ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

…και καμένοι …και πνιγμένοι: Μερικές απλοϊκές προτάσεις

και-καμένοι-και-πνιγμένοι-μερικές-α-781653

Του Νικόλαου Παπαγεωργίου, σ. Πολιτικού Μηχανικού

Καιγόμαστε επειδή δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε από την φωτιά μαζικά και παράλληλα δεν μπορούν να πηγαίνουν προς την φωτιά τα Πυροσβεστικά.

Μέσα στους πυκνοδομημένους πλέον οικισμούς, αλλά και στην ύπαιθρο, το υπάρχον οδικό δίκτυο είναι οι παλιές γαιδουρόστρατες και τα παλιά μονοπάτια και τίποτε σχεδόν δεν άλλαξε. Πολλές φορές η πλεονεξία μας τα στένεψε και αυτά τα δρομάκια. Φυσικά δεν αφήνουμε, όσο μπορούμε , δρόμο προς την παραλία , την θέλουμε ιδιωτική.

Επομένως πρέπει να γίνουν επαρκή δίκτυα πυροσβεστικών δρόμων ασφαλείας με δυνατότητες αναστροφών κίνησης, κυρίως εντός οικισμών και να διανοιγούν δρόμοι προς τις παραλίες. Αυτό θα έχει και ευεργετικές συνέπειες για την συνήθη κυκλοφορία.

Γίνονται αυτά ? Με την ισχύουσα Νομοθεσία (και νοοτροπία) , όχι δεν γίνονται!

Τι πρέπει να γίνει? Μερικές απλοϊκές σκέψεις:

Όποιος παραχωρεί δωρεάν εθελοντικά τμήμα της ιδιοκτησίας του για αναγκαία διαπλάτυνση η διάνοιξη δρόμου , όχι μόνο να μην χάνει δόμηση, αλλά να έχει σαν κίνητρο και μια μικρή προσαύξηση δόμησης. Επίσης η αξία ανακατασκευής μαντρότοιχων, βοηθητικών χώρων, δένδρων κλπ. να αφαιρείται από τους φόρους. Για όποιους εντός διετίας δεν παραχώρησαν χώρο διαπλάτυνσης, και δεν θα είναι πολλοί, να τους επιβάλλεται αναγκαστική απαλλοτρίωση για λόγους Δημοσίου συμφέροντος.

Όλοι που κατασκευάζουν εφεξής σπίτια εντός οικισμών η εκτός σχεδίου , υποχρεωτικά να κατασκευάζουν και δεξαμενή νερού πυρόσβεσης τουλάχιστον 10 κυβικών με πετρελαιοκίνητη αντλία και περιμετρικά του οικοπέδου δίκτυο πυρόσβεσης. Η σχετική δαπάνη δεν είναι μεγάλη.

Το κόστος αποψίλωσης των ακαλύπτων ιδιωτικών οικοπέδων εντός οικισμών να εκπίπτεται από τον ΕΝΦΙΑ, γιατί αφορά το Δημόσιο συμφέρον.

Ο καθαρισμός και η εκβάθυνση των ρεμάτων να είναι υποχρεωτική μέριμνα του Κράτους. Αν δεν υπάρχουν λεπτά, ο Στρατός διαθέτει πολλά σχολάζοντα μηχανήματα..

Η ετήσια αποψίλωση των πρανών του κύριου οδικού δικτύου σε πλάτος τουλάχιστον 5 μ. από την άσφαλτο, να είναι βασική υποχρέωση της Αυτοδιοίκησης, και ουδείς Αιρετός να δέχεται να λαμβάνει μισθό αποζημίωση η επίδομα, αν δεν έχει καλυφθεί κατά προτεραιότητα η παραπάνω δαπάνη.

Προτείνω στις Ηγεσίες μας να εξετάσουν και τα παραπάνω, μήπως και βελτιωθούμε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου