ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η υποκρισία μας

η-υποκρισία-μας-760081

Του Μιλτιάδη Σπανού

Η υποκρισία μας παραείναι ανυπόφορη!!! Την υποκρισία(hypostisy) τη συναντάς, πολλές φορές, στην καθημερινότητά μας, σε όλο της το μεγαλείο. Άλλος έχει πολλά λεφτά και λέει πως δεν έχει, άλλος δεν έχει «μία» και λέει πως έχει. Άλλος εμφανίζεται πολύς σοφός και είναι «τενεκές ξεγάνωτος» ακόμη έχοντας πλαστά πτυχία ή είναι τελειόφοιτος πανεπιστημίων τελείως υποβαθμισμένων και χωρίς καμία πρακτική εξάσκηση. Άλλος πάλι υποκρίνεται συστηματικά κάθε ημέρα που περνάει, αυτό το διαπιστώνεις και σου έρχεται να τον στείλεις στον «αγύριστο». Άλλος, διάγει ζωή πολυδάπανη, με πανάκριβα ταξίδια και δεν το εκμυστηρεύεται γιατί λέει ότι θα τον «ματιάσουν» ενώ άλλος δεν κάνει τίποτε το σπουδαίο, άλλα το διατυμπανίζει για να πάρει δήθεν αξία, χωρίς όμως καμία αυτοκριτική.

Επίσης, πολλά ζευγάρια υποκρίνονται τα μέγιστα. Αγάπη δεν υπάρχει κι όμως όλοι φαίνονται ερωτευμένοι. Χιλιάδες λόγοι αναγκάζουν τους ανθρώπους να ζευγαρώνουν, χωρίς αντίκρισμα!

Στην εκκλησία μας κάποιοι λειτουργοί της υποκρίνονται δραματικά. Ασφαλώς, η ιεροσύνη δεν είναι μόνον επάγγελμα για επιβίωση. Είναι κυρίως παράδειγμα προς μίμηση. Αλλιώς, η επιλογή να ασχοληθεί κανείς με τα «Θεία» θα αποτύχει στη βάση της. Η ταπεινοφροσύνη είναι το υπόβαθρο του Χριστιανισμού, που τον κάνει να διακρίνεται και με μεγάλη διαφορά από τις άλλες θρησκείες.

Δεν χρειάζεται χρυσά ρολόγια, ακριβές λιμουζίνες, πολλά αρώματα, από τους ιερουργούντες. Για να τους κλείσεις ένα ραντεβού, να πεις τον πόνο σου δυσκολεύεσαι αρκετά.

Η μεγαλύτερη όμως υποκρισία, προέρχεται από τους ηγήτορές μας, που λόγω της μεγάλης σημασίας του ρόλου τους, εμφανίζεται σε μας τους απλούς ανθρώπους, τελείως αποπνικτική, θα έλεγα, όταν μάλιστα δεν μπορεί κανείς εύκολα να αντιδράσει.

Θα ήθελα να βρεθεί ένας πρωθυπουργός, ένας πρόεδρος, να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, με ένα διάγγελμα, τελείως ειλικρινές, γεμάτο αλήθειες, κατ’ ευθείαν στην ψυχή του.

Να παρουσιάζονται όλα τα προβλήματα, πάνω σε υγιή βάση και να προτάσσονται λύσεις , όσο το δυνατόν, εφαρμόσιμες, έστω και μεσομακροπρόθεσμα. Μόνο τότε όλοι μαζί θα υποστούμε τις ανάλογες θυσίες ο καθένας μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου