του τόπου. Η δικαιολογία του μεγάλου χρέους έπαψε να υφίσταται από τα τέλη του 2017 αφού το κράτος χρηματοδότησε την εξόφληση και των τελευταίων οφειλών του Δήμου δίνοντάς του τη δυνατότητα ο προϋπολογισμός του 2018 να εφαρμοστεί με μηδενικό χρέος.

Και είναι γεγονός ότι το χρέος αποπληρώθηκε αφού στα δημοτικά συμβούλια ακούγεται πλέον το περίφημο και ιστορικό σλόγκαν ότι «λεφτά υπάρχουν», είμαστε αποθεματικοί μετά από πολλά χρόνια.

Το νέο άλλοθι είναι ότι την ευθύνη για τα κακώς γενόμενα στον Δήμο Νοτίου Πηλίου έχουν οι υπάλληλοι οι οποίοι αδιαφορούν, δεν συνεργάζονται, χρονοτριβούν και ακούσαμε τελευταία και το απίθανο τολμούν να εγκυμονήσουν κ.ο.κ. Η διαχείριση των ανθρώπινων πόρων είναι ολόκληρη επιστήμη που θα έπρεπε εξ αρχής να είχατε συμβουλευτεί κύριοι της Δημοτικής Αρχής. Προβλέπει ότι κάθε υπάλληλος μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα σε συγκεκριμένες θέσεις εφόσον βέβαια υπάρχει στοχοθεσία και φυσικά έμπνευση και όραμα. Και στην τελική ισχύει ο κανόνας της αγοράς που προστάζει ότι πρώτος «ο ηγέτης σηκώνει τα μανίκια» για να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους κάτι που ούτε καν ακουμπήσατε. Μη προσπαθείτε να κρύψετε τη δική σας ανικανότητα και αναλγησία πίσω από αυτούς στους οποίους έπρεπε να είχατε μεταδώσει το όραμά το οποίο όπως φαίνεται σας υπολείπεται.

Άφησα για το τέλος αυτό το οποίο είναι δυστυχώς κοινή πεποίθηση και ακούγεται κατά κόρον από την εφαρμογή του «Καποδίστρια» (1999 συνένωση των κοινοτήτων) και ενισχύθηκε με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» (2008 συνένωση των Καποδιστριακών Δήμων). Δηλαδή για όλα υπαίτια είναι τα συστήματα αυτοδιοίκησης που εφαρμόστηκαν και ότι θα ήταν καλύτερη η κατάσταση αν επιστρέφαμε στο παλαιό σύστημα αυτό των μεμονωμένων Κοινοτήτων. Είναι ασφαλές αν όχι αφελές και βολικό να φορτώνουμε όλα τα κακώς κείμενα στο σύστημα. Κάθε σύστημα εφαρμόζεται από ανθρώπους οι οποίοι διατείνονται ότι έχουν τις ικανότητες και τα ψυχικά αποθέματα να εφαρμόσουν όσα ρητά αυτό προβλέπει. Σε αυτούς θα πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες και στη προκειμένη περίπτωση σε εμάς οι οποίοι αποτελούμε την Δημοτική Αρχή στην οποία έταξαν οι δημότες του Νοτίου Πηλίου να εφαρμόσουμε το νέο σύστημα. Σε εμάς πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες και όχι στον «Καποδίστρια» ούτε στον «Καλλικράτη» πόσο μάλλον στον Κολοκοτρώνη ο οποίος αποτέλεσε τον πατέρα της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης στον οποίο κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν επιρρίπτοντας τις ευθύνες συνεχώς στους προηγούμενους και αυτοί με τη σειρά τους στους προηγούμενους κ.ο.κ. Τι έγινε το αρχαίο ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει»;. Από πότε ένα σύνολο δυνάμεων φέρνει μικρότερα αποτελέσματα από μεμονωμένες δυνάμεις; Μήπως πίσω από τέτοιους αφορισμούς κρύβονται όσοι θέλουν να εξυπηρετούν ίδια συμφέροντα; Μήπως εν τέλει και εμείς οι ίδιοι επικαλούμαστε τέτοιους λόγους για να μην κάνουμε αυτό που μας αναλογεί ως ενεργοί δημότες;

Ας μη τρέφουμε αυταπάτες. Όλα ξεκινούν από την μικροπολιτική αντίληψη που δυστυχώς διακατέχει την σημερινή Δημοτική Αρχή. Και αν σκεφτούμε λίγο με ορίζοντα τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019 τότε θα καταλάβουμε τα επικίνδυνα παιχνίδια που κάποιοι σκαρώνουν στην πλάτη των δημοτών, αδιαφορώντας για την πραγματοποίηση ουσιαστικού έργου και έχοντας μοναδικό γνώμονα το πώς να χρησιμοποιήσουν τους δημοτικούς πόρους για να διατηρήσουν την εξουσία με οποιοδήποτε για τους δημότες κόστος.

Στο σημείο αυτό και επειδή οι ευθύνες βαρύνουν όλους όσοι εμπιστευθήκαμε αυτή τη Δημοτική αρχή και δώσαμε ανιδιοτελή μάχη για να πετύχει, οφείλω προσωπικά ένα συγγνώμη στους συνδημότες μου οι οποίοι συντριπτικά με στήριξαν και με ανέδειξαν πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Καλών Νερών. Από την πρώτη στιγμή αγωνίστηκα, δούλεψα και στήριξα τη Δημοτική αρχή, με προσωπικό κόστος, γιατί πίστεψα ότι υπήρχε θετική προοπτική για τον τόπο μας. Πολλές φορές μετέφερα τις ανησυχίες μου και του φόβους μου ιδιωτικά τόσο στον δήμαρχο, όσο και στους συνεργάτες του αντιδημάρχους. Δεν είναι όμως δυνατό πλέον να μένω βουβός θεατής σε αυτό το θέατρο του παραλόγου. Δηλώνω στους συνδημότες μου ότι θα είμαι παρών στα δρώμενα του τόπου μας και έτοιμος για δουλειά τιμώντας την προτίμησή τους στο πρόσωπό μου.

Τελειώνοντας είναι φανερή η διαπίστωση ότι δυστυχώς μία ακόμη καλοκαιρινή περίοδος χάθηκε. Φιλότιμες προσπάθειες σε επίπεδο Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού με παρουσία του Δήμου μας σε αρκετές και φέτος εκθέσεις του εξωτερικού και δαπάνης πολλών χιλιάδων ευρώ πήγαν χαμένες αφού πλήθος επισκεπτών θα φύγει από την περιοχή μας έχοντας στις αποσκευές τους τραγικές και αποκρουστικές εικόνες όσον αφορά στην οργάνωση της καθημερινότητας όπως την καθαριότητα, την κυκλοφορία των οχημάτων, την ασφάλεια των λουόμενων, τις υποδομές κ.τ.λ.

Δε μπορεί ένα τέτοιος ευλογημένος τόπος να λειτουργεί συνεχώς στον αυτόματο πιλότο. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να κερδίζουμε την πρώτη εντύπωση δεύτερη φορά. Δυστυχώς…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου